Na sednici Evropskog parlamenta usvojena je rezolucija o proširenju EU kojom se preporučuje Evropskoj komisiji i državama članicama da napredak Srbije ka EU uslove uvođenjem sankcija Rusiji i vidljivim napretkom u reformama. Usvojen je i amandman kojim se između ostalog preporučuje preispitivanje pretpristupnih fondova za Srbiju i projekata koji se iz njih finansiraju.

Velika većina poslanika podržala je strategiju o proširenju koju je pripremio hrvatski poslanik Tonino Picula, a u kojoj se pominje i Srbija.

U tom dokumentu preporučuje se državama članicama da sa Srbijom ostvari dalji napredak u pregovorima samo ako se uskladi sa sankcijama Evropske unije Rusiji i ostvari vidljiv napredak u reformama.

Takođe, u ovom dokumentu EP piše i da je potrebno pojačati konstruktivan angažman EU sa vlastima Srbije i Kosova da bude postignut sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa u okviru dijaloga Beograda i Prištine”.

Kako saznajemo, usvojen i amandma koji su podneli poslanici EP iz Hrvatske i Portugala Tonino Picula i Pedro Markes.

Tim amandmanom Srbija se poziva da se sistematski uskladi sa restriktivnim merama EU i opštom politikom prema Rusiji, kao i da demonstrira “napredak u demokratiji i vladavini prava”, te da prihvati “vrednosti i prirotete EU”.

Takođe, preporučuje se da budu preispitani svi bilateralni i fondovi EU za Srbiju, koji su od koristi srpskoj vlasti.

“…a naročito projekti u Srbiji koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da svi rashodi u EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima Evropske unije“, piše u amandmanu.

BONUS VIDEO Bilčik o emitovanju RT u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar