Bivša potpredsednica Vlade Srbije i ministarka Zorana Mihajlović istakla je večeras da je odluka Evropskog parlamenta o Srbiji jedan od znakova da u vreme velikih tenzija u Evropi ne možemo biti nesvrstani, te da se naša zemlja nekako mora opredeliti o ratu o Ukrajini. Ona je dodala da nije sigurna da je više dovoljno samo naše izjašnjavanje o ruskoj agresiji u Ujedinjenim nacijama.

Zorana Mihajlović za portal Nova.rs ocenila je da Srbija još od početka ruske invazije na Ukrajinu trpi određenu štetu.

Ona je podsetila da je Srbija jedina država u Evropi, pored Belorusije, koja nije uvela sankcije Rusiji.

„Pre svega trpimo štetu zato što smo država koja se opredelila da uđe u Evropsku uniju, to znači nismo se uskladili sa politikom EU i nekako mi se čini da je ovo samo jedan od znakova. Nije ovo nešto što nismo očekivali, verujem da jesmo. To je jedan od znakova da kada su velike geostrateške i geopolitičke tenzije onda ne možemo da budemo nesvrstani, pogotovo ako smo ovde na tlu Evrope“, rekla je za naš portal Zorana Mihajlović o odluci Evropskog parlamenta.

Zorana Mihajlović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Bivša potpredsednica Vlade Srbije je navela da moramo da shvatimo da „ovo nije jednostavan period ni za koga, ali ni za Evropu, ni za ceo svet“.

„Svi se jasno opredeljuju da su protiv takve vrste invazije. Mi jesmo odreagovali u Ujedinjenim nacijama, ali nisam sigurna da je to više dovoljno“, ocenila je naša sagovornica.

Zorana Mihajlović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Mihajlović je podsetila da je upravo Evropska unija naš najveći spoljnotrgovinski partner, sa kojom imamo razmenu od 60 posto.

„To je 33 milijarde evra, a drugi nakon Unije su zemlje CEFTA sa 4,7, pa onda ide Kina, pa Rusija sa 2,3 milijarde. Gotovo 15 puta veću robnu razmenu imamo sa Evropskom unijom nego sa Rusijom i to je jako važno za kvalitet života građana Srbije i zato nam je EU toliko značajna“, istakla je Mihajlović za portal Nova.rs.

Zorana Mihajlović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Govoreći o pretpristupnim fondovima Evropske unije, Mihajlović je istakla da te donacije nisu male i da se radi o stotinama miliona evra.

„Mi ne pričamo o nekom malom iznosu i sve je vezano za kvalitet života građana. Imamo jedan osvajački rat i zemlju koja je rasturena i uništena, a to je Ukrajina. Imamo humanitarnu krizu, ljudi gube svoje živote. Dakle, moramo da budemo nekako opredeljeni u tom smislu“, zaključila je Mihajlović.

Zorana Mihajlović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, Evropski parlament usvojio je na sednici rezoluciju o proširenju EU kojom se preporučuje Evropskoj komisiji i državama članicama da napredak Srbije ka EU uslove uvođenjem sankcija Rusiji i vidljivim napretkom u reformama. Usvojen je i amandman kojim se između ostalog preporučuje preispitivanje pretpristupnih fondova za Srbiju i projekata koji se iz njih finansiraju.

U tom dokumentu preporučuje se državama članicama da sa Srbijom ostvare dalji napredak u pregovorima samo ako se naša zemlja uskladi sa sankcijama i ostvari vidljiv napredak u reformama.

Takođe, preporučuje se da budu preispitani svi bilateralni i fondovi EU za Srbiju, koji su od koristi srpskoj vlasti.

Evropski parlament Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Inače, Evropska unija je najveći donator Srbije. Prema zvaničnim podacima, u proteklih 18 godina poreski obveznici država članica EU donirali su više od 3,6 milijarde evra bespovratnih sredstava u različitim oblastima. Takođe, donacije država članica dostigle su 523,86 miliona evra.

Zahvaljujući pretpristupnim fondovima EU, Srbija u proseku dobija oko 200 miliona evra, što je svrstava u najvećeg primaoca sredstava Unije u regionu.

Evroposlanik Tonino Picula, rekao je ranije u razgovoru za portal Nova.rs da ne bi trebalo potcenjivati snagu Evropskog parlamenta i da se Srbija neće pomeriti s mesta ukoliko se ne uskladi sa sankcijama Evropske unije protiv Rusije i ako ne postigne značajan napredak sa reformama povezanim sa EU.

Foto: EPA/IGOR KOVALENKO

Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije, smatra da je rezolucija, koju je danas usvojio Evropski parlament, rezultat pogrešne percepcije i fokusa na samo jedno pitanje, a to su sankcije prema Rusiji, preneli su beogradski mediji.

 

****

BONUS VIDEO – Evropski parlament izglasao da se preispita novčana pomoć EU Srbiji

Komentari

Svi komentari (6)