„Udovičić dodelio novac mužu pomoćnice Nebojše Stefanovića“

Politika 21. avg 202013:54 > 15:3610 komentara
Podeli:
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Demokratska stranka podnela je juče krivičnu prijavu protiv ministra sporta Vanje Udovičića zbog zloupotrebe službenog položaja. Kako se navodi u prijavi u koju je naš portal imao uvid, postoji osnovana sumnja da je Udovičić preko Ministarstva sporta uplaćivao novac Savezu za rekreaciju i fitnes, čiji je predsednik suprug pomoćnice ministra policije Nebojše Stefanovića.

U prijavi, koja je ostavljena na pisarnici Tužilaštva za organizovani kriminal, između ostalog, piše da postoji osnovana sumnja da je aktuelni ministar sporta davao preko Ministarstva velike iznose za Savez za rekreaciju i fitnes, čiji je predsednik Dragan Tomašević. On je, kako se navodi, suprug pomoćnice ministra unutrašnjih poslova Katarine Tomašević.

PROČITAJTE JOŠ...

Krivičnu prijavu u ime DS-a podnela je juče Dragana Rakić, zamenica predsednika te stranke, jer je Udovičić „bez kriterijuma delio novčana sredstva“, a „resorno Ministarstvo nije kontrolisalo na koji način je taj novac potrošen“.

„Veliki iznosi“ su uplaćivani i Sportskom savezu Srbije i Savezu za školski sport Srbije, za navodne programe. Koliko je novca tim savezima uplaćeno, nije navedeno, ali se dodaje da je to učinjeno u periodu od 2015. do 2018.

„Ta sredstva nisu korišćena za sprovođenje programa kako je prikazivano u izveštajima, već da je veliki deo tih sredstava korišćen za druge namene“, piše u krivičnoj prijavi.

Foto:Nova.rs

U tom dokumentu se navodi i da je Ministarstvo omladine i sporta u 2018. godine dodelilo sredstava za 86 sportskih saveza za finansiranje redovnih i posebnih programa u oblasti sporta, programa međunarodnih takmičenja i sportskih kampova u ukupnom iznosu od 2,2 milijarde dinara ili 20 miliona evra.

Sumnja u „izvlačenje novca“

To je učinjeno, kako piše, bez obavezne procene kvaliteta godišnjih programa i bez primene kriterijuma za vrednovanje kvaliteta.

„Zakon o sportu i Pravilnik propisuju jasnu obavezu da se sredstva za finansiranje programa dodeljuju po kriterijumima, upravo da bi se obezbedilo da sredstva dobiju oni savezi i u onolikom iznosu u kome se najbolje ostvaruje javni interes. Međutim, dodelom sredstava na gore navedeni način je javni interes zanemaren, a sredstva su dobili oni sportski savezi koji ih inače ne bi dobili“, piše u prijavi DS-a.

Kako se dalje navodi, prilikom realizacije programa Sportskog saveza Srbije – SOGA, odnosno sportske rekreacije studenata i omladine potrošen je iznos od najmanje 3,1 miliona dinara za troškove, a „računi za zakup objekta ne sadrže naziv objekta zakupa, nisu precizno definisani opisi poslova lica koja su dobijala honorare, nisu naznačena imena korisnika usluge smeštaja i ishrane, kao ni period korišćenja tih usluga“.

Foto:Nova.rs

„Sve ovo stvara osnovanu sumnju da su navedeni računi fiktivno prikazani u cilju ‘izvlačenja’ novca“, piše u krivičnoj prijavi.

U njoj se podseća i da je Ministarstvo u 2018. godini odobrilo preduzeću „Evropske univerzitetske igre 2020“ kao nosiocu programa sredstva za realizaciju programa u iznosu od 50 miliona dinara, a da „nije izvršilo kontrolu namenskog korišćenja odobrenih sredstava iz prethodne godine u iznosu od 143,1 milion dinara“.

„Ovo privredno društvo ukupno, zaključno sa 2018. godinom nije opravdalo 193,1 milion dinara, a Ministarstvo nije preduzelo nikakve korake da povrati sredstva od navedenog privrednog društva, čime mu je omogućilo ostvarivanje protivpravne imovinske dobiti u ogromnom iznosu“, piše između ostalog u krivičnoj prijavi DS.

Komentari

Vaš komentar