Savet za borbu protiv korupcije o sumnjivom poslu Milenijuma

Politika 15. jun. 202111:51 > 13:0012 komentara
Podeli:
Foto: Shutterstock

“Milenijum rizorts”, firma koja je u vlasništvu “Milenijum tima”, od države i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kupila je zemljište u Vranjskoj banji za 255.000 evra, iako je njegova procenjena vrednost bila oko 2,8 miliona evra. Ista kompanija u istoj banji pazarila je i Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju sa pripadajućim objektima i zemljištem za 1,6 miliona evra, iako je samo vrednost objekata procenjivana na 2,1 milion evra", piše u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije. Zbog sumnji da u ovim slučajevima postoje "indicije o organizovanom krivičnom delu", to telo je predložilo Vladi da se obrati Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Savet za borbu protiv korupcije bavio se se slučajevima prodaje zemljišta u Vranjskoj banji, kao i stacionara Specijalne bolnice u Vranjskoj banji, koji su na kraju završili u rukama “Milenijum tima”, odnosno firme koja je u njihovom vlasništvu – “Milenijum rizorts”.

Ova firma je kupila objekte i zemljište Vranjske banje za 1,6 miliona evra. A od države je zatim dobila 10 miliona evra podsticaja, što znači bespovratna sredstva.  Oko šest puta više novca nego što je Milenijum tim platio imovinu u Vranjskoj banji.

Sudeći po podacima objavljenim u izveštaju, u decemebru 2019. država i PIO fond su zemljište površine od 8.426 kvadrata prodali toj kompaniji za 255.000 evra. Prostom računicom može se zaključiti da je kvadrat zemljišta u poznatom lečilištu nove vlasnike koštao svega 30 evra.

Ova cifra sama po sebi deluje neverovatno nisko, a naročito ako se uporedi sa procenjenom vrednošću. Naime, kako se navodi u izveštaju Saveta, koji je objavljen u decembru 2020. godine, procenjena vrednost zemljišta iznosila je 2,8 miliona evra.

Početna cena, međutim, bila je i više nego 10 puta niža – 252.464 evra, a na oglas o prodaji zemljišta javio se samo jedan ponuđač – “Milenijum Rizorts” i kupio ga za 255.000 evra.

Ono što je dodatno sporno je i to što je ovo zemljište prodato bez objekta Specijalne bolnice koji se nalazi na njemu, a čije rušenje je naložila Građevinska inspekcija u Vranju, iako je imalo odobrenje za gradnju. Takvo rešenje je doneto, kako je navedeno, jer ta bolnica nije posedovala odobrenje za upotrebu.

Vrednost tog objekta procenjivana je na 3,2 miliona evra.

“Svesno prikivanje činjenice od strane PIO fonda da je objekat specijalne bolnice površine 16.000 kvadrata, a ne 3.142 kvadrata, a čija je vrednost u „Analizi“ samog Fonda procenjena na 3,2 miliona evra, a vrednost zemljišta na 2,8 miliona evra, prilikom donošenja odluke o prodaji i objavljivanja oglasa za prodaju zemljišta od strane PIO fonda i Republičke Direkcije za imovinu za iznos od 252.464,21 evra , prema mišljenju Saveta predstavlja ne samo primer nesavesnog i nedomaćinskog gazdovanja rukovodstva PIO fonda svojom imovinom, već i svesno nanošenje višemilionske štete Fondu i svesno omogućavanje da se kupac ‘Milenijum rizorts’ neosnovano i nezakonito obogati”, naveo je Savet u izveštaju.

Savet je, kako se dodaje, imao u vidu činjenicu da je procena tržišne vrednosti objekta u iznosu 3,2 miliona evra izvršena 2009. godine, te da je njegova vrednost u trenutku prodaje mogla biti niža od procenjene.

“Ali da se tržišna vrednost postojećeg objekta od 16.000 kvadrata prilikom prodaje svede na nulu kao da objekat ne postoji, krajnje je nedopustivo i nedozvoljeno”, piše u izveštaju.

“Sumnja u namere da se Banja proda po bagatelnoj ceni”

Na nezakonitost je upozoravao i deo stručne službe PIO fonda. Kako je naveo Savet, on se nakon objave oglasa za prodaju zemljišta Upravnom odboru PIO fonda obratio sa stručnim mišljenjem i konstatacijom da je odluka o prodaji zemljišta u Vranjskoj banji nezakonita i doneta bez stručnog mišljenja stručne službe Fonda, te da kao takva treba biti poništena.

Izražena je i sumnja da je u pitanju unapred organizovana kampanja da se Vranjska banja proda po bagatelnoj ceni imajući u vidu činjenicu da je Građevinska inspekcija donela “nezakonito rešenje o rušenju objekta”, te da je Fond protiv takvog nezakonitog rešenja po službenoj dužnosti morao da podnese žalbu i kao nezakonito poništi. To se nije dogodilo.

Prodaja bolnice i zemljišta za 1,6 miliona evra

Odmah nakon prodaje tog zemljišta, krenulo se u prodaju stacionara Specijalne bolnice Vranjska banja sa pripadajućim objektima i zemljištem. Reč je o objektu sagrađenom još 1880. godine, koji ima status kulturnog dobra sa prethodnom zaštitom.

Pre nego što je doneta odluka o prodaji, Ministarstvo privrede je angažovalo ovlašćenog procenitelja firmu “Beoconex”, koja je tržišnu vrednost objekata bez zemljišta procenilla na oko 2,1 milion evra. Nakon toga trebalo je da bude procenjena i tržišna vrednost zemljišta, ali se Direkcija za imovinu obratila Poreskoj upravi u Vranju sa zahtevom da ona proceni tržišnu vrednosti pomenutih nepokretnosti, što je ta poreska filijala odbila.

Kako piše u izveštaju Saveta, procenu vrednosti potom je utvrdio Gradski zavod za veštačenje iz Beograda. Njihova procena je da i objekti i zemljište vrede ukupno 870.304 evra. To je skoro dva puta manje od prethodno procenjene vrednosti samo objekata. To je bila i početna cena prilikom prodaje celog kompleksa.

Kupac je na kraju ponovo bio “Milenijum rizorts”, koji je i zemljište i objekte platio ukupno 1,6 miliona evra.

“Elemetni sistemske korupcije i kordinacije pojedinih državnih organa sa ciljem umanjenja tržišnih vrednosti nepokretnosti koje se nude na prodaju, sa ciljem udovoljavanja željama unapred viđenih kupaca, jasno je vidljiva u slučaju prodaje kompleksa nepokretnosti Specijalne bolnice za rehabilitaciju”, piše između ostalog u izveštaju.

Savet je u tom izveštaju istakao nekoliko preporuka Vladi Srbije.

U jednoj od njih piše da se “s obzirom na to da postoje indicije o postojanju i izvršenju organizovanog krivičnog dela”, Vladi predlaže da u slučaju prodaje nepokretnosti u Vranjskoj banji zaduži pre svega Tužilaštvo za organizovani kriminal. Poziva se Vlada da preduzme “zakonom predviđene mere za otkrivanje počinilaca, kao i za njihovo procesuiranje zbog svesnog umanjenja njihove tržišne vrednosti u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi trećim licima”.

Milenijum tim: Za kupovinu u Vranjskoj banji izdvojeno nepunih osam miliona evra

O privatizaciji Vranjske banje govorio je u intervjuu za portal Nova.rs Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, navodeći da je to jedan od najvećih zalogaja, kada govorimo o korupciji. On se takođe pozvao na izveštaj Saveta za sprečavanje korupcije, da bi potom u redakciju portala Nova.rs stiglo reagovanje “Milenijum tima”.

Kako je navela ta kompanija, Jeremić će zbog svojih navoda biti tužen.

“G. Jeremić će morati da objasni tvrdnju da je Milenijum rizorts u kupovinu Vranjske Banje uložio 1,885 miliona evra, jer je za ovu kupovinu izdvojeno nepunih osam miliona evra. A sem toga, u razvoj Vranjske Banje biće investirano još 90 miliona evra”, naveo je između ostalog “Milenijum tim”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar