Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Marinika Tepić, šefica poslaničke grupe Ujedinjeni, istakla je da poslnici ove grupe neće glasati za predloženi rebalans budžeta.

Ona je istakla da su „dva ključna razloga za donošenje ovog rebalansa“, a koje vlast „pokušava da sakrije“.

„Prvi je potpuni raspad energetskog sistema, koji je raspadnut zbog štetnog upravljanja i sada su potrebne dve milijarde da građani ne bi ostali bez grejanja. Drugi razlog je što država nema više za osnovno funkcionisanje i sada treba dodatno da se zadužuje za više milijardi evra“, rekla je Tepić na sednici Skupštine Srbije.

„Ključna stavka u rebalansu budžeta nije infrastruktura, nije ni zdravstvo, nije čak ni obrazovanje, a nije ni privreda. Ključna stavka su intervencijska sredstva od 286 milijardi dinara (2,4 milijradi evra) ili 14 posto budžeta, koja će se najvećim delom koristiti za krpljenje rupa u EPS-u i Srbijagasu da bi se kupili energenti. Na naplatu su došle godine neodgovornog i nestručnog partijskog upravljanja najvećim državnim sistemima, koji su se poslovno i finansijski urušili u najgorem trenutku za našu zemlju“, dodala je još Tepić.

Ona je istakla kako su „bukvalno godinama upozoravali vlast da ne može Mića Grčić da vodi najveću srpsku firmu EPS“.

„Jedino u šta se Mića Grčić razume, kada se govori o struji, jeste da pritisne prekidač, ali niste slušali. On nije sam ušetao u EPS, nego ga je tamo postavio Aleksandar Vučić i vama je sada nebitno što će građani Srbije platiti milijarde evra zbog njegove nesposobnosti“, rekla je Tepić.

Marinika Tepić je navela da je EPS decenijama bio najveći proizvođač struje i investitor na Balkanu, a danas je, kako je kazala, najveći uvoznik i gubitaš.

„Gospodo, uspeli ste nemoguće, upropastili ste decenije izgradnje najmoćnije energetske firme u regionu, koja je danas bukvalno na kolenima i nije u stanju ni plate da isplati bez kredita ili budžeta“, rekla je ona.

Ona je kritikovala da se vlast „zadužuje više nego ikada“, a da se istovremeno ovim rebalansom „povećavaju troškovi ministara i kabineta“.

Marinika Tepić Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

„Potpuno skandalozan podatak je da povećavate budžet kabineta premijerke Srbije za više nego duplo, sa 25 miliona na 62 miliona dinara. Još skandaloznije je da Novaku Nediću za Generalni sekretarijat Vlade Srbije povećavate budžet sa 900 miliona na šest milijardi dinara. Ovo je potpuno skandalozan podatak i sav taj novac treba da utroše u narednih 45 dan“, rekla je Tepić.

Ona je upitala šta će Ana Brnabić da radi sa tim novcem.

„Šta će i Novaku Nediću pet milijardi više da potroši u narednih 45 dana? Za šta mu treba? Za neke nove Velje Nevolje? Neke nove huligane i batinaše? Za neka nova lažna udruženja“, upitala je Tepić.

„Da sa ovim abnormalnim dotacijama plaća lažna udruženja? Takozvane GONGO-ve? Da li možda neka poput nevladine organizacije Udruženja sudija i tužilaca, čiji je predsednik znate ko? Nenad Stefanović. Čovek koji je istovremeno i predsednik državnog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, dok celo Republičko javno tužilaštvo i Tužilaštvo za organizovani kriminal imaju budžet od jedva 550 miliona – zajedno“, dodala je još Tepić.

Ona je navela kako je budžet smanjen za Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, subvencije u oblasti nauke i obrazovanja, subvencije u privredi isto smanjene, evropske integracije za čak 40 posto, brigu o porodici i demografiju, ustanove socijalne zaštite, učenički standard, studentski standard i subvencije mladim talentima.

„Kako se zove kada vam država odredi minimalac od 40.000 dinara, a prva u državi Ana Brnabić i sama kaže da bi s tom platom preživela tek nekoliko dana, pa vas ista ta država u stvari praktično prinudi da se zadužujete kod banaka za najskuplje kredite samo da biste preživeli? Da biste kupili deci udžbenike? Jaknu za zimu? To zove dužničko ropstvo, gospodo, a ne ekonomski tigar. Minimalna satnica rada je 201 dinar – manje od litre ulja, toliko o tigru“, rekla je Tepić.

Opširnije o dešavanjima na sednici Skupštine Srbije čitajte u blogu uživo.

BONUS VIDEO – Siniša Mali predstavio rebalans budžeta u Skupštini Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar