Boris Tadic Dragan Djilas Pavle Grbovic Bosko Obradovic Zoran Lutovac
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Zoran Lončarević/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs/Ivan Dinić/Nova S

U slučaju da u dijalogu sa vlašću evroparlamentarci ponude sporazum koji će ići uz dlaku Aleksandru Vučiću, predsednik SSP Dragan Đilas poručuje da će pozvati građane na proteste, pre donošenja odluke o bojkotu. Komentarišući Đilasovu izjavu datu u intervjuu za list “Nova”, i lideri drugih stranaka kažu za naš portal da im ne preostaje ništa drugo nego izlazak na ulice, ukoliko vlast ne obezbedi izborne uslove.

Dragan Đilas, predsednik Slobode i pravde, veruje da će evroparlamentarci dati predloge koji će biti prihvatljivi za opoziciju. Ukoliko se to ne dogodi, upozorava on, na te izbore neće izaći.

“Ukoliko to budu predlozi koji će ići uz dlaku Vučiću, sa idejom ‘aj’ samo vi izađite na izbore, pa da mi možemo da odahnemo’, mi na te izbore nećemo izaći, nego ćemo pozvati narod na proteste, pa ćemo se na ulici boriti za izborne uslove i za slobodne izbore“, rekao je Đilas za novine “Nova”.

Lutovac: Građani imaju pravo na otpor

Takav stav imaju i lideri drugih opozicionih stranaka.

Zoran Lutovac, predsednik DS, kaže da ukoliko u Srbiji ne bude slobodnih izbora građani imaju pravo na otpor i pobunu kako bi zaštitili svoja prava.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Svakako da će otpor biti jači, da će protesti biti masovniji ako se formira što širi opozicioni front. Odmah nakon okončanog bojkota izjavio sam da podižemo lestvicu i da ako ne bude uslova za poštene i slobodne izbore opozicija treba da pozove na proteste, građanski otpor ili pobunu”, navodi Lutovac za Nova.rs.

Tadić: Protesti da ne budu parada antipolitike

Predsednik SDS Boris Tadić kaže da sve vreme govori da bojkot nije jedini način borbe za izborne uslove, da je protest jedan od njih i da bi se pridružio svakom, pa i tom vidu borbe za povratak demokratije u Srbiju.

“Ali i to je jedno od pitanja koje bismo morali da ovaj put ozbiljno prodiskutujemo, kako ne bismo opet došli u situaciju da učestvujemo u protestima bez cilja i bez politike. Protesti protiv ovog režima bi zato morale organizovati i voditi političke stranke kako bi oni imali jasan politički cilj i epilog, a ne kao do sada da budu parada antipolitike i da se svode na to da se na kraju više protestuje protiv opozicije, nego protiv vlasti Takvi protesti su samo Vučiću koristili, jer ne samo da su bili usmereni i protiv opozicije, nego su i bez političkog epiloga samo još dublje gurali u apatiju i apstinenciju opozicione glasače”, ističe on.

Boris Tadic
Boris Tadić Foto:N1

Tadić navodi i da je “belim listićima”, između ostalog, Vučić i došao na vlast, “pa logično da ga svaka ‘belolistićka’ akcija samo može održavati i učvrstiti na vlasti”.

“Slažem se da ne smemo pristajati na scenario u kom bi ovi pregovori bili samo farsa. Sve vreme ukazujem na to da je potrebna aktivna politička borba, a ne samo pasivni bojkot, tako da sam vrlo otvoren za razgovor o ovom predlogu”, dodaje on.

Grbović: Motivi za proteste bili bi ispravni

Da su protesti legitimno sredstvo i da su uvek spremni da ih podrže ukoliko su motivi ispravni, kaže Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana.

Pavle Grbovic Pokret slobodnih gradjana
Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“U ovom slučaju nema dileme da bi bili. Nadam se da su posrednici iz EP svesni odgovornosti koje su preuzeli na sebe jer ovo pitanje daleko prevazilazi temu izbornih uslova. Kroz ovaj dijalog mi se borimo za očuvanje osnovnih vrednosti na kojima je EU uspostavljena i borimo se za očuvanje nade da Srbija može i treba da postane deo tog društva. Posledice neuspeha ne ostavljaju samo posledice na izborne uslove u Srbiji, već i na poverenje u EU i evropske vrednosti. Zato je od izuzetnog značaja da evropslanici ozbiljno shvate svoju misiju jer oni doslovno brane evropske vrednosti u predvorju EU”, ističe Grbović u izjavi za naš portal.

Obradović: Dveri u prvim redovima

Boško Obradović iz Dveri kaže da je taj pokret spreman da ponovo izađe na ulice ako ne dođe do dogovora vlasti i opozicije.

Boško Obradović Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

“Ako vlast ne prihvati uslove za slobodne i poštene izbore nema nam druge nego da se za to onda izborimo na ulici. Nove lažne i nedemokratske izbore ne smemo dozvoliti. Srpski pokret Dveri je uvek bio u prvim redovima u svim opozicionim protestima i spremni smo ponovo”, dodaje Obradović.

I Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd kaže da su protesti jedna od opcija.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Ipak, ne bih dalje to da komentarišem, dok su pregovori u toku”, kaže on za naš portal.

Podsećamo do sada je uz posredstvo evroparlamentaraca održan jedan sastanak vlasti i opozicije, a dogovor je da predstavnici Evropskog parlamenta sastave nacrt sporazuma i da ga do 1. septembra upute učesnicima dijaloga. Potom bi i vlast i opozicija slale svoje eventualne prigovore i predloge, a ukoliko se sporazum usaglasi, do potpisivanja bi moglo da dođe 17. ili 18. septembra, za kada je predviđena sledeća runda dijaloga.

Kako je “Nova” pisala, planirano je da primena eventualnog sporazuma krene od 1. oktobra.

BONUS VIDEO Nova.rs u Jadru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare