Palma, Jutka kombo
Foto: Arhiva, Printscreen/YouTube

Između bivšeg predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića Jutke i "gospodara" Jagodine Dragana Markovica Palme moguće je povući paralelu. Ostaje pitanje da li će ih zadesiti ista sudbina, a ako je suditi po reakciji Srpske napredne stranke ili, pak, njenom izostanku, što je u slučaju Markovića više nego vidljivo, može se reći da se stvari odvijaju u istom smeru.

Da krenemo od Jutke.

Punih 20 godina vladao je opštinom Brus. Pod lupu javnosti došao je kada je njegova bivša sekretarica Marija Lukić u javnost izašla sa optužbama da ju je seksualno uznemiravao, te da joj je tokom dve godine rada poslao oko 15.000 poruka lascivnog sadržaja, tipa: „kad ćemo da se volkamo“, „želkam te“, „cmok“… Prema Marijinim rečima, Jeličić ju je poljubio u usta protiv njene volje, dodirivao, stavljao ruku na grudi, zahtevao seksualni odnos kao uslov za napredovanje na poslu…

Foto:Screenshot/Youtube/Insajder Video/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dokaze za navode o seksualnom uznemiravanju, pretnjama i mobingu, Marija Lukić je uz tužbu priložila sudu, a jedan deo prethodno je objavila na svom Fejsbuk profilu u martu 2018. godine. Posle podizanja tužbe za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje, Lukić je ostala bez posla, a odlukom skupštinskog veća naloženo je rušenje lokala u kojem je njen suprug imao više od decenje frizerski salon. Zbog objavljivanja SMS poruka i podizanja tužbe dobila je niz pretnji na društvenim mrežama.

Slična reakcija

Sa druge strane – Dragan Marković Palma.

Jagodinom gospodari gotovo isto onoliko koliko je i Jutka Brusom. U vrhu je i državne vlasti, deo je vladajuće koalicije uz SPS godinama. Njegov položaj nedavno je uzdrman kada je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić iznela u javnost optužbe na njegov račun za višegodišnje seksualno zlostavljanje i podvođenje maloletnih devojaka. Objavljeno je i svedočenja čoveka, koji tvrdi da se to dešavalo uglavnom nakon velikih proslava i manifestacija koje je Marković često organizovao.

Jagodina, policijska stanica Marinika
Marinika Tepić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Podvođenje žena i devojčica ne idu samo uz mafiju. One su gotovo svakodnevica u našoj Srbiji. Danas znam da je podvođenje žena i devojčica svakodnevna stvar u Jagodini u kojoj vlada Dragan Marković Palma”, navela je tada Tepić.

Pokrenuta je nova bura.

Kad je Markovićeva reakcija u pitanju i tu je lako napraviti poređenje sa Jutkom, koji je prvo sve negirao i imao veliku podršku SNS, čiji je tad bio član. Međutim, kako se pritisak javnosti povećavao, kao i broj žena koje su svedočile o Jutkinom uznemiravanju, glasovi podrške su se smanjivali, da bi na kraju utihnuli.  On se isčlanio iz stranke i na kraju dobio zatvorsku kaznu od tri meseca. Tri dana nakon odsluženja te kazne uhapšen je zbog istrage koja se vodi protiv njega zbog nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu.

Jutku je inače branio i lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kod Palme to za sada nije slučaj.

Dragan Markovic Palma Zivota Starcevic
Dragan Marković Palma Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

S druge strane, Marković nastupa na sličan način kao Jutka. Trenutno negira sve, pod njegovom palicom je blizu 400 žena pokrenulo krivičnu prijavu protiv Marinike Tepić, a ona je i saslušana u Policijskoj upravi Jagodina, nakon čega je rekla da ima najmanje sedam svedoka protiv Palme, uključujući i žrtve.

Uprkos tome, Skupština je pretvorena za poligon za odbranu Palme. Pre svega članovi njegove stranke, a nedavno se oglasio i poslanik SPS Đorđe Milićević. Marković je svakodnevno gost televizija sa nacionalnom frekvencijom, tako da i sa medijske strane postoji javna odbrana.

Naprednjaci mudro ćute 

Nedostaje, međutim, ono ključno – podrška Srpske napredne stranke.

Izuzev šture izjave Aleksandra Vučića da treba ostaviti sudu da utvrdi činjenice i vrlo problematične rečenice „ako se pokaže da je istina, biće jezivo, ali ako se pokaže da nije istina, biće još jezivije“, jer „šta će , izvinite, da radi Marković, šta će da objašnjava svojoj deci, svojim unucima“, niko iz SNS nije reagovao.

Ni u Skupštini, niti u medijima, niti na društvenim mrežama.

Zato ostaje pitanje, da li je ovo znak da vladajuća stranka u godini uoči izbora, neće rizikovati zbog jednog Palme?

Kao što nije ni zbog Jutke…

 

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar