Foto:N1

Slučaj Veliki Trnovac odslikava nesposobnost države da sprovede osnovni postulat demokratije, a to su slobodni, fer i pošteni izbori. Zbog ovog biračkog mesta sa 1.089 birača puna tri meseca u Srbiji nemamo konačne rezultate parlamentranih izbora održanih 3. aprila. Shodno tome, nismo konstituisali Narodnu skupštinu, a ni Vladu. Nad glavom nam vise ukrajinski rat, pitanje sankcija Rusiji, zahtevi Evrope za priznanje Kosova, cene osnovnih životnih namirnica i inflacija, strah od toga hoćemo li na zimu imati struje i grejanja. A gde nam je država?

Od rezultata izbora na glasačkom mestu Veliki Trnovac, u opštini Bujanovac, zavisi da li će “Koalicija Albanaca doline” ući u republički parlament sa jednim poslaničkim mestom, koje bi se u tom slučaju oduzelo od Socijalističke partije Srbije.

Do tih rezultata koji blokiraju formiranje Skupštine i Vlade Srbije u četvrtak smo pokušali da dođemo iz četvrtog puta. Nije uspelo. Izbori u Velikom Trnovcu ne da nisu završeni nego nisu ni počeli.

Biračko mesto nije otvoreno na vreme, jer članovi biračkog odbora iz albanske koalicije nisu dozvoljavali predstavnicima srpskih stranaka da kontrolišu evidentiranje glasača u izvodu iz biračkog spiska. Uporedo je stigla i dojava o postavljenoj bombi. Zatim je u Veliki Trnovac stigao funkcioner SPS Veljko Odalović koji je razgovarao s članovima biračkog odbora. Sastanak je bio zatvoren za javnost.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) i nosilac liste „Koalicija Albanaca doline“ Šaip Kamberi rekao je da je na sastanku bilo pretnji.

Šaip Kamberi
Šaip Kamberi Foto: N1

Prema njegovim rečima glasanje nije počelo zbog provokacija ljudi iz SPS i da je jasno da vladajuća koalicija na sve moguće načine pokušava da spreči predstavljanje Albanaca u Skupštini Srbije.

“Kada vi dođete u najveće albansko selo u Srbiji i dajete takve izjave i pretite ljudima iz PDD da ćete “sve sutra da uhapsite“ kao što je to uradio visoki funkcioner SPS Veljko Odalović, jasno je da je namera bila da se spreči održavanje izbora,“ rekao je Kamberi i dodao da su prošlog puta članovi biračkog odbora govorili Albancima da su “divljaci”.

Divlja je nažalost i po svemu sudeći samo država.

Država nestala mesecima pre izbora

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov za novine Nova kaže da predstavnici biračkih odbora nisu mogli da se dogovore ko kontroliše izvode iz biračkog spiska i da je to bio ključni problem.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov Foto:N1

“Kad je predsednik biračkog odbora pokušao da uvede red, jedna politička partija je pokušavajući da napravi što bolji rezultat rešila da ne želi da poštuje pravila. Nažalost, mogu da kažem da glasanje na ovom biračkom mestu može da bude završeno samo dogovorom lidera partija koje se nadmeću oko ovog jednog mandata u parlamentu. Jasno je da postoje intencije da se odugovlači sa celim procesom iz mnogo razloga i cela stvar može biti rešena samo poliičkim dogovorom”, kaže Nedeljković i dodaje:

“U celoj ovoj priči važno je ne zaboraviti da nije najveći problem to što se dešava u Velikom Trnovcu sada, već sve ono što je tome prethodilo, mislim na ceo izborni proces. Ne smemo zaboraviti pritiske na građane i birače, uskraćivanje medijskog pluralizma i sve one probleme sa kojima se suočavamo iz jednog u drugi izborni proces. Dakle država ne nestaje na dan izbora, već mesecima pre njih, a nestaju i poverenje u tu istu državu, u institucije, u ideju da država uopšte može da sprovede izborni proces. Građani onda ne žele da učestvuju u nečemu što liči na cirkus”.

Niko ne želi da snosi odgovornost

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek kaže da Veliki Trnovac pokazuje nesposobnost da se sprovede osnovni postulat demokratije, a to su fer i pošteni, slobodni izbori.

Bojan Elek Foto: Nova S

“Rekao bih da postoji želja da se ceo proces završi, ali mnogo toga zavisi od tog izbornog mesta, pre svega da li će albanska lista uopšte ući u parlament. Svakako je to što se dešava za kvalitet demokratije u Srbije vrlo loše. Ovo su najduži izbori u istoriji i sve je na čekanju. I formiranje Skupštine i Vlade, kao i mnogi zakoni koji čekaju na usvajanje u skupštinskoj proceduri. Sve dodatno komplikuje i situacija u Ukrajini, oko koje moramo doneti konačan stav, zahtevi EU u vezi sa priznanjem Kosov, korona se opet zahuktava i imamo problem sa inflacijom. Sva ta pitanja se ovim odlažu i komplikuju, jer niko ne želi da preuzme odgovornost za to, pogotovu ne Vlada u tehničkom mandatu”, zaključuje Elek.

BONUS VIDEO: Skupština ne radi od februara, a šta rade poslanici?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare