Olja Bećković, Dragoljub Bakić, Dragan Velikić, Đorđe Miketić, emisija Utisak nedelje
Foto: Nova S

Svi smo zaćutali i povukli se, poprimili smo mentalitet zarobljenika jer živimo u zarobljenoj zemlji, a u kojoj meri ćutimo u toj meri sebe poništavamo kao ljudsko biće, ocenili su večeras gosti “Utiska nedelje”.

Gosti Olje Bećković bili su arhitekta Dragoljub Bakić, književnik Dragan Velikić i aktivista i odbornik “Srce grada” na Starom gradu Đorđe Miketić, koji su u emisiji govorili o „nepristojnom ćutanju“ na stvari koje nam se dešavaju u društvu.

Prema Bakićevom mišljenju, prvo su zaćutale institucije, odnosno profesionalci u njima.

Dragoljub Bakić, Utisak nedelje
Dragoljub Bakić Foto: Nova S

“Imate tu na delu profesionalno prostituisanje. Oni su svi ucenjeni za mali konfor i na delu je manipulacija sa ljudima”, istakao je Bakić.

Toliko je tema, kako kaže, o kojima može da se priča. Naveo je da su u njegovoj profesiji, arhitekte potpuno zaćutale u Beogradu gde se to najviše vidi, “gde se urbanizam vodi iz inata, a gradska vlast radi sve protiv ovog grada i svojih građana”.

On je istakao da se ne oseća bespomoćno, ne ćuti i priča koliko može, ali da je gradska vlast Beograd uzela pod svoje i kao da su Beograđani sami sebi okrenuli leđa.

“Sad imate glavne arhiteteke nepoznatog zanimanja, potpuno pod vlašću političkih funkcionera, sprovodi se užasna politika koja ostavlja velike štete, njihovi tragovi su poražavajući u Beogradu”, istakao je Bakić.

Upitan o čemu je nepristojno ćutati Dragan Velikić je rekao da su to po njemu porodično nasilje i nepravda koji ga potpuno, kako je rekao, čine tužnim jer smatra da svaki čovek ne treba da čuti i treba da kaže šta misli i po bilo koji cenu.

Dragan Velikić, Utisak nedelje
Dragan Velikić Foto: Nova S

“Mislim da u onoj meri u kojoj mi ćutimo u toj meri poništavamo sebe kao ljudsko biće”, istakao je Velikić.

Da sam aktivni oficir, a da mi je Vulin ministar, to je potpuno poniženje, naveo je on, ističići da neko ćuti iz interesa, a neko iz kukavičluka.

On je rekao da se stidi kada prođe Beogradom „sa tim njegovim srednjovekovnim arhitektonskim rešenjima“.

Na trenutak vam se čini da je nešto završeno, ali to odjednom počinje ponovo da se kopa, a i tamo gde je završeno ništa nije ‘porubljeno’.  Taj javašluk i nezavršenost u poslednjih 20, 30 godina – po tome se prepoznajemo. Mislim da živimo u neverovatnoj nezavršenosti“, ocenio je Velikić.

I Đorđe Miketić je istakao da se stidi i da ima osećaj besa kada vidi u šta se Beograd pretvorio.

Đorđe Miketić, Djordje Miketić, Utisak nedelje
Đorđe Miketić Foto: Nova S

On je upozorio da su „svi simboli Beograda otišli na doboš“.

„Ljudima je dozlogrdilo, kivni su međusobno, svi ćute, imamo BUS plus koji su uzeli, aerodrom, sve su privatizovali“, istakao je on.

Govoreći o prostornom planu za Srbiju koji treba da se usvoji, Miketić ga je ocenio kao „katastrofalan“.

„Ovo će biti kolonija multinacionalnih kompanija“, konstatovao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare