Aktivisti inicijative "Kreni - Promeni" sa organizacijama i meštanima iz doline Jadra organizovali su danas perfomans povodom Skupštine akcionara Rio Tinta ispred prostorija te kompanije u Bulevaru Milutina Milankovića.

Aktivisti su došli sa crvenim kartonima i pištaljkama i poslali poruku koja je na srpskom i engleskom jeziku jasno ispisana i na transparentu: Rio Tinto marš sa Drine!

Rio Tinto protest
Protest ispred Rio Tinta. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Cilj  je, kako su naveli iz Inicijative „Kreni Pokreni“, da ova slika iz Beograda ode do Londona i Vašingtona gde će danas srpska dijaspora takođe održati identičan performans.

Rio Tinto protest
Protest ispred Rio Tinta. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ono što želimo je da ova slika obiđe svet, a to je crveni karton za Rio Tinto. Dunite u pištaljke da se čuje do Londona“ istakao je ispred ove inicijative Savo Manojlović.

Manojlović je naveo da su aktivisti danas da Rio Tintu predaju peticiju sa 62.000 potpisa protiv namere ove kompanije da u dolini Jadra iskopava jadarit, ali da to nisu uspeli jer „kompanija nije u svojim prostorijama“.

Protest Rio Tinto
Protest ispred Rio Tinta. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Zato ćemo peticiju morati da predamo premijerki Ani Brnabić pošto je ona, izgleda, njihov najbolji agent“, rekao je Manojlović.

Protest Rio Tinto
Protest ispred Rio Tinta. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Naveo je da je fizikohemičarka profesorka Dragana Đorđević dokazala da će projekat Rio Tinta imati štetne posledice po ekologiju Srbije, da je Rio Tinto u Australiji uništio nekoliko hiljada godina stare pećine, da je u Kanadi morao da isplati nekoliko miliona dolara odštete, da je ta kompanija osuđena u više svetskih procesa zbog korpucije, da je sarađivala sa fašističkim režimima i izazvala rat u Papua Novoj Gvineji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar