Srbijagas Milenijum tim
Foto:Shutterstock

Posao izgradnje regionalnog gasovoda od samog početka je upitan. Ne zbog realizacije već zbog načina na koji se dodeljuje. Naime, kako je otkrila Nova.rs, državno preduzeće “Srbijagas” je u istom danu obustavilo postupak za izgradnju gasovoda i uputilo poziv na adrese šest kompanija, među kojima je i “Milenijum tim”, da pošalju ponude za dodelu ovog posla. Taj projekat vredan je 75 miliona evra, a sudeći po objavljenoj dokumentaciji, favorit da dobije ovaj posao je upravio “Milenijum", firma koja je u proteklom periodu dobijala vrlo unosne poslove.

Još jedan posao na izgradnji gasovoda, ogromne vrednosti, biće dodeljen bez tendera. Naime, JP Srbijagas umesto da ga raspiše, odlučilo je da i taj projekat realizuje putem pregovaračkog postupka, i to uz objašnjenje “hitnosti”.

Iako je ovakav način dodele izuzetno vrednih poslova postao gotovo uobičajen, potezi koje je “Srbijagas” u međuvremenu preduzeo u najmanju ruku su čudni, pa i paradoksalni.

Prvo je 26. maja to javno preduzeće objavilo obaveštenje o sprovođenju pregovaračkog postupka, da bi devet dana kasnije donelo odluku o obustavi postupka. Kako piše u obrazloženju, razlog je to što “se prethodno mora izvršiti provera stanja tla na deonicama, čiji rezultat bi mogao da promeni sadržinu dokumentacije o nabavci”.

Zanimljivo je, međutim, da je u istom danu kada je zvanično zabeležna obustava postupka, poslat poziv na adrese šest kompanija da dostave svoje ponude za izgradnju gasovoda. To piše u zapisniku o pregovaranju koji je objavio Vuk Jeremić, lider Narodne stranke.

Postavlja se pitanje zašto se u istom danu kada se postupak obustavlja, šalju pozivi kompanijama da dostave ponude?

Inače, jedna od kompanija koje je dobila poziv da dostavi ponudu za izgradnju gasovoda je “Milenijum tim”, firma za koju se tvrdi da je bliska vlasti i koja je ušla u brojne pore srpskog biznisa. Osim izgradnje gasovoda, ova kompanija zida državne stanove, od početka je angažovana u državnom projektu Beograd na vodi, privatizuje banju, kupuje veštačko jezero, vinograde, vrši poslove razminiranja…

Sudeći po zapisniku o pregovaranju, upravo je ta kompanija dala najpovoljniju ponudu za izgradnju gasovoda Beograd – Valjevo – Loznica i to u iznosu od 74.946.445 miliona evra, što je oko 50.000 manje od procenjene vrednosti. Sve ostale firme tražile su značajno više novca, a najbliža ponudi “Milenijuma” je ona koju je dostavila kompanija “Rasina energogas”, vredna oko 79 miliona evra.

Jeremić: Deluje kao da su znali kolika je vrednost posla

Vuk Jeremić, lider NS, kaže da je postupak pregovoranja o izgradnji gasovoda trajao svega 15 minuta uz napomenu da je “Milenijum” napravio toliko savršenu ponudu da deluje kao da su imali informaciju kolika je procenjena vrednost ovog posla. On je rekao da je Vlada Zaključkom ovlastila Srbijagas da krene u pregovarački postupak, umesto da objavi tender, i upitao po kom kriterijumu su birani ponuđači.

Miroslav Aleksic i Vuk Jeremic konferencija za novinare
Miroslav Aleksić i Vuk Jeremić konferencija za novinare Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Zbog čega za izgradnju gasovoda u Srbiji nema tendera? Zašto bez tendera ovo da se gradi? Zašto se dodeljuje posao pod plaštom tajne, zašto daleko od javnosti? Ko je napravio procenu da će ovaj posao vredeti 75 miliona evra“, naveo je lider NS.

“Milenijum tim” naknadno je saopštio da je u postupku izbora izvođača radova na izgradnji gasovoda “Milenijum” u potpunosti u skladu sa zakonom i predviđenim procedurama. Ta firma je navela da je ponude za ovaj posao predalo šest kompanija, “što govori da ‘Milenijum tim’ ni na koji način nije bio favorizovan, niti je imao drugačiju poziciju od ostalih učesnika”.

“Ne iznenađuje nas da pomenuti gospodin ne zna da je procenjena vrednost posla javna i da su je dobili svi učesnici u postupku, pre nego što su formirali svoje ponude”, piše u saopštenju “Milenijuma”.

Veze s Bajatovićem i Malim

Kompanija “Milenijum tim” dovodi se u vezu sa državnim funkcionerima i članovima SNS i SPS.

Naime, kako je KRIK pisao 2019, Predrag Mali, rođeni brat Siniše Malog, je pet godina vozio automobil marke “audi” koji je prvo bio u vlasništvu “Milenijum tima”, a potom je preregistrovan na drugu kompaniju “KBV datakom”. Sem automobila, biznismeni su ustupili i stan u kojem je stanovala devojka Predraga Malog.

KRIK je objavio da je sat posle ponoći 26. decembra 2014, saobraćajni policajac zaustavio crni “audi A6” nedaleko od Hrama Svetog Save u Beogradu. Utvrdio je da je vozač bio pod dejstvom alkohola te je sastavio zapisnik na osnovu kojeg je kasnije podneta prekršajna prijava. Vozač “audija” bio je Predrag Mali.

Istim “audijem”, tri meseca ranije, objavio je KRIK, Predrag Mali vozio je svog prijatelja Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, u danu održavanja Parade ponosa kada ih je pretukla grupa žandarma. Prilikom davanja iskaza u vezi sa ovim incidentom, Mali je rekao da je “audi” njegov.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić je za Nova.rs ranije rekla i da je Siniša Mali preko svoje agencije “Oli konsalting” bio eksterni konsultant firme „Milenijum tim”.

„Veoma intenzivno je radio za njih upravo krajem 2012, pre postavljanja na čelu Privremenog organa Grada Beograda 2013. godine“, navela je Tepić.

“Milenijum tim” prvo se vezivao za SPS, zbog poslova koje je dobijala od Srbijagasa i predizbornih spotova Dušana Bajatovića u kojima su se pojavljivali vlasnici te firme Ivan Bošnjak i Stojan Vujko.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare