Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Medija centar Beograd

Svojevrsna tročinka koju su gledaoci iz Crne Gore i Srbije odgledali u subotu uveče, sa epilogom u nedelju popodne, može biti izrežirana jedino u Beogradu, sa ciljem da se srpski predsednik Aleksandar Vučić predstavi kao mirotvorac koji će pobrati još jedne dobre kritike publike u EU. Ovako sagovornici portala Nova.rs ocenjuju međusobno proterivanje ambasadora dve države, a zatim i naknadno povlačenje ove odluke od strane srpskih vlasti.

U subotu popodne odjeknula je vest da je srpski ambasador Vladimir Božović proglašen za personu non grata i da je od njega zatraženo da napusti Crnu Goru.

Foto: Medija centar Beograd

„Ovu odluku Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore donelo je jer je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao „oslobođenjem“ i „slobodnom voljom“ crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Promišljeno predomišljanje 

Usledio je brzi odgovor Srbije, koja je naložila crnogorskom ambasadoru Tarzanu Miloševiću da u roku od 72 sata napusti srpsko tle.

Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Zatim je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovim povodom zakazao hitan sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Nikolom Selakovićem.

Epilog – predsednica Vlade u nedelju popodne je posle sastanka obavestila javnost da Srbija povlači odluku o proterivanju Miloševića.

Epilog epiloga – Aleksandar Vučić dobija pohvale zbog ovakve odluke od evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija, koji je pozdravio potez Srbije, a zatim naložio Crnoj Gori da uradi isto.

Ide na ruku Vučiću 

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da iza svega ovoga stoji zloupotreba istorije.

„Ambasador Božović je morao da zna da će to njegovo tumačenje istorije biti u suprotnosti sa mišljenjem još aktuelne vlasti, ali i dela crnogorskog stanovništva. Ovo posebno čudi, jer je Božović i sam iz Crne Gore i on zna dobro taj deo istorije i mislim da sam ne bi to tako rekao. Zato ostaje pitanje da li je to uradio po sopstvenom nahođenju ili po instrukcijama iz Beograda, kako bi se stvorila incidentna situacija“, kaže Jakšić.

U svakom slučaju, smatra on, došlo je do jednog nepotrebnog zaoštravanja odnosa iz kojeg je srpski predsednik izašao kao pobednik.

„Vučić je ovu situaciju pametnije iskoristio, pa se povlačenjem odluke predstavio kao razuman čovek i mirotvorac. Na osnovu svega toga imam sumnju da je Vučić to od početka organizovao, kako bi na kraju bio čovek koji stišava konflikt i na konto toga dobija pohvale Varheljija“, objašnjava Jakšić.

Jutro pametnije od večeri 

I novinar Jakša Šćekić smatra da je reč o svojevrsnom izrežiranom igrokazu.

Jakša Šćekić Foto: N1

„Veseo igrokaz gde obe strane situaciju koriste za političke ciljeve. Veliko je pitanje da li je Božovićev govor odobren i verifikovan u Beogradu, jer to je onda potez naše vlasti što bi se reklo đonom, na ovu odlazeću u Crnoj Gori. E, sad ostaje pitanje da li je Vučić prvo u subotu rekao ma odmah teraj sve odavde, a onda ga je neko tokom noći zvao ili je jednostavno jutro pametnije od večeri, pa je sutra rešio da odluku povuče. Shvatio je da reciprocitet ide samo na ruku Milu Đukanoviću, jer onda može da kaže „evo mi branimo Crnu Goru, a nova vlast hoće da je posrbi“. Jer ono što je Božović rekao, zaista jeste prst u oko Crnogorcima“, navodi Šćekić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare