Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jučerašnjom izjavom u kojoj navodi da će odluku o tome da li će biti premijerka i u sledećem sastavu Vlade doneti predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Brnabić je pokazala da joj je potreban podsetnik za podelu ustavnih nadležnosti u Republici Srbiji.

Ne sumnjamo da ga je premijerka znala, ali ga je, kao i većina političkih (i vladajućih i opozicionih) činilaca zaboravila, iz prostog razloga što je predsednik države u procesu preuzimanja sve tri grane vlasti u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ...

Zato se valja podsetiti zakona pisanih kako bi građani ove zemlje njima kontrolisali izvršnu i zakonodavnu vlast.

Lekcija 1: Šta radi predsednik

Dakle, da počnemo od krucijalnog. Predsednik Srbije ima uglavnom protokolarne dužnosti. Nisu one toliko male koliko kritička javnost voli da naglašava, ali nisu tolike da bi mogao da „bira“ premijera. Ustavna ovlašćenja predsednika su jasna: on predlaže Narodnoj skupštini ime novog mandatara, raspisuje izbore i rukovodi vojskom, prima ambasadore, dodeljuje odlikovanja i tako dalje.

Foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV

S tim u vezi, predsednik ne može sam da izabere premijerku. Štaviše, u normalnim zemljama, nosilac pobedničke liste dolazi kod predsednika i traži mu mandat, istovremeno prezentujući većinu koju ima u Skupštini.

Ovde je problem što nosilac pobedničke liste ne može da dođe na konsutacije sa predsednikom, jer je u pitanju isti čovek.

Isto tako, ne može predsednik da bira ministre – to čini premijer.

Lekcija 2: Šta radi Skupština

Skupština, nakon što dobije predlog od predsednika, izglasava novu Vladu. Dokle ta Vlada ima većinu – dok Skupština izglasava zakone koje predlaže – dotle je Vlada validna. Ovde je problem što predsednik SNS „kroji“ izgled Skupštine, pa tako posredno i režira Vladu i zakonodavstvo, a istovremeno joj određuje i rok trajanja (pa i „stabilna“ Vlada može da padne ako on to odluči).

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Lekcija 3: Šta tradi premijer(ka)?

Na kraju, premijer predsedava Vladom, bira njen persolnalni sastav, sprovodi politiku za koji je dobio mandat.

Tako to izgleda u normalnim zemljama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare