Foto:Vesna Lalić

Udružena opozicija Srbije (UOPS) neće imati zajedničke izborne uslove sa kojima će izaći pred predstavnike Evropskog parlamenta, a koji će početkom sledeće godine posredovati u međustranačkom dijalogu. Kako saznaje Nova.rs, među članicama UOPS-a nije postignut dogovor oko saradnje sa opozicionim partijama koje su izašle na izbore, pa će SSP Dragana Đilasa i DS samostalno pisati tekst zahteva i saradnju ponuditi Pokretu slobodnih građana. Nije isključeno da im se u tome priključi i ZZS Nebojše Zelenovića i Pokret za preokret.

Nakon razlaza SSP Dragana Đilasa i NS Vuka Jeremića u Skupštini Beograda došlo je do novih podela unutar Udružene opozicije Srbije. Naime, članice UOPS-a nisu uspele da se dogovore na temi saradnje oko izbornih uslova sa strankama koje su učestvovali na izborima. Narodna partija Vuka Jeremića, Građanska platforma, Šumadijska regija i Državotvorni pokret Slobodana Samaradžića su protiv bilo kakve saradnje sa partijama koje nisu bojkotovale izbore.

Sa druge strane, DS, SSP i Pokret za preokret imaju stav da pred Evropljane treba izaći sa zajedničkim zahtevima.

Sagovornik Nova.rs iz UOPS-a navodi da svi pokušaji da se nađe kompromis nisu dali rezultate.

„DS je dao predlog da UOPS napravi predlog zahteva i da se pošalje svima da daju svoje sugestije i da se tako dođe do zajedničkog teksta, ali to prva grupa nije prihvatila. Njihov predlog je da UOPS sastavi tekst, a da ga ostali, ako hoće, podrže bez mogućnosti da se bilo šta menja. DS i SSP to nisu prihvatili, tako da UOPS neće imati svoj tekst“, kaže naš izvor.

Foto: Vesna Lalić

Prema našim saznanjim, DS i SSP će samostalno krenuti u izradu teksta oko izbornih uslova i ponuditi saradnju Pokretu slobodnih građana. Nije isključeno da sa pisanjem zahteva krenu tokom sledeće nedelje, da im se pridruži PSG, pa da potom izađu sa zajedničkim papirom.

Izvor našeg portala navodi da bi u tome mogli da učestvuju i PZP i Nebojša Zelenović.

Ovakav rasplet događaja donekla se mogao očekivati. Lider Narodne stranke Vuk Jeremić ne krije da ne želi saradnju sa strankama koje su učestvovale na izborima, navodeći da oni nisu „prava opozicija“.

„Objektivan kriterijum za to ko je prava opozicija je učestvovanje na izborima 21. juna. Oni koji su izašli na te izbore i to tako što im je Vučićev režim pomogao u skupljanju potpisa, ne mogu se kvalifikovati da su prava opozicija“, izjavio je juče Jeremić.

Podele unutar UOPS-a dobile su svoj formalni oblik i u Skupštini grada Beograda, a nakon odluke SSP Dragana Đilasa da formira zaseban odbornički klub sa sindikatom „Sloga“ i Pokretom za preokret. Prethodno je to isto najavila Narodna stranka, ali je od toga odustala.

Do razlaza u beogradskom parlamentu došlo je nakon što nisu uspeli da se dogovore oko poslovnika zajedničke odborničke grupe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare