Bivša ministarka i (još uvek) članica Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović neočekivano se juče oglasila povodom preporuke Evropskog parlamenta da se preispita novčana pomoć Srbiji i svojom izjavom (ne)namerno potkačila predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Gomilaju se problemi Srbije zbog odbijanja da se uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije i uvede sankcije Rusiji. Poslednja u nizu opomena stigla je iz Evropskog parlamenta, a nju je u razgovoru za Nova.rs prokomentarisala bivša ministarka i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Ona je navela da moramo da shvatimo da „ovo nije jednostavan period ni za koga, ali ni za Evropu, ni za ceo svet“.

Zorana Mihajlović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Svi se jasno opredeljuju da su protiv takve vrste invazije. Mi jesmo odreagovali u Ujedinjenim nacijama, ali nisam sigurna da je to više dovoljno“, ocenila je Mihajlović.

U istom tonu Mihajlović je nastavila, pa je tako u jednom momentu, izjavom da trpimo ogromnu štetu zbog odbijanja da se uskaldimo sa EU, potkačila predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Pre svega trpimo štetu zato što smo država koja se opredelila da uđe u Evropsku uniju, to znači nismo se uskladili sa politikom EU i nekako mi se čini da je ovo samo jedan od znakova. Nije ovo nešto što nismo očekivali, verujem da jesmo. To je jedan od znakova da kada su velike geostrateške i geopolitičke tenzije onda ne možemo da budemo nesvrstani, pogotovo ako smo ovde na tlu Evrope“, rekla je za naš portal Zorana Mihajlović o odluci Evropskog parlamenta.

Mihajlović je podsetila da je upravo Evropska unija naš najveći spoljnotrgovinski partner, sa kojom imamo razmenu od 60 posto.

„To je 33 milijarde evra, a drugi nakon Unije su zemlje CEFTA sa 4,7, pa onda ide Kina, pa Rusija sa 2,3 milijarde. Gotovo 15 puta veću robnu razmenu imamo sa Evropskom unijom nego sa Rusijom i to je jako važno za kvalitet života građana Srbije i zato nam je EU toliko značajna“, istakla je Mihajlović za portal Nova.rs.

Zbog čega je izjava Zorane Mihajlović prst u oko Vučiću

Priča Zorane Mihajlović da Srbija trpi štetu zbog neuvođenja sankcija dolazi nakon nedavne izjave predsednika da država ne trpi posledice zbog svoje spoljne politike.

Foto:Dragan Mujan/Vesna Lalić/Nova.rs

Ne vodim politiku sankcija, posebno prema onima koji su nas sačuvali 2015. godine i koji su nam pomagali po pitanju teritorijalnog intergriteta naše zemlje. To je naša suština i politika. Možemo toga da se odreknemo, ali znate u kom slučaju? Da nam bukvalno bude Damoklov mač nad glavom i to ne bih krio od naroda, već bih rekao to“, dodao je on.
Vučić je dodao da Srbija „u ovom trenutku nema mač nad glavom“.

„Ja to znam, da li je lako, nije. Niko nema takav direktan kontakt sa svima u Evropi i svetu kao što imam ja. Verujte mi da niko to ne zna bolje od mene. Ja najbolje znam dokle možemo i ne treba mi niko da mi objašnjava od analitičara, raznih pametnjakovića, da mi soli pamet kako sam nešto ugrozio. Nisam ugrozio ništa. Nikakav problem niko u Srbiji nije imao, kao što imaju ovde (u Parizu) sa sa 40, 50, 80 odsto povećanja cena eletkrične energije i gasa. Pustite nas da vodimo zemlju“, rekao je Vučić.

Kad već govorimo posledicama

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU koja nije uvela sankcije Rusiji, a na evropskom putu velika prepreka je i kosovski problem. Osim što od evropskih zvaničnika stalno čujemo da je neophodno da se usaglasimo sa spoljnom politikom EU, takav zahtev našao se i na papiru Evropskog parlamenta. Podsetimo, Evropski parlament usvojio je na sednici u sredu rezoluciju o proširenju EU kojom se preporučuje Evropskoj komisiji i državama članicama da napredak Srbije ka EU uslove uvođenjem sankcija Rusiji i vidljivim napretkom u reformama.

Pročitajte još...

Usvojen je i amandman kojim se između ostalog preporučuje preispitivanje pretpristupnih fondova za Srbiju i projekata koji se iz njih finansiraju.
U tom dokumentu preporučuje se državama članicama da sa Srbijom ostvare dalji napredak u pregovorima samo ako se naša zemlja uskladi sa sankcijama i ostvari vidljiv napredak u reformama. Takođe, preporučuje se da budu preispitani svi bilateralni i fondovi EU za Srbiju, koji su od koristi srpskoj vlasti.

Zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Srbija je već platila cenu, budući da u junu nije otvoren nijedan klaster u pregovorima sa EU.

BONUS VIDEO: Zorana Mihajlovic za Nova.rs o odluci Evropskog parlamenta 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare