Poslanik Srpske napredne stranke advokat Vladimir Đukanović potvrdio je da je inženjerka iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost, nedavno dobila otkaz zbog toga što je kritikovala vlast na Tviteru.

Sudeći prema prepisci na ovoj društvenoj mreži, Đukanović i pomenuta inženjerka započeli su raspravu u kojoj joj je advokat jasno stavio do znanja da na ko je, iako se ona trudi da zaštiti identitet. Zatim je svoje poruke obrisao.

„Obrisani tvitovi su tvitovi Vladimira Đukanovića. U drugom mi je stavio do znanja da zna ko sam. Zato pitam: kakve veze on ima sa dostavljanjem “anonimnog” pisma mojoj firmi u maju 2020. koje je pokrenulo dosciplinski postupak zbog tvitova? Takđe pitam – ko stoji iza mog otkaza?“, napisla je na Tviteru inženjerka, koja je nedavno za Vreme govorila o tome kako je zbog tvita protiv vlasti dobila otkaz.

Za one koji nisu upućeni, ovako je Vreme nedavno o tom slučaju pisalo:

„Ona je nuklearni inženjer. Zbog svoje stručnosti cenjena je u međunarodnim krugovima. Školovala se u zemlji i usavršavala u inostranstvu. Radi duže od dve decenije, želela je da do penzije bude stručnjak koji služi svojoj državi i narodu. Kao jedna od zaposlenih u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost godinama je radila na važnim projektima iz tih oblasti. U poslovima sa nuklearnim silama nema mesta za grešku, zato što bi svaka mogla biti fatalna i ona je nikada nije napravila“, pisalo je u tekstu, u kojem se dalje navodi da ova država nema mnogo takvih stručnjaka.

„Međutim, vlast je rešila da i takve odbaci i progoni, ukoliko se usude da kritikuju vladajuću partiju – Srpsku naprednu stranku. Ona se usudila. Pod nadimkom Mila Sila na društvenoj mreži Tviter kritikovala je i komentarisala postupke vladajućih političara. Nikada pod punim imenom i prezimenom. Nikada u radno vreme. Nikada nije spomenula gde radi i šta je po zanimanju. Nikada nije komentarisala instituciju u kojoj radi. Kritikovala vlast jeste, ali pretila nije. Mila Sila bio je nadimak iza kog je ova inženjerka sebi dozvolila da bude misleće i politički osvešćeno biće, koje ima pravo da se izjasni, makar u virtuelnom svetu“.

U rešenju o njeno otkazu navodi se sledeće:

„… preko Tvitter naloga polemiše direktno sa Premijerkom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić obraćajući joj se rečima: „Providni ste ko izlog, neprijatno mi je od vaše gluposti“; „istog dana na portalu dnevnog lista Danas obraća se Predsedniku Države rečima: „Opet nekrofilija i neprimerene reči“.

Advokat Đukanović, koji inače za sebe tvrdi da politički nije aktivan, a istovremeno je poslanik u Skupštini Srbije, potvrdio je da je upravo ovo razlog otkaza.

Vladimir Đukanović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Nakon što je obrisao tvitove, Đukanović se predomislio, pa napisao sledeće:

„Uvažena, očito vas je uhvatila paranoja, ali zbog istine moraću da vam odgovorim. Elem, veze nemam sa tim o čemu pišete. Bogu hvala, saznao sam ko ste sasvim slučajno, a ne vidim što vam je to toliki problem, osim ako se same sebe ne stidite. Valjda se ponosite time što pišete, zar ne? Uostalom, nije li jadno da nemilice druge pljujete, da radite na tako značajnoj poziciji u državnoj instituciji, a da građani ne znaju koga plaćaju za to pljuvanje i botovanje? No, uprkos raznim bljuvotinama koje ste pisali na moj račun, ne bavim se takvim stvarima i ništa slično nisam dostavio, mada se iskreno ponekad pitam da li sam pogrešio što nisam. Кako god, žao mi je što ste dobili otkaz, jer kapiram da vam je taj značajan izvor prihoda svakako bitan. Verujem da ćete kao istaknuti stručnjak uspeti da pronađete adekvatan posao. Svako dobro vam želim“, napisao je Đukanović.

Ovo je prokomentarisala novinarka Vremena Jovana Gligorijević.

„Nije, Đuko, značajan, nego jedini izvor prihoda. Tvoji su ostavili ženu na ulici zbog tvitova koji su pristojna kritika, civilizovani sami po sebi, a pogotovo u poređenju sa onime što botovi SNS-a pišu neistomišljenicima ovde. I imaš ti veze s onim o čemu Mila piše, i te kako“.

Usledio je sledeći odgovor:

„Nikakve veze nemam, niti me zanima. To kako se dotična kukavički ponašala da sa pozicije visoko rangiranog državnog službenika nemilice vređaš i pljuješ koga stigneš, ali da se ne sazna ko si, najviše o njoj govori. Naš narod lepo kaže- kako seješ, tako žanješ“.

Na konstataciju tviteraša da ona nije izražavala svoje političko mišljenje s pozicije visoko rangirane državne službenice, već kao anonimna tviterašica i potpuno nevezano za svoje radno mesto, Đukanović je napisao:

„Pa dobro. Preuzela je rizik. Neko je saznao ko je i to je tako. Sediš u diktatorskoj vladi koja te postavi na tako bitno mesto, predstavljaš državu i politiku te diktatorske vlade u toj oblasti na međunarodnom nivou, ali u slobodno vreme, a možda i u radno vreme, pljuješ nemilice tu istu vladu, njene ministre, njenu politiku… Ne ide to“.

Na pitanje da li to znači da niko ko radi pri državnim institucijama nema pravo na političko mišljenje ako želi da nastavi da radi i bez obzira na svoje stručne kvalifikacije. Đukanović kaže:

„Ima, ko kaže da nema. Samo neka to lepo piše pod punim imenom i prezimenom. Nemoj ovako kukavički. Ružno je“, napisao je Đukanović i dodao da bi verovatno bolje prošla da je pisala pod punim imenom i prezimenom.
„Više bi je cenili“, napisoa je on.

Zatim je raspravu zaključila i inženjerka koja je dobila otkaz.

„Obrati pažnju na cinično ruganje osobe koja je sve što ima stekla partijskom knjižicom, osobi koja je sve što ima stekla radom i znanjem uz tačno 0 protekcije bilo kakve vrste. Đuke ovog sveta ne kapiraju da vrednost koju čerupaju stvaramo mi – ljudi koje proteruju i progone“, napisala je ona.

BONUS VIDEO: Borislav Novaković u Skupštini o napadu Vladimira Đukanovića na Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare