Gostovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji najčešće nastupa kao glavni promoter SNS u predizbornoj kampanji, potvrđuju da je SNS počeo da se oslanja isključivo na sebe. Nisu naprednjaci više sigurni da li će SPS „preleteti“ na stranu opozicije, u šta delimično sumnja i sam Vučić. Za sada, jedini siguran saveznik i oslonac naprednjaka da formiraju većinu u republičkom parlamentu ostaje Savez vojvođanskih Mađara (SVM), sa kojima SNS očekuje da dobije većinu od 126 glasova.

Punih 10 godina traje plodonosna saradnja SNS i SVM na nivou republike i pokrajine, a sudeći prema najavama predsednika Vučića, upravo će mađarska manjina biti glavni partner naprednjaka da se dobije većina od 126 poslanika.

U jednom od svojih nedavnih gostovanja, Vučić je poručio kako očekuje da se sa Mađarima formira vlast nakon izbora, dok je ponovo izrazio sumnju kakve su namere SPS, drugog decenijskog partnera naprednjaka.

Balint Paštor, Skupština Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Deo ljudi iz SPS će se javno zaklinjati. Meni je dovoljno da vidim ko šta govori na terenu. Kad je nešto dobro, onda smo to zajedno uradili, a ako nešto nije dobro – „Pa ne pitamo se mi, Vučić je kriv za to…“. S druge strane, vi naravno znate da ja znam ko sa kim šuruje. Neću da vam govorim s kime se sve druže,” rekao je Vučić o socijalistima.

Dubravka Đedović, Aleksandar Vučić, Miloš Vučević, SNS skup u Užicu Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Uz otvorenu sumnju, kako sam predsednik kaže da socijalisti „šuruju“ sa opozicijom, jedini partner koje SNS ne dovodi u pitanje je Savez vojvođanskih Mađara.

Ovu manjinsku partiju Vučić vidi kao deo dobitne slagalice od 126 mandata u Skupštini, koliko je potrebno da bi se formirala Vlada. U suprotnom, podršku bi morali da traže od starih partnera socijalista u koje, evidentno, nemaju poverenja.

Da je poverenje u socijaliste izuzetno kvarljiva kategorija Vučić je potvrdio i time što je najavio da će govoriti na partijskim skupovima SNS u Surdulici i Jagodini, tradicionalnim uporištima SPS i Jedinstvene Srbije (JS) koja je dugogodišnji partner socijalista. Vučić je poslao jasnu poruku socijalistima da neće više nikome prepustiti nijedan glas.

Aleksandar Vučić SNS skup u Užicu Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Računica SNS je jasna – uraditi sve da se formira apsolutna većina od 126 poslanika, za šta im treba pomoć SVM.

PROČITAJTE JOŠ...

„SVM partner SNS sve dok bude najveća partija, sigurno ima nečega u odnosima Vučića i Orbana“

Politikolog Boban Stojanović ocenjuje da je u pitanju Vučićeva strategija privlačenja nacionalnih manjina, koju primenjuje većina političara u Srbiji. Kako objašnjava za Novu, podršku Mađara treba očekivati dokle god je SNS najjača partija.

„Manjine imaju sigurne glasače, važno je da se ne bune po nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, pa ova i neke prethodne vlasti uvek sarađuju sa njima. To su sigurni partneri, uvek će biti uz vlast, neće tako lako preleteti. SVM je partner Vučiću od 2014. godine i biće partner sve dok je SNS najveća partija iz nekoliko razloga. Prvo dobiće sve što žele, drugo sigurno ima nečega i u odnosima Vučića i Orbana. Ipak, rekao da bih da je najdugoročniji partner Vučića Rasim Ljajić sa kojim ima saradnju još od 2012. godine“, objašnjava Stojanović za Novu.

Boban Stojanović Foto: Ivan Dinić/Nova

Sagovornik Nove nema dilemu da ni SVM nije u interesu da bude u opoziciji, te da je svrha postojanja ovakvih partija da dobiju što bolji položaj u vladajućim strukturama kako bi ostvarili svoje interese.

Da nastavak saradnje posle izbora sa SNS očekuju i iz SVM potvrdio je novoizabrani v.d partije Balint Pastor. Prema njegovim rečima, u poslednjoj deceniji su znatno popravljeni odnosi Srba i Mađara, te da očekuje da će sa naprednjacima formirati vlast na nivou republike i pokrajine.

VIKTOR ORBAN, ALEKSANDAR VUCIC
VIKTOR ORBAN, ALEKSANDAR VUCIC foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bs

Na dobre odnose sa SVM uticalo je i savezništvo Vučića sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Upravo je najmoćniji političar u Mađarskoj neretko bio eho Beograda u odnosima sa EU i u međunarodnoj zajednici naročito u trenutku kada je postojala mogućnost da predstavnici Vlade Srbije dobiju sankcije zbog Banjske.

Ta saradnja je produbljena ekonomskim interesima dve strane, infrastrukturnim projektima, kao i u energetskom sektoru.

Prema rečima Aleksandra Popova iz Centra za regionalizam, upravo je odnos Vučića i Orbana možda i ključna stvar za saradnju SNS i SVM.

„Ne treba zaboraviti da postoji nagon manjina, posebno koje su više predstavljene, da ostvare što bolju poziciju u državi u kojoj živi. Dakle manjine neretko participiraju u vlasti i to nije čudno. Ipak, druga stvar, koja je možda i bitnija jeste personalni odnos Vučića i Orbana“, kaže Popov za Novu i dodaje:

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam
Aleksandar Popov Foto: N1

„To je ključna stvar. SVM je u toj funkciji saradnje, ne toliko Beograda i Prištine koliko Vučića i Orbana, gde Orban štiti interese Srbije u EU. Ti odnosi između dve stranke imaju širu dimenziju od političke koalicije“, poručuje Popov.

SVM u milosti SNS, socijalisti ponovo prolaze kroz „toplog zeca“

Iz usta predsednika države stižu poslednjih dana kritike da SPS nije iskren partner i sa velikim oprezom se posmatraju njihovi naredni potezi.
Uporedo, na naslovnim stranama režimskih dnevnih listova, vodi kampanja protiv socijalista. Piše se uglavnom o aferama funkcionera SPS Igora Braunovića i Dušana Bajatovića.

Dušan Bajatović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Braunovića optužuju za nezakonite radnje, privredni kriminal, spregu sa kriminalom, organizovanje “bludnih žurki” za funkcionere SPS-a u hotelu “Prezident”, ali i korišćenje nedozvoljenih supstanci. Tvrde i da Bajatović ima račun u Singapuru na kom se nalazi 120 miliona evra, da je zbog Južnog toka proćerdao 30 miliona evra, te da je u vrhu liste njegovih saradnika Darko Šarić, vođa narko kartela.

Lider socijalista Ivica Dačić rekao je da je spreman ruku na panj da stavi da će sarađivati sa SNS, ali naprednjaci su oprezni. Prema rečima politikologa Bobana Stojanovića nema sumnje – SPS neće u opoziciju.

Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

„SPS je važan partner naprednjacima koliko god Vučić bio ljut što mu uzimaju birače, ali svestan je da mu je mnogo veća pretnja i opasnost Dačić u opoziciji, nego u vlasti. Ako budu formirali Vladu i ne bude im potreban SPS, siguran sam da će socijalisti biti u toj Vladi. To je njihov prirodan savez čime se kontroliše i rejting SPS“, zaključuje Stojanović.

BONUS VIDEO: Posle otkrića CINS-a, iz kol centara SNS „bez signala“: Da li je bilo kupovine glasova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare