Narodna poslanica Marinika Tepić, iz redova SSP, održala je govor u Skupštini Srbije u kojem je, između ostalog, iznela saznanja koja se tiču Olivere Zekić i njenog obezbeđenja, za koje je navela da pripadaju kriminalnim grupama, a dotakla se i odluke REM-a da dodeli Informeru dozvolu za emitovanje televizijskog programa, bez elaborata.

Tepić je govor započela rekavši da je, kao i sve što u ovoj državi dolazi iz sistema Aleksandra Vučića i SNS lažno, tako je lažan i izveštaj REM-a koji je se našao pred poslanicima.

I ne samo što je on lažan, nego je i cela institucija, kaže Tepić, REM-a lažna.

„Umesto da bude žila kucavica ove države i društva za sve što se emituje u javnom prostoru, na televizijama, i kablovskim, a kamoli sa nacionalnom frekvencijom, umesto da bude glavna savest za sve što ulazi u svaki dom, REM je zapravo još jedna ćelija povezanosti politike, korupcije, organizovanog kriminala i medija.  I para Zekić-Radovanović, kao osovine toga! A postoje informacije i da članovi obezbeđenje šefice REM-a Olivere Zekić imaju kriminalnu prošlost kao pripadnici beogradskih kriminalnih grupa“, rekla je Tepić.

PROČITAJTE JOŠ

U toj sprezi se REM-om upravlja, dodeluju se TV frekvencije, a sve ostalo su samo tragične posledice po naše društvo.

Videli smo 3. i 4. maja i fatalne po najmlađe, po budućnost ove zemlje, ukazala je Tepić.

„Ali pošto građani Srbije ništa od toga ne znaju, jer nemaju gde i kako da saznaju, u ovom Izveštaju to ne piše, a šefica REM-a Olivera Zekić je nestala, objasniću sada šta ste sve prikrili u njemu, da bi građani shvatili razmere zločina i u medijskom prostoru Srbije. Šta očekivati od nekog kao je Olivera Zekić, koja je radila za Stanka Subotića Caneta u listu ‘Borba’ kao glavna urednica dve godine, u vreme kada je Stanko Subotić Cane bio optužen za šverc cigareta. U to vreme je tamo radio i pomenuti Ivan Radovanović, a potom je par Zekić-Radovanović mlatio debele pare u firmi IPC u kojoj je suvlasnik bio niko drugi do Goran Vesić. I tamo su, naravno, uzimali pare iz državnih preduzeća, ali i iz Crvene Zvezde. Iz iste one Crvene Zvezde u kojoj je ministar Goran Vesić bio u rokovodstvu, a iz koje je tada pokrckano više desetina miliona evra. Poslednji primer skandaloznih odluka REM je i davanje dozvole za kablovski TV kanal Informeru i vlasniku Draganu Vučićeviću. Olivera Zekić, kao eksponent organizovanog kriminala u medijima, odlučila je da su sramotni i nakazni Informer i Vučićević zaslužili još para od države za promociju najveće i do sada nikad zabeležene mržnje i nasilja u Srbiji. I to sve bez elaborata o programu Informer televizije, koji članovi REMa nisu ni videli pre odlučivanja. Ali to Oliveri Zekić nije bio problem. Možda baš zato što je njen pomenuti Ivan Radovanović, pored toga što piše govore Aleksndru Vučiću, i glavni kolumnista tabloida Informer, u kome se rado obračunava sa opozicijom i kritičarima režima. Očigledno je bilo dovoljno da njen Ivan Radovanović napiše kolumnu za Informer, a onda onda Informeru dodeli dozvolu za televiziju – bez elaborata“, kazala je.

„Verovatno joj kolumna supruga dođe valjda zamena za elaborat! Dakle, čista trgovina uticajem“, dodala je.

Marinika Tepić
Marinika Tepić

Ali još gore – održavanje lažne slike koju Aleksandar Vučić i SNS podmeću građanima Srbije i bez koje on ne bi predsednik već za nekoliko meseci, a iz Srpske napredne stranke bi se razbežali na sve strane.

Mediji koje Zekićeva štiti i ne sankcioniše za nedela, najvažniji su za njegov opstanak na funkciji.

„Eksluzivno imam saznanja i da je glavni finansijer ove nove Informer televizije, a ko bi dugi bio nego državna kompanija Telekom Srbija, pošto je generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić već viđen kako obilazi prostorije te nazovi televizije na adresi Bulevar Peke Dapčevića. Dakle oni se više i ne kriju kako novac svih građana daju svojim medijskim tajkunima da građanima prete, proganjaju ih, huškaju, a Vučića predstavljaju kao jedini izbor“, navela je ona.

Podsetila je da je pare svih građana direktor Telekoma Vladimir Lučić već nemilice trošio i na ostale poslušničke režimske medije, Kurir i sitnog privrednika Igora Žeželja, a kome je 2018. napunio džepove da postane vlasnik i tabloida Kurir i Kurir televizije, kao i još mnogo miliona evra za Žeželjeve serije.

„Milione je Lučić iz Telekoma dao i za televizije K1, Tanjug, pa čak i Blic, tako da će i Lučić, uz Oliveru Zekić kad-tad odgovarati i za čerupanje budžeta i novca građana Srbije, ali i za nedozvoljeni uticaj na medijsku scenu Srbije“, rekla je Marinika Tepić.

Prema njenim rečima,  Oliveru Zekić bruga što Izveštaj Saveta za štampu o poštovanju kodeksa novinara Srbije samo za period od 1. oktobra 2022. do 31. januara 2023. beleži da je  Infomer imao 512 prekršaja – dakle 4 puta dnevno.

„A samo u naslovima je za 6 meseci 2021. prekršio novinarski kodekst čak 949 puta“, kaže Tepić.

„Ali briga Zekićku što je što je tabloid Informer, prema tom Izveštaju, najviše prekršaja činio u politčkom izveštavanju i to u delu koji se donosi na istinitost izveštavanja – dakle što je Informer lagao 512 puta tokom 4 meseca“, dodaje.

Prema njenim rečima, Zekić je briga i što je, po tom Izveštaju, tabloid Informer kršio novinarski kodeks i kada je pitanju diskriminatorni govor u korist vlasti, a na štetu štetu opozicije ili što tabloid Informer prednjači i u raspirivanju nacionalne netrpeljivosti, ona je žena odlučila da u tabloidu u kojem je kolumnista njen muž – dodeli dozvolu da preraste i u televiziju Informer.

„Iako bi samo ovo bi bilo dovoljno da kompletno rukovodstvo REM-a momentalno izleti s Trga Nikole Pašića“, kazala je poslanica.

Dodala je da ako preporuka za Informer TV nije bila „kolumna Zekićkinog supruga u Informeru, možda je to bio Informerov intervju sa serijskim silovateljem u septembru 2022. u kome Olivera Zekić u svojim izjavama nije videla ama baš nikakav problem i objasnila da to prodaje novine“. Ipak, zvanični podaci MUP-a pokazuju da je baš nakon tog promovisanog intervjua sa silovateljem u Informeru broj silovanja u Srbiji više nego udvostručen za samo 4 meseca u odnosu na isti period prošle godine, sa 10 na 22.

„Setimo da je ista Olivera Zekić, kada je direktor BIA Aleksandar Vulin, a tada ministar unutrašnjih poslova, prikazivao na Pinku obezgavljena tela Belivukovog klana, ona tada izjavila da su prikazane fotografije edukativnog karaktera! I još dodala da te fogografije i treba da uznemire javnost, kako bi svi shvatili da je neophodno boriti se protiv kriminala. Samo da obavestimo gospođu Zekić da smo mi još 2016. znali da je neophodno boriti se i protiv Belivuka i tada Saleta mutavog, ali da su nas mediji pod njenom tampon-kontrolom sve vreme od 2016. do hapšenja Belivukovog klana 2021. zasipali govorom mržnje, jezivim i lažnim optužbama kad god smo govorili da je ta borba neophodna, a Zekić tada ćutala. Da ne bude samo zabune, pošto ovde često čujemo kako su naše službe zaslužne za hapšenje tih zveri Belivuka i Miljkovića i njihovih saradnika, ali to nije tačno, jer oni ni do danas ne bili uhapšeni da Europol nije došao do njihove Sky prepiske! Opsednutost, fascinacija učesnicima rijalitija i kriminalcem Kristijanom Golubovićem kojima je bio zadojen počinitelj masakra u selima kod Mladenovca – bio je trenutak istine Olivere Zekić. Nakon tog masakra, sve što ta žena kaže ili napiše pismom, pošto i ona voli da piše otvorena pisma za javnost, uopšte više nije bitno, nema nikakvu težinu. Do tada je svaka njena reč bila bezvredna, a od tog masakra je svaka njena reč nebitna“, rekla je Tepić.

Jedino zapravo mesto za njene odgovore i odbranu biće na sudu, smatra ona.

„Jer pošto ona nije reagovala nakon što je Kristijan Golubović na nacionalnoj TV Hepi objašnjavao kako možeš nekog da ubiješ i da se izvučeš nekažnjeno, moglo je da zato da se dogodi da samo 3 nedelje pre masakra u OŠ V.Ribnikar u Beogradu i masakra ubice iz Smedereva, Kristijan Golubović snima spot takođe u jednoj osnovoj školi – OŠ Đura Jakšić u Beogradu. Samo u ovakvoj Srbiji je moglo da se dogodi i da jedini tužilac koji je pokrenuo postupak protiv rijalitija i Kristijana Golubovića – bude smenjen. A Golubović ne ide na odsluženje osmogodišnje kazne zatvora, osuđen zbog prodaje droge/heroina i nedozvoljenog držanja oružja, zato što – mora da bude na televiziji! Zato što, kako je navedeno, ima ugovorne obaveze pre rijalitiju. Da, dobro ste čuli, rijaliti je u Srbiji jači i od suda! Pa gde to na svetu ima?! Da osuđeni kriminalac ne ide u zatvor zato što mora da bude na televiziji u rijalitiju i zato još i dobija pare“, rekla je Tepić i dodala:

„I tako postane “normano” da kriminalac Golubović snima spotove po osnovnim školama sa učionicom punom đaka, a na spotu objavi naslov “omiljeni profesor” – za sebe samog! A šta je poruka? Pa da je isplativo biti kriminalac, čak i popularno, IN, pošto na kraju završiš na televiziji, dobiješ za to i pare, cela nacija gleda u tebe, postaneš popularan! 2018. testiranja učenika su pokazala da nisu umeli da prepoznaju Dositeja Obradovića i da se vrednosni sistem survao u bezdan, ali da zato znaju ko su kriminalci, ubice, starlete, koji su redovni učesnici rijalitija. A jedan od glavnih saučesnika u tome je upravo Olivera Zekić – i činjenjem onog što se nije smelo i nečinjenjem onog što se moralo. Pre 7 dana, 24. maja 2023. freedom house u izveštaju o srbiji REM su okarakterisali kao zarobljenu instituciju. Spominje se oduka Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da produži nacionalne frekvencije za emitovanje narednih osam godina televizijama bliskim vladi, “a koje nisu ispunile obaveze i uslove za dobijanje dozvola”. “Iako je REM trebalo da donese odluku o petoj nacionalnoj frekvenciji do 26. novembra, ova odluka odložena je na neodređeno vreme. Iako predstavlja još jedan korak unazad u srpskom problemu sa pluralizmom medija i uravnoteženom zastupljenošću političkih aktera, ovaj razvoj dodatno argumentuje ocenu da je REM zarobljena institucija.”, navodi se u izveštaju. U delu o medijima spominje se i državna kompanija Telekom, kao “još jedan instrument državne kontrole nad medijskim sektorom”, koji je “nastavio da potvrđuje svoju dominaciju kao kablovski provajder i srkajnuo privatno preduzeće SBB, u vlasništvu Junajted grupe”. “Promotivne kampanje prov SBB-a vođene su čak i u javnim institucijama. Borba između dve rivalske kompanije – Telekoma i Junajted grupe – prevazilazi komercijalnu konkurenciju, imaći u vidu da Telekomova mreža ne emituje glavne kritičke medije u zemlji, N1 i Nova S”. Dodaje se da se tako stvara ozbiljna pretnja za slobodu medija u Srbiji, jer je u ovom slučaju “tanka granica između komercijalnih i političkih interesa”. A Olivera Zekić kaže – samo preko nje mrtve“, rekla je Tepić.

Upravo je Zekić, smatra Tepić, dala zeleno svetlo da se ljudi progone na televizijama sa najgorim spotovima mrznje poput Pinkovog spota protiv Olivera Ivanovica, nakon cega je Oliver likvidiran sa 6 metaka u leđa usred bela dana, a potom i daljim pozivima na linč svih slobodoumnih ljudi, nezavisnih novinara, umetnika.

CINS iztraživački centar je pisao od 2015.do 2017. REM učio oko 1.000 prekršaja televizija Pink Happy B92 RTS koji se odnose na jasno označavanje programa koji mogu da ugroze maloletnike.

Ali REM nikada nije izricao ni mere opomene ni upozorenja, niti je privremeno ozudimao dozvole, niti je emitere gonio na sudu.

„Znate li vi, poštovani građani, da vlast neće da vam prizna da postoje tajkunski mediji, ali da su to Pink, Hepi, Prva i B92, ali u prvom redu Pink i Hepi?! Vlasnici Pinka i Hepija su najbogatiji ljudi u Srbiji, koje je u multimilionere pretvorila Srpska napredna stranka, to su najveći meidjski tajkuni u Srbiji. Sram vas bilo nekada priznajte kome ste narodnim parama i čerupajući državna preduzeća za reklame u tim medijima napunili džepove. Ti najveći medijski tajkuni su Željko Mitrović, Predrag Ranković Peconi u prvom redu, a i Srđan Milovanović i njegov rođeni brat Zvezdan, naprednjački kadar iz Niša. Mitrović nam se svima smeje u lice svojim avionima, kamionima, vilama po Dedinju, dok redovno kasni da plati porez, a novac mu curi iz državne kase iz preduzeća kao voda sa slavine koja se nikada ne zatvara, dok god je glavni sejač mržnje i progonitelj Vučićevih neistomišljenika. Peconi koji je trovao naciju rijalitijem “Parovi” dok tamo nije silovana devojka, pa je prešao je da nas truje propagandom o ratu koju Rusija vodi protiv Ukrajine, a za to vreme će prodavati građanima Srbije od ulja do šporeta, vlasnik mnogobrojnih firmi i restorana“, navela je Tepić.

„A i vlasnik B92 i Prve, dakle ima u vlasništvu dve televizije, tajkun SNS kome je Telekom poklonio 190 miliona evra za kabl koji vredi 38 miliona, a da bi kupio te dve televizije kako nijedna , baš nijedna ne bi profesionalno radila i informisala građane o istini. To su, gospodo, pravi tajkunski mediji, kojima dajete enorman novac građana Srbije, da bi te iste građane obmanjivali i lagali i za to bili dobro plaćeni. A i RTS vam vodi penzioner Dragan Bujošević koji je sa drugim penzionerom, glavnim urednikom Nenadom Lj Stefanovićem, pokazao retku servilnost i poslušnost prema Vučiću, pa ih zato držite tamo. Nije tajna da sve te medije kojima šansu da imaju nacionalnu frekvenciju daje Zekić, uredno uređuje Aleksandar Vučić i upravo je prepiska Vučića i Željka Mitrovića u sms poruci nedavno izletela u javnost, kao još jedan dokaz da Vučić direktno uređuje medije. E, sad da li slučajno izletela Mitroviću ta poruka nepažnjom u javnost o protestima opozicije ili se nudi sutra za svedoka saradnika, pokazaće vreme. A podsetiću vas da je vlasnik časopisa “Akter” okačio ranije na tviteru poruku u kojoj Vučićeva šefica za medije Suzana Vasiljević poručuje “nemojte dirati Željkovog malog”. Tu poruku su dobili mnogi urednici. Vučićeva desna ruka za medije Suzana Vasiljević je tada pokazala šta su sve spremni da urade za svoje poslušne medijske tajkune. Kao što smo dokazali da je ubica iz Mladenovca snimao klipove da je “mali Kristijan”, onaj koji je objašnjavao na vašim televizijama kako ubiti čoveka i sakriti DNK, tako se u vašim rijalitijima pojavljuju i ubice Zvezdan Slavnić, supeug ubijene pevačice Jelene Marjanović, to je vaš program za narod. I zato ako mislite da nas zavarate tako što ćete ovakav REM da izmenite nekim površnim promenama, varate se. Ako mislite da ćete da nas obamnete time što nudite javno prekid rijalitija, ako se, kao, svi ukinu, a i ptica na grani zna da Željko Mitrović uskoro sa Zadrugom završava sezonu. Dakle sve sto nudite je prazna priča i velika obmanana na koju nećemo nasesti dok se vi i dalje ponašate da se ništa nije dogodilo 3. i 4. maja, kao da u dva masakra nije ubijeno 18 dece, mladih i čuvar škole, a za ubicu iz Mladenovca smo dokazali da je vaš sistem zakazao i da je prethodno pušten na slobodu, kada je trebalo da bude kažnjen. Zato sram da vas bude sve zajedno koji činite vlast. Na šta će vas građani još snažnije podsetiti već za nekoliko dana na novom protestu Srbija protiv nasilja“, podvukla je Tepić.

BONUS VIDEO Orlić komentarisao svoje spavanje u skupštini i usput prripretio poslaniku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare