Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ,EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Kosova Aljbin Kurti imali su danas verbalni sukob na Bledskom strateškom forumu o tome da li je Kosovo nezavisno ili ne i oko toga ko je bolji kandidat za Evropsku uniju. Kurti je rekao da je vreme da se svih šest zemalja Zapadnog Balkana međusobno priznaju.

Brnabić je istakla da su Kosovo i Srbija za nju jedna zemlja, da nije reč o dve zemlje i da Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija, kao i da sumnja da će postati članica EU, bar dok postoje dva nepriznavača.

Ona je dodala da je normalizacija u interesu Beograda i Prištine, Srba i Alanaca, celog regiona i da je visoko na listi prioriteta Srbije.

Brnabić je istakla da je normalizacija počela Briselskim sporazumom pre više od 10 godina i da je jedino što je Priština trebalo da uradi bilo formiranje Zajednice srpskih opština, koje i dalje nema, a da je Kurti rekao da za njega Briselski sporazum ne postoji.

„Mi živimo za mir i stabinost je naš najveći interes, da se očuvaju mir i stabilnost u regionu“, rekla je Brnabić.

Kurti je rekao da na Kosovu 98 odsto ljudi podržava ulazak Kosova u EU, a u Srbiji 35 odsto ulazak Srbije u EU, da Srbija ni ne razmišlja o tome da Rusiji uvede sankcije i da se Srbija nije udaljila ni od Miloševića, ni od Putina.

Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Kako je rekao, on želi da normalizuje odnose i da bi to učinio da mu je sused na primer Češka.

Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

„Normalizacija sa Srbijom je mnogo teža. Moguće je doći do nje. Potrebno je da primenimo sporazum oko kojeg smo se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ja dogovorili u Briselu, ali normalizacija u stvarnosti znači odsustvo konfuzije oko realnosti i fantazije i to je nešto čemu ja ne mogu pomoći“, rekao je Kurti.

Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar