Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Podela na pravu i lažnu opoziciju prilično se "ofucala i otrcana je fraza", korišćena je za unutaropozicione borbe i prevlast unutar opozicije u kojoj svi zajedno ne stojimo najbolje, a to i svi građani znaju, ocenio je u Novom danu lider DSS-a Miloš Jovanović.

„Živimo u tužnoj situaciji u kojoj građani nemaju dobru vlast, nisam siguran koliko imaju dobru opoziciju“, rekao je on za N1 i dodao da se sukobima u opoziciji „seče grana na kojoj sede“ i da se tako ne stiče poverenja birača.

On je rekao da razume da su građani i preumorni i vlašću i opozicijom.

„Treba konačno da počnemo da uređujemo ovu zemlju, da imamo red, da se poštuju zakoni“, kazao je, a ne da opozicija blati ostatak opozicije.

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije on je kazao da misil da će on doneti minimalne promene, a da ne veruje da će tu biti neke promene suštine. Kako je rekao, razgovor u RTS-u bio je vrlo konstruktivan, ali niko ne moze da garantuje da kakav će biti rezultat.

„Ja i dalje mislim da smo zbog bojkota izbgubili dve godine. Osim što smo osudili mnogo ljuidi na lokalu da se bore sa naprednjačkom vlašću na lokalu koja je i bahatija nego na centralnom novou. To je bilo potpuno neodgovorno – ovo je maraton, ali da bi bio uspešan, morate da se borite, a ne da bežite, koliko god da je borba neravnopravna“, naveo je on.

Iz jedne vrlo ozbiljne i temeljne analize, dodao je, organizacija koju vodi došla je do zaključka da bojkot ne može da uspe.

„Voleo bih da cela opozicija shvati da je to iza nas“, rekao je.

Jovanović je kazao i da su sukobi u opoziciji u situaciji u kojoj se nalazimo – detinji i nedorasli.

„Dovoljno je polarizovana situacija, to nije dobro za situaciju nezavisno od političkih opredeljenja. I zato iz DSS ne dolaze napadi. To je pogrešan put, ako već vlast nije na nivou, hajde da barem opozicija bude na nivou i neku normalnost da propagiramo“, rekao je.

Jovanović je u Novom danu objasnio i da u DSS-u veruju da bi njegova kandidatura na predsedničkim izborima bila dobar potez, i da se za nju sprema, ali da konačna odluka o tome nije doneta.

„Predsednički izbori su dobra prilika da se da ozbiljnija dijagnoza političke situacije u zemlji. U tom smislu udruženje Nacija i demokratija jeste napravljeno kao podšrka, struktura, koja treba da pomogne ako dođe do te predsedničke kandidature kroz okupljanja pojedinaca, koji će politiku kandidata i taj program širiti“, objasnio je.

Predsednik je jedini organ koji se bira direktno, i na ime i prezime, zaključuje Jovanović, i predsednik države ima neku vrstu drugačije moći, prema svom ogromnom demokratskom legitimitetu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar