Aleksandar Vučić Foto:printscreen/instagram.com/buducnostsrbijeav/

Pored “dramatične” sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je održao juče, Aleksandar Vučić je imao sastanak i sa predstavnicima Srba s Kosova. Među njima je bilo i jedno poznato ime, najviše sa poternica i crnih lista - Milan Radoičić.

Iako pod sankcijama SAD i gonjen od kosovske policije, Radoičić je i dalje jedan od najviđenijih predstavnika srpske delegacije s Kosova.

Ovaj kontroverzni biznismen, poznat je i kao jedan od glavnih finansijera Srpske liste, satelita Srpske napredne stranke na Kosovu. On se svojevremeno se našao na listi optuženih za ubistvo Olivera Ivanovića, međutim, on je uspeo da izmakne specijalnim snagama kosovske policije pobegavši u centralnu Srbiju.

Kasnije je ga je lično Vučić oslobodio optužbi za ubistvo Olivera Ivanovića, rekavši da je prošao poligraf.

SAD ga prepoznale kao člana kriminalne grupe

Ipak, naklonost vlasti u Beogradu nije sačuvala Radoičića od sankcija koje su mu krajem prošle godine uvele Sjedinjene Američke Države.
U obrazloženju sankcija je pisalo da je on deo organizovane kriminalne grupe koja je podmićivala kosovske i srpske bezbednosne zvaničnike kako bi im bila omogućena trgovina narkoticima, oružjem i prenošenje novca.

Američka administracija se takođe osvrnula na atentat na Ivanovića, ističući da je ova organizovana kriminalna grupa optužena umešanost.

„Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić, svi su navedeni u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu, odnosno zločinačkom poduhvatu“, stoji, između ostalog u obrazloženju.

Milan Radoičić Foto: N1

Predsednik Pokreta slobodnih građana, Pavle Grbović, rekao je da je sastanaka Vučića i Radoičića ujedno i dokaz sprege države i organizovanog kriminala.

“Milan Radoičić nije predstavnik Srba sa Kosova, već udarna pesnica kriminalnog krila SNS na Kosovu koje sebe pretenciozno i nezasluženo naziva ‘Srpskom listom’. Jasno je da ga kao sagovornika vlasti u Beogradu određuje isključivo volja Aleksandra Vučića koji se zbog opstanka na vlasti ne ustručava ni otvorene saradnje sa licima iz kriminalnog miljea“, ocenio je u pisanoj izjavi Grbović.

Milan Radoičić se nalazi na poternici kosovske policije zbog umešanosti u slučaj “Brezovica”.

„Radoičić se sumnjiči za zastrašivanje u toku krivičnog postupka, pošto je osumnjičen da je ometao svedoke, da je pokušavao da ih zastraši kako ne bi svedočili“, saopštio je tužilac osnovnog tužilaštva u izjavi za Radio slobodna Evropa.

Aleksandar Vučić Foto:printscreen/instagram.com/buducnostsrbijeav/

Inače, u akciji kodnog imena „Brezovica“, 21. decembra 2021. godine, policija je uhapsila 10 osoba, među kojima i Bratislava Nikolića, bivšeg gradonačelnika Štrpca a tokom pretresa na 12 lokacija, oduzeta je velika svota novca, vozila, oružja…

Među uhapšenima se našlo osmoro iz Uroševca i dvoje iz Prištine.

Ovu akciju su iz kosovske policije obrazlagali borbom protiv građevinskog kriminala.

BONUS VIDEO: Posledice američkih sankcija Veselinoviću i Radoičiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare