Borko Stefanović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Opozicije nema na Javnom servisu, retka su tema i na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, tabloidi ih ne štede čim se usude da kritikuju vlast. U skupštini je centralna tema lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, ostali su nevidljivi i neaktivni. Teško da građani znaju ko je u kojoj stranci, a ko je sa kim u kakvim dogovorima i koalicijama. Najnovija vest dolazi iz Stranke slobode i pravde. Pripremili su Predlog platforme za pregovore sa predstavnicima Evropskog parlmamenta o izbornim uslovima.

Prema rečima potpredsednika SSP Borka Stefanovića, Platforma će biti ponuđena svim opozicionim strankama u Srbiji kako bi učestvovali u njenoj izradi.

„To neće biti papir ‘uzmi ili ostavi’ već će biti papir na čemu svi treba da radimo. Naš cilj je da okupimo što širi front političkih partija, pojedinaca, nevladinih organizacija i svima njima će biti ponuđen predlog te platforme“, rekao je Stefanović za Newsmax Adria.

Sa tim se složio predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

„Možemo da radimo zajedno na formulisanju jedne platforme koja se tiče, pre svega, poboljšanja izbornih uslova i uopšte spuštanja tenzija u društvu i omogućavanja normalnog političkog života u narednom periodu“, rekao je Grbović.

Međutim, Narodna stranka Vuka Jeremića ne misli da postoji mogućnost bilo kakve saradnje sa onima koji nisu bojkotovali izbore, dok bojkotaš junskih izbora Boško Obradović, koji je aktivan na društvenim mrežama i sve češćim konferencijama, poručuje svim opozicionarima:

„Lično smatram da je opoziciji prioritet da nijedan opozicioni glas ne bude bačen, dakle da svi oni koji su protiv ove vlasti izađu na te izbore i glasaju za jednu od opozicionih kolona. Ako je to jedna jedina, onda neka bude, ali ako će se više opozicionih glasova skupiti kroz dve ili možda tri opozicione kolone onda je bolje, kao po primeru Crne Gore, da idemo u dve ili tri opozicione kolone“, smatra Obradović.

„Mi moramo da okupljamo opoziciju, a ne da je rasipamo, svaki čovek je bitan. U tom smislu mislim da nema mesta, niti imamo luksuza da sada nekome ko je nesumnjivo opoziciona stranka merimo stvari iz prošlosti koje su nesumnjivo bile greške, a imamo ih svi“, napomenuo je Stefanović.

To šta misli opozicija teško dolazi do građana, ali su složni u jednoj stvari, a to je da se Radio televizija Srbije mora udostojiti objektivnog izveštavanja. Šta rade, čime se bave i šta bi to, čak i kada bi RTS hteo, imao da prenese o opozicionom radu.

„Tačno je da nas nema puno na terenu, tačno je da nema nikoga na terenu. Mislim da su razlozi za to objektivni, a tiču se postojeće pandemije koronavirusa koja je malo koga u Srbiji zaobišla. Mislim da trenutno nema baš uslova da idemo, što bi se reklo međ’ narod i da tamo širimo svoje poruke, ali se nadam da će na proleće situacija biti značajno drugačija“, rekao je Grbović.

Na proleće će pasti još neke odluke, a na kraju 2020. godine srpska opozicija se i dalje bavi temom bojkota iako zna, i Aleksandar Vučić im je javno rekao, da su naredni izbori vrlo skoro, na proleće 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare