Ana Brnabić, krizni štab
Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Slučaj profesora Filozofskog fakulteta Ognjena Radonjića, pokazuje da se u Srbiji nikako ne prašta izražavanje mišljenja koje nije hvalospev Vladi, da se ne sme reći da premijerka Ana Brnabić krši zakon, a kritički tekstovi i stavovi su apsolutno nepoželjni. Po kriterijumu šefa kabineta premijerke zapravo su nedopustivi. U tom slučaju se gubi i status "uglednog" profesora, stručnjaka, građanina...

O čemu se radi?

Savet za borbu protiv korupcije, koji je, inače, zamišljen kao savetodavno telo vlade, a u januaru 2021. uputilo je kabinetu premijerke Ane Brnabić Odluku o imenovanju pet novih članova. Na tom spisku bili su profesori Ljubodrag Savić, Vuk Radović, Ognjen Radonjić, Vladimir Obradović i finansijski stručnjak Milovan Protić.

Usledio je odgovor premijerkinog šefa kabineta Miloša Popovića, kojim se predlozi za tri člana među kojima i profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić, odbijaju. Kao razlog je navedeno to što oni kritikuju vlast i bave se „političkim aktivnostima kroz svoje javne nastupe“.

Ognjen Radonjić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Profesor Radonjić je uložio pritužbu, a poverenica za ravnopravnost Brankica Janković u svom mišljenju navodi da je Miloš Popović, kao potpisnik ovog zahteva, povredio Zakon o diskriminaciji.

Dakle, Popović je diskriminator. Sada i zvanično.

A za šta je to optuživao Radonjića jasno se navodi u obrazloženju poverenice Brankice Janković. Iz toga se može izvesti zaključak šta je to što ova Vlada smatra nepoželjnim.

Kritika ni slučajno

Šef kabineta predsednice Vlade Miloš Popović, koji je tražio da Radonjić bude izbačen sa spiska novih članova Saveta, u svom objašnjenju kaže da „konkretni stavovi, javni nastupi i aktivnosti zbog kojih ne ispunjava kriterijum ugleda, objektivnosti i nepristrasnosti jesu javno ponašanje i rečnik koji podnosilac tužbe upotrebljava u javnom izražavanju svojih stavova“.

Taj rečnik je, prema njegovom mišljenju, vrlo neformalan, uvredljiv i apsultno subjektivan, a kao primer je naveden autorski članak pod naslovom Assass(n)in objavljen na portalu Peščanik 29. novembra 2019. godine, a kojim se komentariše naslovna strana NIN.

Dakle, kritika nije poželjna i sve se prati.

Popović smatra da su ovakav nastup, rečnik i premise u „najmanju ruku“ nedostojne jednog pedagoškog radnika.

“ Korišćenjem uvreda i pretnji, omalovažavanjem bilo kog čoveka, označavanje drugih ljudi pogrdnim nazivima, određivanje delova društva (siromašni, bezubi i dr) apsolutno je neprihvatljivo da bi se jedno lice smatralo uglednim“, smatra Popović.

Ko te pita za znanje

O znanju predloženog kandidata ni reči. To ovoj vlasti očito nije ni bitno. Postoje važnije stvari.

Radonjiću se zamera i da nijedno njegovo javno izražavanje ne predstavlja analitičko, profesionalno, pedagoško ili objektivno razmišljanje ili analizu nekog društvenog događaja, a kao dokaz ovih navoda predlaže deo autorskih članaka objavljenih na portalu „Peščanik“.

U objašnjavanju navodne Radonjićeve političke pristrasnosti se navodi:

„Politička pripadnost podrazumeva favorizovanje jedne političke partije, političkog pravca ili političkog kretanja u odnosu na druge partije, pravde ili kretanja u jednom društvu. Kao dokaz političke pristrasnosti daje se deo izjave podnosioca pritužbe u kojoj optužuje predsednicu Vlade Republike Srbije za kršenje zakona, a pri tome ne navodeći o kojim zakonima se radi, koja su to kršenja zakona“, navodi Popović.

I tu nije kraj čitanju onoga što je profesor Filozofskog ikada napisao.

„Kao dokaz je dostavljen i deo autorskog članka čiji je koautor podnosilac pritužbe u kojem nedvosmisleno podržava opoziciju, čak i poziva na nasilnu promenu društvenog uređenja. Kad je reč o dokazivanju Radonjićeve nepristarsnosti naveden je citat dela njegove navodne izjave u emisiji na televiziji N1 5. oktobra 2020. godine. Postavljen je i link ka tekstu „Ova vlast mora pasti na ulici“, koji su pisali Danica Vučenić i Ognjen Radonjić na portalu Nova ekonomija.

Među Radonjićeve „grehe“ svrstani su i njegovi tekstovi za „Peščanik“ pod nazivom „Assass(N)in“, „Sledeće dve nedelje su ključne“, „Pokvarenjaci“, „Na zakletvi se može i pasti“, „Otvoreno pismo Mreži akademske solidarnosti“ i „Sve predsednikove manipule“.

Profesor Ognjen Radonjić i trojica kandidata za Savet nisu članovi nijedne stranke. To međutim u Srbiji nije važno. Za bilo koju funkciju, uprkos znanju i stručnosti, jedini kriterijum je odsustvo kritike i prisustvo pohvale vlasti. Tako se stiče „ugled“ . Po kriterijumima kabineta premijerke Ane Brnabić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram