Aleksandar Vučić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa ministrima i direktorima javnih preduzeća da ih je informisao o razgovorima sa predstavnicima EU, Rusije, Kine i SAD o različitim projektima, te da za njih postoji interes iz više zemalja.

„Informisao sam predstavnike Vlade, javnih preduzeća i ljudi iz ekonomije, infrastrukture, građevinarstva, finansija, energetike… o razgovorima sa predstavnicima EU, Rusije, Kine i SAD o različitim projektima. Obavestio sam ih o velikim projektima za koje postoji interes više zemalja. Naš sastanak je trajao dva sata. Govorio sam u detalje šta predstavnici pojedinih zemalja, koristeći i politički uticaj, šta žele u našoj zemlji i kako treba da se ponašamo u uslovima podeljenog sveta, a da za našu zemlju donesemo najbolji rezultat“, rekao je Vučić.

On je naveo da je veoma važno da vidimo kako da dodatno pomognemo napretku životnog standarda naših građana.

„Mi smo uvek slabo planirali. U poslednjih 30 godina uvek smo rashodne strane budžeta potcenjivali. Voleli smo sebe da lažemo govoreći kako će stanje biti bolje. Možda poslednjih godina je nešto bolje stanje, ali nikada nisam do kraja zadovoljan kako smo planirali. Sad sam zadovoljan kako su planirani veliki projekti, ali ni tu nisam potpuno. Imamo bezbroj problema, od političkih do tehničkih. Imate problem sa raseljavanjem dela Roma na obilaznici oko Beograda, do problema sa eksproprijacijom, gde imate zahteve meštane sa većom sumom novca“, rekao je Vučić.

On  je naveo da ima problema na pruzi Beograd – Novi Sad.

„Do kraja godine ćemo pokušati da vratimo 170 miliona evra duga prema Azerbejdžanu za auto put Čačak – Ljig, dogovoreno još 2011. Gledaćemo da vratimo deo tog novca“, izjavio je Vučić.

On je dodao da se na sva četiri autoputa obavljaju radovi, a da se što se priče pruga postoje ozbiljni problemi.

„Tu će biti još muka. Ne bih vam govorio o detaljima, možda za koji dan o njima bude govorio resorni ministar“, naveo je Vučić i dodao da se razgovara o elektrani u Kostolcu.

On je rekao da je veoma važno da pokušamo svim lokalnim samoupravama, a ima ih 28, da obezbedimo prečišćavanje vode.

Vučić je rekao da će nastaviti snaženje medicinske infrastrukture i rekao da nam brojevi ne padaju, ali da i dalje drže pod kontrolom zdravstvenu zaštitu.

„Očekujem da 17. najkasnije otvorimo bolnicu u Kruševcu. To će dodatno da osnaži naše kapacitete. Kad svakog dana u Kraljevu imate 250 zaraženih, onda se pitate ko nije bio zaražen tamo“, naveo je predsednik Srbije.

On je dodao da se juče zahvalio predstavnicima EU, te da će doći do posete Sergeje Lavrova.

„Ostaje borba za vakcine. U okviru plana, gledaćemo da ih dobijemo kada i članice EU. Gledaćemo da bude i ranije“, naveo je Vučić.

Vučić je govorio i o onome što su juče izneli Olbrajt  i Engel.

„Ovakvi stavovi nisu nešto što ide na ruku Srbiji. Moramo da vodimo računa, jer su to važni ljudi. Moramo da odgovaramo na odgovoran i ozbiljan način“, dodao je on.

Predsednik Srbije je izjavio da moramo da se nadamo da će američka administracija imati drugačiji stav u odnosu na ono što je juče izneto u predstavničkom domu američkog kongresa.

„Videli ste predlog rezolucije da preostale zemlje EU priznaju Kosovo. Brine me što se u Srbiji mnogi tome raduju, misleći da je to upereno u mene. Nije. Uperene su protiv Srbije, jer bi voleli da Srbija ponovo bude nevažna, slaba, ekonomski razorena, da nas vrate u period kada je naša jedina funkcija bila da se izvinemo, da ponižavamo sopstvene građane, da ništa od ekonomije ne uradimo. Nama strane direktne investicije dobro idu, ponovo ćemo biti prvi, proporcionalno broju stanovnika“, rekao je Vučić.

„Ako treba dokapitalizovaćemo Er Srbiju“

On je dodao da očekuje velike pritiske oko Republike Srpske i Kosova.

„Ni ranije nisu bili mali pritisci, ali sada će btii još veći. Govorićemo narodu istinu. Ni o Olbrajt, ni o Engelu, Serveru neću da kažem lošu reč. Moja obaveza je da čuvam ovu zemlju. Naše je da čuvamo naš interes i da budemo pristojni“, izjavio je Vučić.

On je rekao da je Srbija krenula u ozbiljnu reformu u vladavini prava, te da su postavljeni uslovi koje će Srbija u veoma kratkom roku da ispuni.

„Ako kao predsednik Republike, bez saglasnosti Skupštine i Vlade potpišem akt o nezavisnosti Kosova garantujem da bi dobio Nobelovu nagradu. Bio bih najveći demokrata“, naveo je Vučić.

On je izjavio da danima sluša o Er Srbiji i da to dolazi uglavnom iz naše zemlje.

„Ne samo da će da opstane, nego ćemo preuzeti veći procenat ako bude potrebe. Ako treba da mi dokapitalizujemo, nikakav problem nije“, rekao je Vučić.

On je naveo da je spašeno na stotine života, zato što je otvorena bolnica u Batajnici.

Vučić je rekao da će uskoro biti konkurs za sve direktore javnih preduzeća, te da je v.d. stanje jedna od anomalija.

„Danas su i Zorana Mihajlović i Dušan Bajatović bili na sastanku i zamolio sam direktore javnih preduzeća da funkcionišu na profesionalan način“, rekao je Vučić.

O lekaru koji je vratio orden

On je govoreći o lekaru koji je vratio orden rekao da njih nije delio po partijskoj liniji, te da nije pitao članove SNS iz Zaječara šta oni misle o tome.

„Znam da je bio u LDP-u. Nisam mu dao orden za njegovo inače loše političko delovanje. On je sveo ovo iskoristio za kandidovanje na izborima. Ja se time nisam rukovodio. Rukovodio sam se radom u određenoj sferi. Time sam želeo kao predsednik da nekom zbog njegovog rada ukažem poštovanje. Onda je nekom bilo važnije da kaže da ‘ej pa nije mi važno poštovanje države, jer ja to mogu da iskoristim i napadnem ljude iz stranke predsednika na lokalnom nivou jer su nešto objavljivali’. Ponosan sam na to što je i to pokazalo razliku između mene i onih koji su moji politički protivnici“, rekao je Vučić.

On je naveo da je prvi put u Srbiji urađena bolnica za četiri meseca, po svim standardima.

„Tamo su došli odlični stručnjaci, fantastični lekari… da bi spasavali živote. Oni rade i bore se. Pitam naše političke protivnike, šta vi u stvari hoćete? Kaže sinoć ona gospođa što je promenila šest stranaka, da na Infektivnoj nema grejanja. Ima! A i da nema, da niste možda vi uveli to grejanje. Kažite mi koju su bolnicu oni izgradili“, rekao je Vučić.

On kaže da ovi drugi pričaju da ne valjaju ruski respiratori.

„Kažu mi da su ti ruski odlični, imaju tri moda. Ne morate da držite čoveka intubiranog sve vreme, već možete da mu dajete različite nivoe kiseonika“, naveo je predsednik Srbije i zamolio sve da „ne udaraju po lekarima“.

On je rekao da će penzioneri 17. dobiti 5.000 dinara kao pomoć.

„Uvek su se ponašali odgovorno i ja znam da to njima mnogo znači. Hvala im beskrajno na svemu što su uvek činili, što su izgradili zemlju i što se ponašaju odgovorno“, naveo je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare