Svi zaključci dijaloga vlasti i opozicije na jednom mestu

Politika 10. jul. 202118:17
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tokom međustranačkog dijaloga prepoznati su postojeći izazovi u vezi sa integritetom izbornog procesa u Srbiji i naglašena je potreba njegovog poboljšanja, u skladu sa preporukama koje čine deo izveštaja posmatračkih misija OEBS i ODIHR, koje su pratile izbore u Srbiji, navodi se u zaključcima posle dvodnevnih razgovora u Palati Srbija.

Naglašena je potreba za punim, delotvornim i održivim sprovođenjem obaveza preuzetih tokom prve faze međustranačkog dijaloga, budući da to čini ključni doprinos obezbeđivanju pravičnih i slobodnih izbora, koji su u potpunosti usklađeni sa principima OEBS i preuzetim obavezama.

Pročitajte još...

Tokom dijaloga posebna pažnja je posvećena medijskoj situaciji u zemlji i naglašena je potreba za pravičnim pristupom medijima, medijskim pluralizmom, kao i poštovanjem profesionalne etike i medijskih standarda, posebno u periodu predizbornih i izbornih kampanja, navodi se u zajedničkim zaključcima Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta.

U tom kontekstu, u međustranačkom dijalogu je naglašena važna uloga medijskog javnog servisa kao jednog od ključnih faktora koji omogućavaju ravnopravnost izborne utakmice za sve političke aktere, uključujući i stranke nacionalnih manjina, a istaknuto je da medijski javni servis treba delotvorno da primenjuje zakonodavstvo i da ispunjava svoju zakonsku obavezu da nepristrasno, potpuno i objektivno informiše građane.

Da bi se odgovorilo izazovima koji postoje na ovom polju i doprinelo pronalaženju delotvornih rešenja, predstavnici RTS, RTV i REM će biti konsultovani tokom priprema za sledeći krug međustranačkog dijaloga, navodi se u zaključcima.

Posrednici u međustranačkom dijalogu su ponovili spremnost da podrže integritet izbornog procesa, a razgovori koji su vođeni odrazili su želju svih učesnika za obezbeđivanjem fer izbornih ulova za sve učesnike, uključujući i finansiranje stranaka i izbornih kampanja, uloge funkcionera tokom izbornih kampanja i osnaživanje kapaciteta organa za sprovođenje izbora.

Pored toga, u dijalogu je naglašena potreba za obezbeđivanjem delotvornih mehanizama za nadzor medija, posebno elektronskih, kao neophodnih za osnaživanje i održavanje poverenja svih učesnika u izborni proces, a predmet diskusije bilo je i osnaživanje postojećih mehanizama, uključujući REM.

Ističe se da je u međustranačkom dijalogu uzeta u obzir postojeća želja za ostvarivanjem opipljivih rezultata koji se mogu ostvariti delotvorno pre sledeće izborne kampanje, a u cilju iskorišćavanja postojećeg zamajca koji je ostvaren dijalogom evropski posrednici će podneti predlog radnog dokumenta o izbornim uslovima.

U tom dokumentu će biti razmotrena moguća poboljšanja u oblastima pravičnog pristupa medijima i integritetu izbornog procesa, obezbeđujući delotvorne mehanizme nadzora, a radni dokument će, između ostalog, uzeti u obzir sve do sada podnete predloge, rezultate dosadašnjih bilateralnih konsultacija, kao i rezultate razgovora tokom dijaloga održanog 9. i 10. jula.

Učesnici u međustranačkom dijalogu se pozivaju da do 1. avgusta evropskim posrednicima dostave dodatne predloge koji treba da budu ostvarivi i koji bi u kratkom roku poboljšali uslove za sledeće izbore, a posrednici će o tim pitanjima konsultovati organizacije civilnog društva.

Evropski posrednici će do 1. septembra dostaviti nacrt radnog dokumenta svim učesnicima dijaloga sa ciljem da se postigne dogovor o njemu tokom narednog međustranačkog dijaloga, ili najkasnije šest meseci pre narednih izbora, navodi se u zaključcima i dodaje da će međustranački dijalog biti nastavljen 17. i 18. septembra u Beogradu.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar