Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Posle razgovora koje su urednici RTS i RTV imali sa predstavnicima vlasti i opozicije u dijalogu bez prisustva stranaca, iz tih medijskih kuća stigao je dopis o promenama u informativnim programima, koje bi zapravo trebalo da budu ustupci opozicionim strankama. Prema saznanjima lista “Nova”, učesnicima dijaloga RTS je najavio uvođenje novog političkog bloka u “Jutarnjem programu” i “Dnevniku u 12”, češće gostovanje opozicije u nekoliko emisija, kao i mogućnost uvođenja novih specijalizovanih emisija, dok promene u najgledanijem “Dnevniku 2” nisu pominjane.

Pre manje od mesec dana glavni i odgovorni urednik Informativnog programa Nenad Lj. Stefanović i urednik internet portala RTS Zoran Stanojević, kao i urednici RTV Nenad Ćaćić i Željka Petrović učestvovali su na međustranačkom dijalogu bez evroposrednika, kada se govorilo o problemima medijskoj sferi. Tada su predstavnici opozicije zatražili ravnopravni medijski tretman na ovim televizijama i to najmanje šest meseci pre izbora.

Nedavno je svim učesnicima dijaloga stigao dopis iz pomenutih medijskih kuća u kome su navedene promene koje će s tim u vezi biti napravljene u informativnim programima.

Prema saznanju lista “Nova”, u dopisu koji je poslala Radio-televizija Srbije navedeno je da će doći do uvođenja novog političkog bloka u „Jutarnjem programu” i u „Dnevnik u 12”, kao i da će više prostora za gostovanje opozicije biti u emisijama „Upitnik”, „Oko”, „Oko magazin” i „Oko ekonomije”. Takođe, iz RTS su najavili da će emisija „Reč na reč” imati češću dinamiku i nešto drugačiji format nego do sada, kao i da će prema potrebi biti organizovane i druge specijalizovane emisije. U dopisu nije pomenuto da će do bilo kakvih promena kada je reč o centralnoj informativnoj emisiji “Dnevnik 2”.

Radio-televizija Vojvodine je, sa druge strane, najavila da će od jeseni uvesti još jednu debatnu emisiju koja bi išla jednom nedeljeno, a u kojoj bi zajednički gostovali predstavnici vlasti i opozicije. U dopisu RTV-a je naglašeno da oni već imaju tri političke emisije „Pravi ugao”, „Politbiro” i „Stranačka hronika”.

Kako navodi izvor “Nove”, nakon ovakvih dopisa političari iz redova opozicije koja učestvuje u tom dijalogu (Dveri, DSS, DJB, Zdrava Srbija…) uputili su brojne komentare na ove predloge. Oni su zatražili pre svega preciziranje o kojim se tačno emisijama radi, koja će tačno biti njihova dinamika i format, insistirajući i na promenama i u Dnevniku 1, 2 i 3 na RTS.

“Oni su naglasili da su stare emisije već postojale ali da opozicija u njima nije gostovala, a da su nove emisije potpuno nedefinisane i neodređene sa početkom, dinamikom i formatom. Opozicija traži da nova programska šema krene od 1. septembra, a da pre toga ovi planovi novog informativnog programa budu detaljno razrađeni i usaglašeni sa Radnom grupom”, kaže naš sagovornik.

On dodaje da je opozicija zatražila da se nađe model da to što se dogovori postane obaveza javnih medijskih servisa.

“Sprovođenje dogovora bi kontrolisalo jedno nadzorno telo koje bi po predlogu opozicije bilo da formirano na kraju ovog međustranačkog dijaloga, a u kome bi svoje predstavnika imala opozicija”, kaže izvor novina “Nova”.

Podsećamo, kao jedan od ključnih problema u izbornim uslovima predstavnici opozicije izneli su drastično drugačiji tretman opozicionih stranaka i partija na vlasti. A kolika je razlika pokazali su i rezultati monitoringa Biroa za društvena istraživanja.

Tako je primera radi u periodu od 15. marta do 30. aprila u Dnevniku RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio predstavljen ukupno dva sata i devet minuta, a šest najvećih stranaka opozicije dobilo je 4 minuta i 25 sekundi.

BONUS VIDEO Božo Prelević o političkom hohštapleraju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare