Boško Obradović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Da se odmah unapred izjasnim, ja nisam više za bojkot izbora. Ne smemo sebi ikada u Srbiji da dozvolimo održavanje nedemokratskih izbora. Kako? To je tema za interni sastanak ujedinjene opozicije na kome ću reći svoje mišljenje", rekao je Boško Obradović, lider pokreta Dveri, govoreći za Nova.rs o svojim planovima za budućnost u susret predsedničkim, beogradskim, kao i najavljenim vanrednim parlamentarnim izborima.

PROČITAJTE JOŠ

Boško Obradović, lider pokreta Dveri, bio je jedan od učesnika debate Instituta za evropske poslove, prilikom koje je govorio i za Nova.rs, objašnjavajući da se moraju steći uslovi za fer i poštene izbore, ali i navodeći da opozicija sebi ne sme da dozvoli još jedan bojkot.

„Jedino o čemu Srpski pokret Dveri trenutno razmišlja jeste promocija našeg proglasa „Promena sistema – sigurnost za sve“, predstavljanje programa Dveri i naših kadrova, stručnjaka koji mogu da iznesu razne javne politike koje smo predstavili u međuvremenu, od obnove demokratije i promene izbornog sistema, preko lustracije i zaštite životne sredine, odnosno zelenog patriotizma, do raznih urbanih politika, posebno ovde u Beogradu, s obzirom na to da nam idu gradski izbori uskoro“, rekao je Obradović za Nova.rs i dodao:

„To znači da naravno razmišljamo i o izborima, i dolazimo do ključnog pitanja – kakvi su izbori u Srbiji i ima li smisla na njima učestvovati? Kako da se izborimo da konačno dobijemo elemtarne uslove da ti izbori budu pošteni? To ne možemo bez zajedničke saradnje opozicije i bez obzira što smo se kao Dveri odlučili da put do sledećih izbora nastavimo samostalno, mi smo apsolutno otvoreni za saradnju sa svim kolegama iz opozicije, kako bismo formulisali naš jedinstven stav kako ti izbori treba da izgledaju, da sa tim stavom zajedno nastupimo prema našoj vlasti i prema delegaciji Evropskog parlamenta koja treba da dođe, s tim što se ja razlikujem od ostalih kolega jer sam već pozvao Ivicu Daćića da hitno zakaže konsultacije između vlasti i opozicije.“

Boško Obradović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Obradović dalje navodi da beogradski, predsednički i vanredni parlamentarni izbori treba da se održe u različito vreme.

„Cilj je da se što pre dogovorimo o formatu dijaloga – kada mora da počne, kada mora da se završi, kako će biti sprovedene odluke i koliko će ostati vremena do izbora kako bi mogli da profunkcionišu slobodni mediji i kako bi moglo da se čuje drugačije mišljenje u našim medijima. Tek kada dođu izbori i vidimo da li oni imaju smisla, onda ćemo sesti i opet razgovarati sa kolegama iz opozicije koji je najbolji način da se na te izbore izađe. Jedno su predsednički izbori, drugo su gradski beogradski, treći su vanredni parlamentarni. Ja se, između ostalog, zalažem i za to da izbori treba da budu odvojeni u različite termine“, rekao je za naš portal i dodao:

PROČITAJTE JOŠ

„Ono što se javno moglo čuti, i to je razlog zašto sam ja pozive ponavljao u više navrata i nastaviću da ih ponavljam, jeste to što je Ivica Dačić već krenuo da igra svoju ulogu, a to je odlaganje početka dijaloga. Dijalog je već prebacio za sledeću godinu, što mislim da je foliranje i želja da se potroši vreme do tih vanrednih izbora. Oni će učiniti sve da taj dijalog fingiraju i da se ništa ne promeni u susret tim izborima.“

A šta se dešava sa dijalogom?

„Mi kao ujedinjena opozicija, bez ideoloških ili bilo kakvih drugih razlika, moramo da odgovorimo na jedno opasno pitanje – a to je, šta ćemo mi uraditi ako vidimo da oni fingiraju dijalog između vlasti i opozicije i ako vidimo da oni ne žele da bilo šta promene, pa čak, što se može ponoviti, dobiju podršku delegacije EU parlamenta da je u Srbiji sve u redu sa demokratijom, iako izveštaji Evropske komisije govore nešto potpuno suprotno. Mi hitno moramo da razmišljamo o alternativi, kako ćemo se organizovati da se za te izbore izborimo. Da li su to neki elementi van parlamentarne borbe i koji? Da li smo mi neko ko ne sme da dozvoli bilo kakve izbore koji su nedemokratski u Srbiji?“, rekao je Obradović za Nova.rs i dodao da nije za bojkot izbora.

„U tom smislu, da se odmah unapred izjasnim, ja nisam više za bojkot izbora. Ne smemo sebi ikada u Srbiji da dozvolimo održavanje nedemokratskih izbora. Kako? To je tema za interni sastanak ujedinjene opozicije na kome ću reći svoje mišljenje.“

Boško Obradović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Obradović je još rekao da bi skupštinski saziv trebao da bude raspušten.

„Postoji nekoliko motiva zašto je u novom sazivu lažne Skupštine, koja je nastala nelegitimnim i nedemokratskim izborima, a pritom je bez opozicije, a to je – oni koji se tamo nalaze, nemaju smisao postojanja. Oni ne smeju da pokažu koliko su nekompetetni za teme na dnevnom redu, jer o njima ne znaju šta da kažu, a sa druge strane, imaju partijski zadatak da iskoriste skupštinsku govornicu, TV prenos, pa i medije koji će sve to zdušno preneti, da napadaju svakog ko kritikuje vlast ili misli drugačije od vlasti. To nema veze ni sa opozicionim liderima, koji su tradicionalna meta, već je meta svaki čovek, posebno svaka javna ličnost, koja bilo šta kritički kaže protiv vlasti“, objasnio je on i dodao:

„Ta revija govora mržnje, u koju se pretvorila Skupština Republike Srbije, možda je, ako to nekome do sada nije bilo jasno, jedan od najvažnijih aktuelnih razloga da skupštinski saziv bude hitno raspušten, i da što pre idemo na vanredne parlamentarne izbore, s tim što se moraju ispuniti uslovi da makar šest do devet meseci pre izbora, imamo slobodne medije, a pre svega javne medijske servise i RTS.“

Boško Obradović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare