Aleksandar Vučić Bratislav Gašić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Sudeći prema izjavama predsednika Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića, zahtev građana da ministar policije Bratislav Gašić podnese ostavku neće biti usvojen. Na osnovu gestikulacije i govora Vučića jasno je da taj zahtev neće biti ni razmatran, jer Gašić, prema njegovim rečima, „nije uradio ništa loše“ zbog čega bi napustio fotelju prvog čoveka MUP-a. Ipak, predsednik SNS ostavio je mogućnost da se raspravlja o ostavci Vlade i novim izborima, koje bi mogao da najavi već 26. maja na skupštini SNS.

Govoreći o zahtevima građana, koji su već dva puta održali mirne proteste na kojima se skupilo više desetina hiljada građana, Vučić je konferenciji za medije u nedelju u Smederevu poručio da od ostavke Gašića „nema ništa“. Što se tiče ostalih zahteva, prema sopstvenim rečima, „može da se razgovara“.

„I šta je predlog, da se smeni Bata Gašić? Što, šta je policija kriva? Evo nećemo da smenimo Batu Gašića, napamet nam ne pada ga smenimo. Ali možemo da vam izađemo u susret, da smenimo celu Vladu i onda idemo na izbore. Ali za to sačekajte 26. maja. Evo ja vam kažem nećete ništa na silu, a što se demokratije tiče, spreman sam da izađem u susret. Nema problema, obaveštavam narod 26. maja, idemo na izbore. Izbori najkasnije u septembru i nema filozofije, izbori u septembru“, rekao je jasno Vučić.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Time je predsednik nedvosmisleno odbio jedan od zahteva građana da se smeni Gašić, ali i otvorio mogućnost da cela Vlada podnese ostavku ili izgubi poverenje skupštine, čime bi se neizbežno išlo na nove izbore. Osim toga, poručio je da može da se razmatra i razgovara o ukidanju rijaliti programa na teritoriji cele države, što će prema rečima predsednika, morati da važi za apsolutno sve rijaliti programe, bez izuzetka.

Crvena linija Vučića je jasna – Gašić ne može biti smenjen, ali kompromis može biti ostavka čitave Vlade. Mogući su i novi izbori, ali lider naprednjaka još jednom nije dao Gašića.

„Vučić će pre dati Vladu nego Gašića“

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović tvrdi da će lider SNS pre “pod led” poslati celu Vladu i krenuti u nove izbore, nego što će personalno da smenjuje stranačke prvake u stranci.

“Teško je naći žrtveno jagnje u svetlu ovolikog nezadovoljstva naroda, a sa druge strane jasne je politika Vučića koji se godinama ne odriče nikoga. Čak I kada se sa nekim žestoko zavadi, poput Tomislava Nikolića ili Nebojše Stefanovića, on im nađe neku ulogu u sistemu. To liči na pravila mafijaške organizacije”, ističe sagovornik Nove.

Dragan Popović Foto: Nova

Prema rečima Popovića, on sumnja da će Vučić naći to žrtveno jagnje, ali da je potpuno druga stvar da li će biti primoran da napravi veći politički manevar poput raspuštanja Skupštine ili smena Vlade.

“Onda to može svojim biračima da nije bilo žrtvovanja nekih stranačkih kadrova, već da se on žrtvuje i izlazi na crtu opoziciju. Vučić će pre da žrtuje Vladu nego Gašića. Nije realno da ih pusti niz vodu”, poručuje Popović.

Pročitajte još:

Podsetimo, nakon masovnih ubistava u Srbiji, građani i deo opozicije formulisao je zahteve na kojima će insistirati dok se ne ispune. Traži se smena Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, šire mržnju i nasilje, kao i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama koje promovišu mržnju i nasilje – TV Pink i Hepi.

Zatražili su i ostavke ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina, kao i hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade i bezbednosna situacija u zemlji.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Za sada su ispunjena dva zahteva – ministar prosvete Branko Ružić podneo je ostavku, a za naredni četvrtak zakazana je sednica Skupštine Srbije.

Organizatori su poručili da će biti istrajni u zahtevima i da će tražiti da se i poslednji ispuni, a sledeći skup najavljen je već za petak.

Jedan od njih, Radomir Lazović kaže za Novu da predsednik umesto da ispuni zahteve ljudi koji protestuju, iznova širi laži, vređa građane i napada novinare.

Radomir Lazović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Zahtevi građana veoma su racionalni i vrlo konkretni. Neophodno je da se naprave hitni koraci kako bi Srbija napravila zaokret od nasilja ka brizi prema ljudima. Potrebne su hitne mere. Trenutak je veoma ozbiljan. Ispunjavanje svih zahteva je jedini način da pokažemo da se okrećemo od nasilja ka nekoj normalnosti, a biće potrebno još mnogo rada kako bismo dugoročno popravili naše društvo. Gašić mora biti smenjen kao i Aleksandar Vulin“, poručuje Lazović.

Bonus video: Verbalni duel Žakline Tatalović i Aleksandra Vučića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare