Foto: Nemanja Jovanovic/Nova.rs

Nakon konačno završenih konsultacija Aleksandra Vučića sa strankama koje su na izborima osvojile ulazak u parlament, obavešteni smo da ćemo novu vladu dobiti krajem avgusta ili početkom septembra, što je prema ocenama stručne javnosti apsolutno predugačak rok, s obzirom da nikada nismo imali jasniju političku scenu. Kako tvrde poznavaoci političkih prilika, na ovaj način predsednik Srbije stvara lažnu neizvesnost i još jednom svoje koalicione partnere, ali i stranačke kolege drži na tihoj vatri do pet minuta pred kraj utakmice.

Da ćemo novu vladu dobiti najkasnije početkom septembra rekao je juče predsednik SPS Ivica Dačić, nakon sastanka sa Vučićem u zgradi predsedništva. Istu informaciju dobili smo danas i od potprededsednika SNS Miloša Vučevića, koji se obratio javnosti posle konsultacija naprednjaka sa šefom stranke.

„Naša lista je nakon ubedljive pobede na konsultacijama sa predsednikom legitimno tražila mandat za sastav vlade i tu nema političke dileme. Naša predviđanja su da će do kraja avgusta, početka septembra biti izabrana vlada, koja će biti vlada kontinuiteta“, rekao je kratko Vučević i dodao da je bilo izvenih neslaganja da li SNS treba da pravi vladajuću koaliciju ili da Vladu formira sama.

PROČITAJTE JOŠ...

Tehnička vlada u nedogled

Prema mišljenju analitičara Đorđa Vukadinovića ovo oduglovačenje o donošenju odluka postao je Vučićev manir.

„Tako je bilo i 2014. i 2016. godine, kada se donošenje odluka o formiranju i sastavu vlade razvlačio do krajnjih rokova, a sa ciljem da se maksimalno produži rok trajanja Vlade od četiri godine. Vučić na ovaj način održava lažnu neizvesnost, ko će se naći u vladi i ko će šta dobiti od resora i funkcija. Realno, Vlada bi s obzirom na okolnosti mogla da se formira do kraja meseca, ali na ovaj način Vučić održava jednu takozvanu slatku neizvesnost i kod socijalista i kod svojih članova stranke“, navodi Vukadinović za Nova.rs.

Foto:BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

On dodaje da ne treba smetnuti sa uma da se na ovaj način, odnosno, nepostojanjem vlade i parlamenta gubi i formalna kontrola nad onim odlukama koje predsednik Srbije donese u međuvremenu.

„Predsednik trenutno nema nikakvih ograničenja, jer nem akome da polaže račune, između ostalih i o odlukama o Kosovu koje se trenutno donose u Briselu. Skupština i vlada ne postoje, pa nema ni eventualnih poslaničkih pitanja i rasprava na ovu temu. Sve je samo u njegovim rukama“, smatra Vukadinović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Da vidim koliko me volite

Da je reč o bespotrebnoj, ali dobro osmišljenoj političkoj predstavi smatra i sociolog Ratko Božović.

PROČITAJTE JOŠ...

„To je jedna dramatizacija, igra čiju pozornicu mi ne poznajemo. Ta pozornica nije samo ovde, nego i negde drugde. Sigurno je da se ni taj koji odlučuje nije konačno odredio, jer i okolnosti mnogo utiču na takvu odluku. No mi ovo ne vidimo prvi put, Vučić voli da drži u neizvesnosti do samog kraja i koalicione partnere i članove svoje stranke, u smislu preispitivaću vas do zadnjeg trenutka, da vidim koliko me volite. To je jedna navika da nas sve drži pod svojim, dok nas sve konačno i ne prisvoji, da svi postanemo njegovo vlasništvo“, navodi Božović.

On je uveren da predsednik Srbije verovatno već sve zna.

„Zato je zaista pitanje zašto drži javnost u neizvesnosti, kakvu opet igru igra. Mi smo u jednoj sveopštoj konfuziji, u socijalnom polju, oskrnavljenom i ruiniranom političkom polju i ta konfuzija se iz dana u dan povećava. Svaka odluka, pa i ovao vladi, zavisi od trenutka njegove lucidnsti“, zaključuje Božović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare