Medjustranacki dijalog opozicija vlast
Vladimir Orlić i Ivica Dačić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Do 1. septembra bi evroparlamentarci trebalo da dostave nacrt sporazuma o izbornim uslovima, na koji bi predstavnici vlasti i opozicije trebalo da dostave svoje primedbe. Kako saznaje list “Nova”, ukoliko se obe strane saglase oko teksta, u planu je da sporazum bude potpisan 17. ili 18. septembra, a da njegova primena počne 1. oktobra. Sve ovo bi trebalo da znači da će predsednički, beogradski i vanredni parlamentarni izbori biti održani u aprilu.

U petak i subotu odražani su sastanci u okviru međustranačkog dijaloga, uz posredovanje evroparlamentaraca Tanje Fajon, Vladimira Bilčika i Knuta Flekenštajna. Kako navodi naš izvor, na sastanku je postignut načelni dogovor da do 1. septembra evroparlamentarci dostave nacrt sporazuma obema stranama.

“Do 1. septembra predstavnici vlasti i opoziciji imali bi rok da daju svoje primedbe, nakon čega bi se radilo na usaglašavanju teksta. U planu je da naredni sastanci budu održani 17. i 18. septembra i da tada bude potpisan sporazum,a njegova primena bi trebalo da počne od 1. oktobra, kako bi ostalo dovoljno vremena za njegovu primenu do izbora”, navodi izvor lista “Nova”.

Naš sagovornik kaže da predstavnici vlasti na tom sastanku nisu menjali svoje ophođenje prema opoziciji, ali i da je kod evroparlamentaraca primećeno “puno razumevanje” situacije u Srbiji.

Zoran Lutovac, predsednik DS, kaže za “Novu” da još ima nade kada je reč o narednim izborima, ako se u međuvremenu sačini predlog sporazuma, na kojem će se raditi i koji će biti sasvim uobličen do početka sledeće runde dijaloga, koja bi “morala biti ujedno i početak pune realizacije postignutog sporazuma”.

Zoran Lutovac Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

“Format upravo završene runde dijaloga bio je neodgovarajući. Pored provocirajućeg sastava SNS-a, učestvovali su i oni koji su sateliti vlasti i nemaju svoje stavove nego prate samo ono što Vučić radi, kao i oni koji su formalno opozicija, ali su spremni da izađu na izbore bez obzira kakvi su uslovi. Oni samo prave gužvu i oduzimaju vreme. Na drugoj strani, ohrabrujuće je to što su evroparlamentarci preuzeli na sebe obavezu da sačine predlog sporazuma na osnovu predloga opozicije”, naglašava Lutovac.

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, kaže da je dijalog protekao u očekivanom tonu i da je vlast opstrukcijom rasprave pokušala da izbegne odgovornost za stanje izbornih uslova u Srbiji.

Pavle Grbovic Pokret slobodnih gradjana
Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Važno je što su posrednici iz EP preuzeli odgovornost i što će aktivno učestvovati u procesu, a mi ćemo kao opozicija nastaviti da se ponašamo odgovorno i svojim predlozima koji su korektni i razumni i sa naše strane učiniti sve da ovaj proces ima pozitivan ishod. Ukoliko u septembru bude postignut dogovor i uspostavljen mehanizam za kontrolu njegovog sprovođenja, onda se i ovaj proces može smatrati uspešnim. Na kraju krajeva, sve će zavisiti od volje vlasti i posrednika iz EU, jer ćemo mi svoj deo posla odraditi”, navodi Grbović za novine “Nova”.

Nebojša Zelenović, lider ZZS, kaže da je druga strana na sastancima pokušala sve da realtivizuje i dnevni cirkus prebaci na dijalog.

Nebojsa Zelenovic
Nebojša Zelenović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

“Bilo je važno što smo kroz kvalitetnu saradnju ljudi u opoziciji fokusirali probleme, dobro se spremii i ponudili konkretna rešenja kroz dokaze. Što se nas tiče učinićemo sve da bude postignut sporazum u septembru i mislim da smo to pokazali kroz više rundi razgovora i naravno kroz potrebu da se stvari rešavaju na izborima, a ne na ulici”, zaključuje on.

BONUS VIDEO Božo Prelević o političkom hohštapleraju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar