Aleksandar Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Srbija čeka Veliki Trnovac - uzalud. Malo mesto na jugu Srbije neočekivano je postalo glavna prepreka formiranju nove Vlade u momentima kad Srbija suočava sa međunarodnim izazovima, novom ekonomskom krizom i brojnim unutrašnjim problemima. Stanovnici ovog mestašca izašli su danas po četvrti put na glasanje, s obzirom na to da su prethodna tri puta registrovane nepravilnosti koje su onemogućile da se izbori okončaju. I danas smo videli nepravilnosti: glasački listići na jednom biračkom mestu odneseni su u opštinu, stigla je i dojava o bombi. Očigledno, sprema se teren za novo ponavljanje izbora...

Iako je prošlo više od dva meseca od izlaska na birališta, Srbija još uvek nema Vladu. Nema ni Skupštinu. Ima samo predsednika.

Suštinske razlike nema u odnosu na prethodnih deset godina.

I dok je postojao nekakav parlament, a neki ljudi izigravali ministre i premijere, za sve se pitao jedan čovek. Razlika je samo što ovog puta nema ni glumatanja da institucije postoje.

A zašto je to tako?

Pročitajte još...

Razlog je prilično jednostavan – najhrabriji predsednik u novijoj istoriji Srbije ne dozvoljava formiranje nove izvršne vlasti, jer bi istoj na naplatu došle ranije preuzete obaveze. Zato je i lakše igrati se sa demokratijom, zloupotrebljavati pravila i procedure, sve dok “nenormalni pritisci” na našu zemlju ne popuste.

Tako je Veliki Trnovac postao veći od Ruske Federacije, a birači iz tog mesta važniji od Putina, Lavrova, Šolca i Makrona. Oni će danas ponovo glasati i birati one koji će ih narednih četiri godine predstavljati.

Ako sledimo suvoparne novinarske izveštaje, priča iz ovog mesta izgleda ovako:

Stanovnici Velikog Trnovca izašli su, kao i svi drugi građani Srbije, 03. aprila na izbore. Glasanje je poništeno, a glasači, njih 1.908, pozvani su ponovo izađu na birališta 28. aprila, jer je utvrđeno da je na početku glasanja kontrolni list kao prvi birač potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima. Problemi su se ponovili i nakon novog glasanja – Republička izborna komsija je usvojili prigovor Socijalističke partije Srbije na rešenje lokalne izborne komisije koji se odnosio na nepoštovanja procedura, jer je dozvoljeno da glasa birač bez važećih ličnih dokumenata.

Izbori su opet poništeni, a meštani Velikog Trnovca su po treći put izašli na birališta 27. maja. Nije bilo treće sreće. Novo glasanje donelo je nove probleme. Naime, koalicija Albanaca Doline, nezadovljna izbornim rezultatom, odnosno činjenicom da nisu prešli cenzus, podnela je žalbu Upravnom sudu sa zahtevom da se ponovo izbore. Upravni sud prihvatio je njihovu žalbu i izbori su raspisani za 23. jun.

Iako sve može brže, jače i bolje, u Velikom Trnovcu demokratija u poslednje vreme prilično trokira. Hoće li biti promena nakon četvrtog puta verovatno neće toliko zavisiti od meštana ovog sela, koliko od političke volje jedne partije i jednog čoveka.

BONUS VIDEO: Protesti i parole protiv Vučića ispred Skupštine Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar