Dragan Marković Palma Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ko je mislio da će narodni poslanici sačuvati minimum dostojanstva i suzdržati se i od komentarisanja, a kamoli od odbrane čoveka nad kojim lebdi sumnja da je seksualno zlostavljao i podvodio maloletne devojke, grdno se prevario. Narodna skupština Republike Srbije od trenutka kada su iznete ovakve optužbe na račun lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, pretvorena je u pravi poligon za njegovu odbranu. Prvo su ustali, sasvim logično i očekivano, njegovi stranački saborci, dok je socijalistima trebalo nekoliko dana da se zahuktaju, a onda su sve označili "prljavom kampanjom" protiv njihovog koalicionog partnera. I tako je još jednom srpski parlament zloupotrebljen i srozan na nivo ulice.

Danima su poslanici Jedinstvene Srbije kao svojevrsne sudije odbacivali optužbe na Markovićev račun. I navode i svedočenja o podvođenju maloletnica na takozvanim „bunga bunga žurkama“ ocenili kao pokušaj Markovićeve diskreditacije.

Diskreditovanje Palme 

Poslanica JS Zagorka Aleksić je na optužbe koje je u javnost iznela potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla da danas svako može da sazove konferenciju za štampu i iznese ozbiljne optužbe bez ikakvih dokaza i ocenila da je njeno obraćanje „jeftina predstava sa montiranom izjavom lažnog svedoka, koja nije nikakva borba za slobodu i pravdu, već pokušaj totalne diskreditacije ličnosti Dragana Markovića i rušenje Jedinstvene Srbije“.

„Mi smo juče čuli najgnusniju optužbu za krivično delo gore od ubistva, to je zloupotreba maloletnika. Za to je optužen čovek, narodni poslanik ove države, otac, muž, prijatelj i deda petoro unučadi. Zajedno s njim, indirektno, optuženi smo i mi, njegovi bliski saradnici, žene Jagodine“, rekla je Aleksić.

I Života Starčević podržao je predsednika svoje stranke, rekavši da je svedok protiv Dragana Markovića „lažan“, da je iz Beograda i da je funkcioner Stranke slobode i pravde.

A zatim nastavio u maniru koji krasi veći deo poslanika ovog skupštinskog saziva:

zivota starcevic
Života Starčević. Foto: Printscreen/RTS

„Na toj konferenciji za novinare „gospođa laž“ ili „Đilasov Pinokio“ je rekla da se Dragan Marković krije iza žena, iza suknje. To naravno nije tačno. Marković je danas svojevoljno otišao u tužilaštvo, a onaj ko se krije iza Marinikine suknje jeste upravo Dragan Đilas“, rekao je tada poslanik.

Kad se razbude socijalisti… 

Socijalisti su ćutali. Nekoliko dana im je trebalo da se konsoliduju, s obzirom na to da se i predsednik njihove stranke Ivica Dačić, kao i kolega i bivši ministar Aleksandar Antić spominju kao česti gosti Palminih žurki.

Tada je šef poslaničkog kluba SPS Đorđe Milićević krenuo u odbranu Palme.

Đorđe Milićević Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

On je rekao da je u Jagodini „opozicija vršila pritisak na pravosuđe kroz navodnu brigu o žrtvama“.

„Da se brinu o žrtvama, najpre bi sa svedocima otišli kod tužioca, ponudili dokaze, a ne započeli jednu prljavu kampanju protiv Dragana Markovića Palme i to baš juče kada iz Brisela stižu sjajne vesti za građane Srbije“, rekao je Milićević i valjda pokazao svoje viđenje toga kako se brine o žrtvama. Stavljajući ih na listi prioriteta ispod uspeha u Briselu i pokazivanja lojalnosti Aleksandru Vučiću i SNS.

Slanje poruka žrtvama i svedocima

Politički analitičar Boban Stojanović kaže da je Skupština Srbije opet zloupotrebljena.

„Očekivano je bilo da će Palmini poslanici da ga brane. A očekivano je i od SPS-a kao koalicionih partnera, a dodatno jer su u nekim izjavama svedoka spominjani i lideri te partije. Istina je, međutim, da se ovako opet zloupotrebljava i Skupština, ali i televizije sa nacionalnom frekvencijom u kojima se ne samo brani (što je očekivano), nego se i šalju poruke potencijalnim svedocima i žrtvama“, ocenjuje Stojanović.

Boban Stojanović Foto:Nova S

Parlament se, kako dodaje, zloupotrebljava gotovo neprestano.

Dovoljno je prisetiti se uvreda i uličarskog rečnika, koji iz zgrade najvišeg zakonodavnog tela u zemlji slušamo mesecima unazad.

„Oni koje vlast optužuje za kojekakve gadosti, svaki dan su na tapetu u Skupstini, ali i na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i u tabloidima. Srbija nije demokratija, Srbija nema institucije koje rade svoj posao, Srbija nema slobodne medije (čast izuzecima). Tako da ovo, nažalost nije začuđujuće. Ovde postoje sumnje da je vrh države praktično otimao od vojske oružje i prodavao ga na crnom tržistu (Krušik), da su službe bezbednosti učestvovale u gajenju i prodaji marihuane (Jovanjica), da su delovi države na strani jednog od zaraćenih međunarodnih kriminalnih klanova, da čovek nestane i da se to sakrije od svih (Cvijan) i da sa svim tim ništa ne bude. Tako da sve što se dešava, ništa ne treba da nas iznenadi što nema epiloga i što se sve zloupotrebljava. I što se Skupština i mediji koriste i za ovaj slučaj“, zaključio je Stojanović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare