Foto: Privatna arhiva

„Na vas je Srbija ponosna“, „Zlato Srbije, „Vi ste naši junaci“ … samo su neki od naslova kojima se svaki put isprate pobede naših vaterpolista. Uprkos tome što je reč o našem najtrofejnijem ekipnom sportu, vaterpolisti do danas nisu dobili svoj nacionalni centar. Obećan im je 2016. Tada je kamen temeljac „lopatom“ udario bivši vaterpolista a danas ministar sporta Vanja Udovičić, ali Centar ni nakon pet godina nije završen.

Od 2016. do danas, vaterpolisti Srbije osvojili su dva olimpijska zlata i jedno evropsko. Sve to su uspeli i stigli, za razliku od države koja obećani i plaćeni vaterpolo centar još nije završila.

Stanje na terenu izgleda tako da se čini i da nikad neće.

A sve je pre sad već pet godina izgledalo da bi moglo i to „da se desi“. Kamen temeljac na buduću kuću šampiona položio je ministar sporta Vanja Udovičić, nekada vaterpolista, jedan od naših najboljih i najuspešnijih. Prema njegovim najavama projekat je trebalo da bude završen u rekordnom roku, u istoj godini.

Zapušteno, ispucalo, napušteno…

Ono što je najavljeno kao buduća vaterpolo kuća danas izgleda ovako.

Bazen u Nacionalnom centru vaterpola u Vrnjačkoj banji Foto: Privatna arhiva

Bivši vaterpolo reprezentativac i predsednik Odbora za sport Narodne stranke Danilo Ikodinović bio je u Vrnjačkoj banji u junu ove godine. Za Nova.rs objašnjava šta je zatekao tamo.

„Tamo nema nikoga, to je napušteno gradilište a bazen popucao. Uloženo je oko 2,5 miliona evra u taj centar i to je sad praktično bačen novac, a to je novac svih građana Srbije „, objašnjava on.

Dodaje da je prema njegovoj proceni tu završeno najviše 50 odsto radova i da se tu stalo.

„Vaterpolo je naš najtrofejniji ekipni sport i uprkos tome nema svoju kuću. Svima su puna usta vaterpolista kada pobede i donesu medalju, i onda to prođe i sve se zaboravi“, priča Ikodinović.

Danilo Ikodinović Foto: Privatna arhiva

On navodi da vaterpolisti treba da imaju svoj trening centar.

„Kad imaš svoju kuću iz nje niko ne može da te izbaci“, zaključuje Ikodinović.

Pre dve godine, lokalna samouprava Vrnjačke banje saopštila je da je za završetak izgradnje Nacionalnog vaterpolo centra potrebno oko 4 miliona evra. Tada je  odlučeno da se prvobitno predviđena površina celog kompleksa sa 12.000 metara kvadratnih smanji na 10.000.

Grandiozno najavljivan projekat, kako ga je ministar Udovičić nazvao „kuća novih šampiona“ ne da nije završen nego je napušten.

Nekoliko meseci kasnije, na samom kraju 2019, ulaganje od 500 miliona evra u sportsku infrastrukturu najavio je i predsednik Aleksandar Vučić. Deo tih najavljenih planova kako su mediji preneli odnosio se i na završetak izgradnje Nacionalnog vaterpolo centra u Vrnjačkoj banji.

Kako se može danas videti, u planovima je i ostao.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare