Ispred sedišta kompanije "Milenijum tim" predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i potpredsednik NS Miroslav Aleksić održavaju konferenciju za novinare.

Jeremić je rekao da je kompanija Milenijum tim jedna od najmoćnijih korporacija u Srbiji i najbližih naprednjačkom režimu. On je naveo daj e zgrada Milenijum tima mesto gde se prave dogovori nakon koji državni budžet ostaje lakši za desetine i stotine miliona evra.

„Partner im je uglavnom država i svoje poslove uglavnom dobijaju bez tendera. U poslednjih nekoliko meseci kompanija Milenijum tim je počela da se obračunava sa svima onima koji je kritikuju. Ja sam juče dobio još jednu tužbu. Ponovo je tužbeni zahtev 100.000 evra. To je druga tužba, tužena je i Narodna stranka i Miroslav Aleksić“, naveo je on.

Jeremić je rekao da su do njih počele da dolaze dokumenti i informacije o poslovanju Milenijum tima. On je predstavio dokument o najnovijem poslu bez tendera o izgradnji magistralnog gasovoda, a zahvaljući, kako je rekao, Zaključkom Vlade Srbije od 8. aprila 2021, koji ne možete naći ni na sajtu Vlade ni u Službenom glasniku.

On je rekao da je napravljena procena Srbijagasa da će taj posao koštati 75.006.123 evra.

„Po sredi je zapisnik o pregovaranju, a posao o kom se pregovaralo je izgradnja magistralnog gasovoda na potezu Beograd – Valjevo – Loznica. Srbijagas poziva samo šest kompanija i pozivaju ih da u 11.30, 14. juna, predstavnici tih kompanija daju ponude i da se izvrši direktno pregovaranje o tome ko treba da dobije taj posao koji treba da vredi 75 miliona evra. Postupak pregovaranja prema dokumentu je okončan 11.45. Jedini koji je dostavio ponudu koja je manja od 75 miliona je Milenijum tim, koja je igrom slučaja napravila procenu da će, ako oni dobiju taj posao, to koštati 74.946.000 evra. Dakle, 50.000 evra samo manje od procenjenih 75 miliona, to je manje od 0,1 odsto. Napravili su toliko savršenu ponudu da deluje kao da su imali informaciju kolika je procenjena vrednost ovog posla“, rekao je Jeremić.

Miroslav Aleksic i Vuk Jeremic konferencija za novinare
Miroslav Aleksić i Vuk Jeremić konferencija za novinare Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

On je naveo da su svi ostali ponuđači dali mnogo više. Jeremić je dodao da je u roku od 15 minuta završen proces pregovaranja.

„Nije još uvek poznato ko je dobio posao i da li je to možda Milenijum tim“, rekao je Jeremić.

On je upitao zašto je dokument Vlade od 8. aprila nedostupan javnosti, zašto je samo šest ponuđača pozvano i ko ih je i po kojem kriterujumu odredio.

„Zbog čega za izgradnju gasovoda u Srbiji nema tendera? Zašto bez tendera ovo da se gradi? Zašto se dodeljuje posao pod plaštom tajne, zašto daleko od javnosti? Ko je napravio procenu da će ovaj posao vredeti 75 miliona evra“, naveo je lider NS.

Miroslav Aleksić je rekao da je Vlada Srbije dodelila Srbijagasu posao da izabere očigledno Milenijum tim za izvođenje tog velikog posla. On je naveo da je u ponudi „Milenijuma“ navedeno da će se ovaj posao obaviti u roku od 12 meseci od uvođenja u posao.

„Radi se o 165 kilometara gasovoda i da je avansno plaćenje predviđeno u iznsou od 50 odsto ugovorene cene. Ukoliko se prihvati ova ponuda „Milenijum tim“ će dobiti 37 miliona evra avansno za radove koje bi trebalo da izvede za 12 meseci. Na osnovu iskustva i prakse koju smo mogli videti, na isti način se govorilo i o Smederevu, Grockoj, gde su takođe predviđeni rokovi bili dve ili tri godine, a radovi nisu završeni ni posle 10 godina“, rekao je Aleksić.

On je izjavio da je to apsolutno primer korupcije koji podržava ova vlast koja upravlja Srbijom.

„Ona podržava takav način izvlačenja novca i davanja avansno desetina miliona evra firmama za koje je upitno da li će taj posao odraditi na vreme. Mi smo u prošlosti mogli da vidimo da Milenijum tim uživa podršku aktuelnog državnog rukovodstva i  o tome mogu da svedoče ove fotografije“, rekao je Aleksić.

Miroslav Aleksic konfrencija za novinare
Miroslav Aleksić konfrencija za novinare Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

On je na konferenciji objavio fotografije na kojima je, kako je naveo, Ivan Bošnjak, jedan od dva vlasnik „Milenijuma“, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom Sinišom Malim, prilikom obilaska gradilišta.

Miroslav Aleksic konfrencija za novinare
Miroslav Aleksić konfrencija za novinare Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zatim, prikazao je fotografiju na kojoj je, rekao je Aleksić, Vučić, Bošnjak i Stojan Vujko na gradilištu u Vranju, kao i sliku predsednika Srbije sa Bošnjakom, Nebojšom Stefanovićem i Malim, dodao je Aleksić.

Miroslav Aleksic konfrencija za novinare
Miroslav Aleksić konfrencija za novinare Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Poznato je da je Milenijum tim u prošlosti bio u direktnoj vezi sa porodicom Siniše Malog, da je njegov brat Predrag Mali koristio automobil u vlasništvu Milenijuma, da je koristio stan u vlasništvu Milenijum tima, da su se Predrag Mali i Andrej Vučić onoga dana kada je bila Parada ponosa i kada su ih prebili žandarmi, vozili u tom ‘audiju’. Dakle,  tu apsolutno postoji veza, a da ne govorim o firmi Oli konsalting koja se bavila konsultanstkim uslugama Milenijum timu, a da je ona u vlasništvu Predraga Malog i pre toga Siniše Malog“, istakao je Aleksić.

On je naveo da ukoliko se posao o izgradnji gasovoda završi na način kako su predstavili i posao dobije „Milenijum tim“ Narodna stranka će podneti krivične prijave protiv predsednice Vlade Ane Brnabić, resorne ministarke Zoran Mihajlović i vlasnika firme „Milenijum tim“.

„Zato što očigledno na jedan ovako netransparentan način zloupotrebljavaju svoj položaj i kroz koruptivne metode izvače novac iz budžeta“, rekao je Aleksić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare