Foto:N1; arhiva Nova.rs

Mi nemamo državu, ovo je farsa, drama i cirkuska predstava, ali i prilika da Marko Đurić dođe iz Vašingtona i proglasi istorijsku pobedu od šest prema nula. Ovim rečima srpska opozicija objašnjava ono što se u četvrtak desilo na biračkom mestu Veliki Trnovac, u opštini Bujanovac.

Desilo se to da izbori u Srbiji još nisu završeni. Ni posle puna tri meseca. Propao je i četvrti pokušaj da se utvrdi volja građana u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac. Glasačko mesto nije ni otvoreno, listići su vraćeni u opštinu, pa o formiranju Skupštine i Vlade Srbije u ovom trenutku građani Srbije mogu samo da maštaju.

Opozicija na to uglavnom gleda kao na predstavu, kojom se po svaku cenu nastoji odložiti formiranje parlamenta,a potom i Vlade Srbije, nakon čeg ase država mora suočiti sa vrlo važnim pitanjima. Na primer o uvođenju sankcija Rusiji ili o zahtevu EU da se prizna Kosovo.

Teoretski nemoguće

Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić kaže da se biračko mesto u Velikom Trnovcu zloupotrebljava za političke manipulacije i opstrukciju izbornog procesa.

Dragana Rakić Foto:FoNet/Aleksandar Mijailović

“Svesnom zloupotrebom izbornog zakona namerno se odlaže proglašenje konačnih rezultata glasanja i početak rokova za konstituisanje novog saziva Narodne skupštine i Vlade. Čak je i teoretski nemoguće da izbori za predsednika Srbije na jednom istom biračkom mestu uspeju iz prve, a da se parlamentarni izbori na tom biračkom mestu ne mogu sprovesti ni iz četvrtog pokušaja. Vučić je proglasio konačne rezultate izbora za predsednika i Skupštinu Beograda, jer je to njemu lično bilo u interesu, a konstituisanje parlamenta i izbor nove vlade mu očigledno služe za političku trgovinu i namirivanje i drugih interesa – kako interesa na unutrašnjem planu u samoj Srpskoj naprednoj stranci i među koalicionim partnerima, tako i sa spoljnim faktorima uticaja. To je već sve postalo toliko providno da prosto ne verujem da ima ikog kome to nije jasno”, kaže Rakić i dodaje:

“U Velikom Trnovcu su zabeležene iste nepravilnosti kao i na stotinama drugih mesta širom Srbije, ali na tim mestima nije bilo dozvoljeno ponavljanje izbora. To nam pokazuje da kada nema političkog interesa – nema ni ponavljanja izbora i izborne nepravilnosti prolaze bez ikakvih zakonskih sankcija”.

Država je nestala

Sličnog je mišljenja i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji govori i o mogućnosti organizovanja protesta.

Miroslav Aleksić Emisija Utisak nedelje
Miroslav Aleksić Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Mi nemamo državu, ona je nestala. Imamo poglavicu samo, i verujem da ne postoji nigde zemlja u svetu gde ne mogu izbori da se završe ni posle tri meseca. I više očigledno nema veze sa borbom oko jednog poslaničkog mandata, već je u pitanju namera režima Aleksandra Vučića da se ne uspostave institucije u Srbiji, da može da radi šta hoće, da nema opozicije u parlamentu da ne može da se čuje ni jedan glas koji sada može da zastupa interes građana i govori o svim nepočinstvima ovog režima. To je sramota. Mi kao opozicija ne možemo da ćutimo više na dešavanja u Velikom Trnovcu, moramo da reagujemo i pozovemo ljude na ulicu. O protestu smo razgovarali i sa predstavnicima organizacije Zajedno, Ne davimo Beograd, razgovaramo sa Demokratskom strankom, sa svima koji su spremni da reaguju”, kaže Aleksić.

Održavanje vanrednog stanja

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže da se ovde radi o svesnom odricanju od suvereniteta Republike Srbije na tom području u cilju faktičkog održavanja vanrednog stanja u Srbiji.

Pavle Grbovic
Pavle Grbović Foto:FoNet/Milica Vučković

“Srbija nema zakonodavnu vlast i nema Vladu, imamo samo jednog čoveka koji je stupio na funkciju, čija su ustavna ovlašćenja limitirana ali čija je realna politička moć u ovakvim okolnostima neograničena i nesputana. To nije normalno i nije dobro za Srbiju. Nažalost jasno je i da vlast ne želi da se okonča ova farsa jer je apsolutno nemoguće da država ne može četiri puta da organizuje pošteno glasanje na jednom biračkom mestu. Svi su se sa pravom bunili kada Kurti nije dozvolio održavanje izbora na Kosovu i Metohiji, iako smo svesni činjenice da Srbija nema način da omogući to glasanje , ali sada se postavlja pitanje postoji li suverenitet Srbije u Velikom Trnovcu ukoliko neko može da odluči da se izbori ne održe, a da za to ne snosi nikakvu odgovornost”.

Cirkuska predstava

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović naveo je da ne postoji politička volja da se završi izborni proces i konstituisanje parlamenta čime vlast sebe oslobađa odgovornosti i prolongira odluke koje treba u budućnosti da donese.

Nebojša Zelenović Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

“Očigledno je u pitanju cirkuska predstava koja je režirana od strane državnog vrha. Kako može jedan birački odbor da se ne sazove, da ne zasedne i da ne sprovede izbore, a da niko za to nije kriv, ni odgovoran…? Da postoji politička volja taj bi posao bio završen još pre mesec dana. Očigledno postoji potreba da se produži rok, da postoji potreba da ta najvažnija institucija u državi (nacionalni parlament) ne zaseda. Jer – kada ne zaseda onda ne može da donosi odluke. Kada ne donosi odluke to onda relaksira državni vrh od donošenja važnih odluka koje određuju budućnost Srbije. To znači igranje sa budućnošću“, naveo je Zelenović.

Dan mrmota

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski mislim da je Veliki Trnovac senzacija svetskih razmera.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Dan mrmota, za koji smo verovali da je plod mašte scenariste naučno-fantastičnih filmova, pojavio se kao fenomen u naselju na jugoistoku Srbije. Celokupan državni i politički sistem zaustavljen je u vremenu. Građani su taoci nepoznatih otmičara, koji kupuju vreme, kako bi se što kasnije suočili sa pravdom, odnosno, u ovom slučaju, voljom naroda. Ovakav zaplet može motivisati i dežurne analitičare da ponovo pokrenu predlog za razgraničenje sa Albancima, po principu: „Dajte da im pripojimo tih nekoliko opština, da skinemo teret i prestanemo da živimo u mitu da je Bujanovac Srbija. Vidite da nismo u stanju da sprovedemo izbore na jednom biračkom mestu“. Taman da Marko Đurić po povratku iz Vašingtona proglasi pobedu 6-0”, kaže Đurđević Stamenkovski i zaključuje:

“Priželjkujući ipak da ova drama nije inspirisana međuetničkim podelama, verujem da iza svega stoji prolongiranje novog saziva, koje može trajati u nedogled. Naravno, ako svi zajedno ne reagujemo”.

BONUS VIDEO: Skupština ne radi od februara, a šta rade poslanici?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar