Dragan Đilas, Dragan Djilas, sud, Katanićeva
Dragan Đilas Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, rekao je u današnjem intervjuu za novine "Nova" da bi opozicione stranke trebalo da na beogradske izbore izađu u jednoj, jedinstvenoj listi. Đilas, takođe, kaže da veruje da će se opozicija izboriti za "minimum", da izbori "bar malo budu fer i pošteni".

„Ja verujem da ćemo se mi izboriti za neki minimum, da izbori budu bar malo fer i pošteni. Daleko od onoga kakvi bi trebalo da budu, ali ipak da bude moguće na njima učestvovati. Moram da vas podsetim da smo pre četiri godine imali vrlo sličnu situaciju i da su tad većina organizacija, osim Narodne stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret i Zajedno za Srbiju na kraju donele odluku da idu same, pojedinačno na izbore ili u nekim svojim koalicijama. I da vas podsetim da niko od njih tada, ni Demokratska stranka, ni Socijaldemokratska stranka, ni Ne davimo Beograd, ni Dveri nisu prešli cenzus. Mi smo imali šansu da pobedimo na izborima i pre četiri godine, ta šansa je prokockana, jer ljudi nisu želeli da se napravi jedna lista protiv ovog režima“, rekao je Đilas.

Lider SSP se, kako kaže, nada da su neke pouke „ipak izvučene i da se takve greške neće ponoviti“.

„Što se tiče SSP-a mi smo za jedinstvenu beogradsku listu i za izlazak na izbore cele one opozicije koja je jasno rekla da sa Aleksandrom Vučićem ne bi bili nikad u vlast“.

Nova, naslovna za petak 16. jul, broj 15, dnevne novine Nova, dnevni list Nova
Foto: Nova.rs

Na pitanje novinarke „Nova“ da li to znači da bi opozicija na izbore, po njegovom mišljenju, trebalo da ide u jednoj koloni, Đilas je rekao:

„Da, jedinstvena lista udružene opozicije na kojoj bi bile i vanstranačke ličnosti“.

Govoreći o međustranačkom dijalogu uz posredstvo EU, lider SSP rekao je da on „kasni više meseci“, da je „morao da počne mnogo ranije“, te da će „do 1. avgusta proslediti zahteve Evropljanima“.

„Verujem da će oni dati predloge koji će biti prihvatljivi za nas da izađemo na izbore. Ukoliko to budu predlozi koji će ići uz dlaku Vučiću, sa idejom „aj’ samo vi izađite na izbore, pa da mi možemo da odahnemo“, mi na te izbore nećemo izaći, nego ćemo pozvati narod na proteste, pa ćemo se na ulici boriti za izborne uslove i za slobodne izbore“.

Na pitanje novinarke „Nova“ da li to znači da će protesti zameniti bojkot, Đilas je rekao:

Jednom smo bojkotovali da pokažemo da nema demokratije i slobode“, rekao je on.

KOMPLETAN INTERVJU SA PREDSEDNIKOM SSP PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU NOVINA „NOVA“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare