Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je na Bledskom strateškom forumu da je Kosovo optimistično po pitanju budućnosti, po pitanju saradnje sa Evropskom unijom i ne samo po pitanju pridruživanja, već i doprinosa Evropskoj uniji.

On je rekao da Kosovo veruje u iste vrednosti kao EU, a da smatra da je veoma važno pitanje punog usklađivanja sa bezbednosnom i spoljnom politikom i da se raduje da postanu deo Saveta Evrope i uđu u Partnerstvo za mir sa NATO.

PROČITAJTE JOŠ...

Kurti je rekao da smatra da je vreme da se završi sa međusobnim priznanjima na Zapadnom Balkanu sa svih šest zemalja.

On je istakao da postoji razlika između de jure i de fakto priznanja, da negde postoji de jure priznanje, ali ga ne prati de fakto i obrnuto i da se to mora rešiti, kao i da je važna zaštita prava manjina u celom regionu.

Kako je rekao, veruje da za nekoliko godina zemlje Zapadnog Balkana mogu postati članice EU.

Upitan o procesu normalizacije i eskalaciji situacije na severu Kosova, Kurti je rekao da je deeskalacija neophodna, da se moraju smanjiti tenzije i naveo da je smanjeno prisustvo kosovske policije na severu, da dva meseca nema protesta na severu i da se raduje brzim izborima na severu.

Na pitanje o tome što pet zemalja EU ne priznaju nezavisnost Kosova, Kurti je rekao da se sa tim zemljama radi bilateralno i diplomatski, a da one zemlje koje su skeptične pokušavaju da ubede demokratskim i ekonomskim napretkom koji idu ruku pod ruku, jer je Kosovo uspešna priča.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar