Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tokom međustranačkog dijaloga prepoznati su postojeći izazovi u vezi sa integritetom izbornog procesa u Srbiji i naglašena je potreba njegovog poboljšanja, u skladu sa preporukama koje čine deo izveštaja posmatračkih misija OEBS i ODIHR, koje su pratile izbore u Srbiji, navodi se u zaključcima posle dvodnevnih razgovora u Palati Srbija.

Naglašena je potreba za punim, delotvornim i održivim sprovođenjem obaveza preuzetih tokom prve faze međustranačkog dijaloga, budući da to čini ključni doprinos obezbeđivanju pravičnih i slobodnih izbora, koji su u potpunosti usklađeni sa principima OEBS i preuzetim obavezama.

Pročitajte još...

Tokom dijaloga posebna pažnja je posvećena medijskoj situaciji u zemlji i naglašena je potreba za pravičnim pristupom medijima, medijskim pluralizmom, kao i poštovanjem profesionalne etike i medijskih standarda, posebno u periodu predizbornih i izbornih kampanja, navodi se u zajedničkim zaključcima Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta.

U tom kontekstu, u međustranačkom dijalogu je naglašena važna uloga medijskog javnog servisa kao jednog od ključnih faktora koji omogućavaju ravnopravnost izborne utakmice za sve političke aktere, uključujući i stranke nacionalnih manjina, a istaknuto je da medijski javni servis treba delotvorno da primenjuje zakonodavstvo i da ispunjava svoju zakonsku obavezu da nepristrasno, potpuno i objektivno informiše građane.

Da bi se odgovorilo izazovima koji postoje na ovom polju i doprinelo pronalaženju delotvornih rešenja, predstavnici RTS, RTV i REM će biti konsultovani tokom priprema za sledeći krug međustranačkog dijaloga, navodi se u zaključcima.

Posrednici u međustranačkom dijalogu su ponovili spremnost da podrže integritet izbornog procesa, a razgovori koji su vođeni odrazili su želju svih učesnika za obezbeđivanjem fer izbornih ulova za sve učesnike, uključujući i finansiranje stranaka i izbornih kampanja, uloge funkcionera tokom izbornih kampanja i osnaživanje kapaciteta organa za sprovođenje izbora.

Medjustranacki dijalog opozicija vlast Tanja Fajon Medjustranacki dijalog opozicija vlast Tanja Fajon
Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik
Medjustranacki dijalog opozicija vlast Medjustranacki dijalog opozicija vlast
Medjustranacki dijalog opozicija vlast Medjustranacki dijalog opozicija vlast
Pregovori vlasti i opozicije Pregovori vlasti i opozicije
Pregovori vlasti i opozicije Pregovori vlasti i opozicije

Pored toga, u dijalogu je naglašena potreba za obezbeđivanjem delotvornih mehanizama za nadzor medija, posebno elektronskih, kao neophodnih za osnaživanje i održavanje poverenja svih učesnika u izborni proces, a predmet diskusije bilo je i osnaživanje postojećih mehanizama, uključujući REM.

Ističe se da je u međustranačkom dijalogu uzeta u obzir postojeća želja za ostvarivanjem opipljivih rezultata koji se mogu ostvariti delotvorno pre sledeće izborne kampanje, a u cilju iskorišćavanja postojećeg zamajca koji je ostvaren dijalogom evropski posrednici će podneti predlog radnog dokumenta o izbornim uslovima.

U tom dokumentu će biti razmotrena moguća poboljšanja u oblastima pravičnog pristupa medijima i integritetu izbornog procesa, obezbeđujući delotvorne mehanizme nadzora, a radni dokument će, između ostalog, uzeti u obzir sve do sada podnete predloge, rezultate dosadašnjih bilateralnih konsultacija, kao i rezultate razgovora tokom dijaloga održanog 9. i 10. jula.

Učesnici u međustranačkom dijalogu se pozivaju da do 1. avgusta evropskim posrednicima dostave dodatne predloge koji treba da budu ostvarivi i koji bi u kratkom roku poboljšali uslove za sledeće izbore, a posrednici će o tim pitanjima konsultovati organizacije civilnog društva.

Evropski posrednici će do 1. septembra dostaviti nacrt radnog dokumenta svim učesnicima dijaloga sa ciljem da se postigne dogovor o njemu tokom narednog međustranačkog dijaloga, ili najkasnije šest meseci pre narednih izbora, navodi se u zaključcima i dodaje da će međustranački dijalog biti nastavljen 17. i 18. septembra u Beogradu.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar