Foto: E-Stock/Dušan Milenković/TANJUG FILIP KRAINČANIĆ/Printscreen/YouTube/RTS Ključ/Arhiva

Zoran Babić, dojučerašnji v.d. direktor JP Koridori Srbije na lični zahtev razrešen je ove funkcije, a na njegovo mesto doći će socijalista Aleksandar Antić. Babić je jedan od 20 v.d. direktora koji su ostali na funkciji mnogo duže nego što je to zakonski dozvoljeno.

Godinama unazad javnost upozorava da se direktori javnih preduzeća imenuju na sednicama Vlade, umesto putem konkursa, te da na tim funkcijama nezakonito ostaju godinama.

Da bi država morala da prekine sa tom praksom upozorio je pre tri godine i Međunarodni monetarni fond, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio da postupi po njihovoj preporuci.

„Ne dam, ja ne dam. E pa zato što bi ti raspušteni direktori ponovo da naprave neprivlačan privatni sektor i da sve pozapošljavaju u javni sektor“, rekao je tada Vučić i istakao da „ne voli v.d. stanje, nego disciplinu i odgovornost“.

Drobnjak osam godina v.d. direktor

Ovog puta zahtev je stigao od Državne revizorske institucije. On se konkretno odnosi na smenu Zorana Drobnjaka, direktora JP Putevi Srbije. Kako su ukazali revizori, Drobnjak duže od šest godina (ukupno osam) obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora tog javnog preduzeća.

Zoran Drobnjak Foto:Vesna Lalić

„To nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, kojim je propisano da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine“, ukazali su revizori.

Drobnjak je nezakonito ostao na čelu Puteva, iako je još pre tri godine raspisan konkurs za direktora, čiji rezultati do danas nisu obelodanjeni.

Krkobabićeva naslednica četiri godine vodi Poštu

I JP Pošta Srbije nezakonito vodi Mira Petrović, funkcionerka PUPS-a, koja se na funkciji direktora nalazi već četiri godine.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

U vreme dok je to preduzeće vodio Milan Krkobabić, ona je u Pošti bila specijalna savetnica.

Član dinastije Krkobabić v.d. direktor

Još jedan funkcioner PUPS-a Stefan Krkobabić (31), sin ministra Milana Krkobabića, takođe se duže od godinu dana nalazi na mestu v.d. direktora JP Stara planina. Jasno je da je na tu poziciju došao zahvaljujući očevim političkim vezama, a ne stručnosti.

Stefan Krkobabić
Stefan Krkobabić Foto: E-Stock/Caslav Vukojicic

On je nedavno izabran i za poslanika u Skupštini Srbije, ali i za potpredsednika republičkog parlamenta

U v.d. stanju već četiri godine je Milorad Grčić, direktor EPS-a i funkcioner SNS, a prethodno je u istom preduzeću bio direktor Kancelarije za društveno i odgovorno poslovanje.

Milorad Grčić Foto: Vesna Lalić

Kao v.d. direktor tri godine vodio je i Rudarski basen Kolubara, da bi potom bio postavljen na direktorsku poziciju Kancelarije za društveno odgovorno poslovanje u Elektroprivredi Srbije.

Bivša novinarka Pinka vodi Narodnu lutriju

I Simonida Kažić „probila“ je zakonom dozvoljen rok na mestu direktora Narodne lutrije Srbije. Ona se na toj funkciji nalazi tri godine.

Foto: Printscreen/YouTube/RTS Ključ

Pre nego što je došla na tu poziciju, Kažić je bila novinarka TV Pink, a ostalo je nejasno zašto je postavljena na tu funkciju i sa kojim kvalifikacijama.

V.d. direktor već šest godina je i Danilo Arbutina, koji vodi Nuklerarne objekte Srbije, a isto toliko Branko Gogić kao vršilac dužnosti nalazi se na čelu JP Emisiona tehnika i veze.

Polovina državnih službenika u v.d. stanju

Kako je portal Nova.rs pisao, situacija nije bolja ni u javnoj upravi. Podaci koje je naš portal dobio od Službe za upravljanje kadrovima pokazuju da se više od polovine državnih službenika na položaju nalazi se u v.d. stanju, a najveći broj njih je u tom statusu duže od „produženog“ zakonskog roka od ukupno devet meseci.

U organima državne uprave i službama Vlade, nakon sprovedenog konkursa, na položaj je postavljeno ukupno 147 osoba, dok su u statusu vršilaca dužnosti imenovana 184 lica.

Od tog broja, sudeći prema podacima koji su nam dostavljeni, njih 116 je u v.d. stanju duže od šest meseci sa produženjem od tri meseca, iako Zakon o državnim službenicima predviđa da se nakon što istekne šest meseci, status vršioca dužnosti može produžiti na još najduže tri meseca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar