Beogradski metro pocetak radova protest Makisko polje
Makiško polje početak radova Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dokaz da nijedan veliki državni posao u kome je u igri veliki novac ne može da prođe bez Milenijum tima, firme bliske SNS, je slika današnjeg početka radova na izgradnji metroa na Makiškom polju na kojoj se vide kamioni i mehanizacija ove firme.

Posle Beograda na vodi, stanova za bezbednjake, gasifikacije Srbije, kupovine banje, vinograda i po svemu sudeći i Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi, Milenijum tim je dobio posao i na izgradnji metroa.

To se može videti na fotografijama sa početka radova na izgradnji metroa. Na njima se vidi mehanizacija na kojoj stoji natpis Milenijum tim.

Makiško polje početak radova Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Ova firma nije dobila taj posao na tenderu jer tendera nije ni bilo. Angažovali su ih Kinezi kao podizvođače.

Naime, posao izgradnje metroa dobila je kineska kompanija „Pauer konstrakšn korporejšn“ (Power Construction Corporation of China), a „Milenijum tim“ je jedan od podizvođača.

Posao dodeljen bez tendera

Javno dostupnih podataka o tome pod kojim uslovima su baš oni dobili taj posao nema. Nisu dostupni ni podaci koliko je vredan podizvođački ugovor Milenijum tima. Ono što se zna jeste da je procenjena vrednost projekta oko šest milijardi evra, što je značajno uvećanje u odnosu na prethodno procenjenih oko četiri milijarde.

Makiško polje početak radova Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Srbija je sa Francuskom i Kinom potpisala međudržavni sporazum za ovaj projekat. To znači da su se uslovi i vrednost poslova ugovarali direktno bez javnog tendera. Na taj način je onemogućena konkurencija pa samim tim i postizanje najpovoljnije cene.

Prema sporazumu francuske kompanije će biti zadužene za opremu metroa, dok će kineska kompanija „Power China“ izvoditi građevinske radove. Povodom početka radova na izgradnji metroa pokret Ekološki ustanak danas je organizovao protest na Makiškom polju.

Milenijum kaparisao Černi

Podsetimo, kako je pisala Nova, „Milenijum tim“ zvanično je dostavila ponudu za kupovinu Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“.

Time je potvrđeno pisanje „Nove“ da je ta firma viđena za novog vlasnika. Ono što se u međuvremenu otkrilo je da su sa „Milenijum timom“ u proces privatizacije ušli i direktori Instituta „Černi“ i to sa zajedničkom ponudom. Kupovinom „Černog“ Milenijum tim će zaokružiti poslove vezane za izgradnju metroa.

U igri veliki novac

Kako je „Nova“ pisala, prodaja Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ sporna je iz više razloga. Osim što u njemu radi blizi 300 ljudi, od kojih je 17 doktora nauka, ovaj institut ostvaruje i dobit, te ne postoji opravdanje za prodaju.

To znači gubitak nezavisnosti i objektivnosti. Na taj način bi se ubrzalo izdavanje dozvola i omogućila gradnja naselja i metroa u blizini vodoizvorišta na Makiškom polju.

U igri je i veliki novac.

Naime, Institut će sigurno raditi studije i projekte na trasi kojom bi trebalo da prolazi budući metro. Vrednost te investicije je šest milijardi evra.

 

Bonus video: Protest na Makišu zbog izgradnje metroa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare