Istoričar Milan St. Protić rekao je u "Utisku nedelje" da je jedina šansa za Srbiju da uđe u Evropsku uniju (EU), ali da nije siguran da je i to dovoljno za opstanak naroda u ovoj zemlji.

„Ubeđen sam da je jedina slamka spasa za Srbiju, ako uopšte postoji, da postane punopravna članica EU. To je jedino što može da nam pomogne u ovoj tragičnoj situaciji u kojoj se nalazimo, iako nisam siguran da i to može da nam pomogne. Radi se o opstanku ovog naroda, za 50 godina neće nas biti. Biće nas milion, milion i po. Etnolozi u svetu će se baviti nama. Hoćemo li da guramo glavu i pesak i da se pravimo da se ništa ne dešava? Danas u Srbiji nema više od 5 miliona Srba“, rekao je Protić.

Pročitajte još...

Dodatno, istoričar je naglasio da je odnos koji se gaji prema Srbima na Kosovu licemeran.

Upitan o svojoj izjavi da je tokom jednog gostovanja uputio savet Srbima na Kosovu da se „dosele u Srbiju“, Protić je istakao da na Kosovu stradaju „neki nevini i nedužni ljudi“, a koje mi koristimo kao argument za odbranu teritorije.

„A vrlo dobro znamo da to neće promeniti ništa, već naprotiv“, rekao je on i dodao da je njemu postalo „licemerno i bezdušno prema sopstvenom narodu o kojem navodno brinemo“.

„Obučemo skupa odela, sednemo u skupe limuzine, odemo tamo na nekoliko sati i podelimo im neke poklončiće i keks i čokolade i mislimo da smo nešto uradili. To je za mene najveći stepen nacionalne hipokrizije. Znamo da im bolje neće biti, nikad“, izjavio je gost „Utiska nedelje“ i dodao:

„Da li je Kosovo član Ujedinjenih nacija ili ne, da li će to nekako da se reflektuje na život Srba na Kosovu? Neće. To je kapric Beograda da im ne da, a kapric Albanaca da uđu. Kapric Zapada da istera ono što je započeo.“

On je naveo da našu državu zanima samo teritorija, a ne sudbina našeg naroda, sveta mesta ili verski objekti.

Bonus video: „Srbija u EU, Kosovo u UN“: Milan St. Protić o konačnom sporazumu koji bi bio povoljan po nas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare