Foto:Nova.rs/Amir Hamzagic/ATAImages/Privatna arhiva

Aleksandar Radosavljević, koji je bio među privedenim članovima stranke Zajedno večeras ispred Skupštine Srbije u Beogradu, izjavio je za portal Nova.rs da su ih policajci nasilno ugurali u policijsko vozilo i tom prilikom je još naveo da se jedan od policajaca nasilno obraćao i ponašao. Inače, iz policijske stanice Stari grad su pušteni svi privedeni, a među kojima je bila i koopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković.

Radosavljević je rekao da su večeras ispred Skupštine Srbije u Beogradu pravili umetnički performans i da su „ostavljali grafite ‘Stop nasilju’ na trotoaru“ kada su im prišle osobe u civilu i tražile lične karte.

„Nakon nekoliko minuta razgovora smo uredno predali lične karte na uvid. Očigledno je nakon konsultacija pozvano pojačanje i više službenika policije nas je okružilo. U tom momentu jedan od ljudi koji su crtali grafite po asfaltu je izvadio telefon i počeo da snima, na šta je službenik burno reagovao i opominjao da ne sme da se snima. Iako smo pokušali sa objasnimo da je to dozvoljena radnja, kreće nasilno ponašanje službenika MUP“, ispričao je Radosavljević za naš portal.

Naš sagovornik je naveo da je pomenuti policajac počeo da otima telefon, tako što je krenuo da zavrće ruku i da vređa.

„U tom momentu nasilno se Biljani Stojković otima telefon i i zavrće ruka i pod prisilom je guraju u vozilo“, rekao je Radosavljević i dodao da se „niko nije opirao ili protivio zahtevima“.

Inače, sagovornik Nova.rs je naveo da su i njemu „zavrnuli ruku i oteli telefon“, te da je „nasilno uguran“ u policijski automobil.

Aktivista Srđan Marković istakao je za Nova.rs nakon privođenja, da je poenta performansa bila poruka protiv nasilja i da nije cilj da se „neko vređa, kao što je to radila Srpska napredna stranka“ kada je sličnom akcijom iscrtavanja trotoara vređala političke neistomišljenike.

On je naveo i da se policija tokom večerašnjeg privođenja „ponašala bahato“.

„Imali smo nemili incident kada su prišli policajci, jedan od njih je negodovao i krenuo da me privodi i uzima telefon. Da mi je rekao da uđem u kola ja bih ušao, a on je počeo da mi zavrće ruku i u jednom trenutku me je udario kada je pokušao da me gurne u auto. Čak mi je i u stanici rekao da sam ‘pizda’ što sam ga snimao i krenuo je na mene dok sam sedeo kao da hoće da me bije“, rekao je Marković.

Srđan Marković Foto: Nova

On je istakao da je ovim poslata „poruka nasilja“.

„Inače, imamo još jedan problem, a to je kako bi sve ovo izgledalo da su usvojili onaj sporani zakonski predlog o policiji kojim su hteli da zabrane snimanje, kada su se ovako ponašali pred kamerama“, upitao je Marković.

Nešto oko posle ponoći puštena je i koopredsednica stranke Zajedno i univerzitetska profesorka Biljana Stojković, a pre nje i drugi privedeni.

Aleksandri Puškić, koja je srčani bolesnik, pozlilo je tokom privođenja.

***

BONUS VIDEO – Biljana Stojković: Vučić zna da je odgovoran

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare