Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su ugovore o bušotinama Rio Tinta izdate još u vreme Borisa Tadića, da Srbija do sada nije imala nikakve koristi od ovog projekta, ali da je može biti u budućnosti, jer će potražnja za litijumom biti uvećana 20 odsto. To bi, smatra Vučić, dovelo do toga da Podrinje procveta.

„Pred nama je drugačiji period i moraćemo da posvetimo više pažnje Zelenoj agendi i obnovljivim izvorima energije“, rekao je Vučić i osvrnuo se na Rio Tinto i RTB Bor.

Prvo rešenje vezano za Rio Tinto izdato je 8. juna 2004, a drugo 17. januara 2005. godine, podsetio je Vučić. Treće rešenje je usledilo 26.09.2005. godine, naveo je, i dalje rekao da je izdato ukupno devet rešenja u prošlosti.

„Dozvole o bušotinama velikog prečnika izdate su u vreme kada je Boris Tadić bio predsednik Srbije. Srbija od projekta Rio Tinto nije imala velike koristi pre, ali može da ima koristi u budućnosti“, rekao je Vučić i dodao:

„Depopulacioni trend u području Jadra se nastavlja poslednjih devet godina. Želimo da preokrenemo taj trend. Celo Podrinje ima oko 100.000 ljudi samo. Svi su pobegli za Beograd, Novi Sad ili druga naselja“, istakao je.

„Zašto sam to rekao? Ne želim ništa da namećem, možemo sprovesti i referendum, da vidimo šta narod želi. Ali, litijum je nešto bez čega se ne može sada, ali i nešto što će izgubiti snagu kroz 15 godina, jer će svet naučiti kako da dopunjava baterije. Srbija ima značajno izražene rezerve litijuma. Prvi su Čile, Argentina… Litijum je neophodan za baterije, govorimo o desetinama milijardi evra. Podrinje bi procvetalo. Radilo bi 2.100 radnika samo na izgradnji“, rekao je i dodao da će do 2030. potražnja za litijumom da poraste 20 puta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare