Foto: Twitter/Miodrag Bebić

Fotografija na kojoj se vidi da suvlasnik “Milenijum tima” Ivan Bošnjak sedi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučića na jednoj proslavi u Kosjeriću samo je dodatna potvrda navoda o bliskosti te firme sa vlašću. “Milenijum tim” je poslednjih godina dobio niz unosnih poslova od države i javnih preduzeća, učestvovali su u više privatizacija, a očito je da ne odustaju od namere ni da kupe Institut Jaroslav Černi.

Aleksandar Vučić i njegov sin Danilo bili su počasni gosti proslave u Kosjeriću koju je organizovao vlasnik Informera Dragan J. Vučićević. Sa tog skupa u javnost su isplivali brojni snimci, a na jednom od njih je i Ivan Bošnjak, suvlasnik “Milenijum tima”.

Zanimljivo je, međutim, da je Bošnjak na toj proslavi sedeo odmah pored Aleksandra Vučića, predsednika države i lidera SNS.

“Ko bi drugi sa Vučićem na ispraćaj kod DJV nego Ivan Bošnjak, vlasnik Milenijum Tima“, naveo je Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, koji je objavio i njihovu sliku sa proslave.

Veze „Milenijum tima“ sa predstavnicima vlasti odavno su otkrivene, a u slučaju SPS nisu bile ni skrivane. Naime, vlasnici te kompanije Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, prema pisanju Insajdera, pojavili su se u nekoliko predizbornih spotova Dušana Bajatovića, preko koga su dobijali poslove gasifikacije.

Nije demantovana ni njihova povezanost sa porodicom Mali. Kako je objavio Krik, Predrag Mali, brat ministra Siniše Malog, godinama je vozio “audi”, koji je u jednom trenutku bio u vlasništu “Milenijum tima”. Osim automobila, naveo je taj portal, biznismeni su mu ustupili i stan u kojem je jedno vreme stanovala devojka Predraga Malog.

Izgradnja gasovoda

Firma Milenijum tim široj javnosti je postala poznata po poslovima koje je bez tendera dobijala od Srbijagasa na izgradnji gasovoda. Ta državna kompanije je od 2008. godine ugovorala poslove izgradnje distributivnih gasovoda čija se vrednost meri desetinama miliona evra, bez tendera, a upadljivo je najviše poslova dobila firma Milenijum tim.

Kako je objavio Insajder, interni izveštaj Srbijagasa zaključno sa 31. martom 2017. potvrdio je da je ta državna firma plaćala i nezavršene poslove na izgradnji mreže distributivnih gasovoda u gradovima i opštinama širom Srbije, a najveća kašnjenja zabeležena su u mestima u kojima je posao dobila firma Milenijum tim.

Beograd na vodi

Ta kompanija je od početka angažovana i na najvećem projektu – Beogradu na vodi. Najpre su rušili, odnosno čistili teren, da bi potom gradili. Milenijum tim je, kako je preneo portal KRIK, između ostalog, bio angažovan na sređivanju terenu pred gradnju, postavljanju kamena temeljca zgrada koje su do sada nikle u ovom kompleksu i njegovu gasifikaciju.

Kao podizvođači italijanske firme „Pizzarotti“, angažovani su na izgradnji ključne zgrade u projektu – Kule Beograd.

Mada su ih pojedini dovodili u vezi i sa nelegalnim rušenjem u Savamali u noći između 24. i 25 aprila 2016. godine, „Milenijum tim“ je demantovao da su učestvovali u tim događajima.

Gradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti

Krajem 2018. Godine ta firma dobila je poslove gradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju.

Ovaj posao vredan 15 miliona evra „Milenijum timu“ i turskoj kompaniji „Tašjapi“ dodelilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Iznos koji su dobili za izgradnju stanova je za 18 odsto viši od onog koji je Ministarstvo procenilo pre raspisivanja tendera. Država je prihvatila ponudu koja je ujedno bila i jedina na tenderu, a mišljenje o izboru pobednika tendera traženo je i od ministra finansija Siniše Malog.

Tokom 2019. godine, Milenijum tim je dobio i posao čišćenja parcela na kojima će u Novom Sadu da se grade stanovi za pripadnike službi bezbednosti.

Partnerstvo sa “Mostogradnjom”

Kako je pisala Nova.rs, ta kompanija je sklopila ugovor o strateškom partnerstvu sa preduzećem Mostogradnja, koje je u većinskom vlasništvu države.

U isto vreme, „Milenijum tim“ osnivao je novu firmu pod nazivom „Mostogradnja ING“, koja bi, kako su nam rekli radnici, trebalo da preuzme deo zaposlenih iz pomenute državne kompanije i zakupi njenu proizvodnu halu u Batajnici.

Kupovina vinograda i jezera

Pošto su već ušli u sve ključne građevinske projekte, vlasnici Milenijum tim su se okrenuli vinogradarstvu. Dokument, do koga je došla Nova.rs, pokazuje da je firma “Alea konsalting”, koja je u vlasništvu “Milenijum tima”, kupila 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u okolini Leskovca od nekada velike i uspešne kompanije NAVIP, koja je otišla u stečaj.

Kako pokazuje dokument Privrednog suda u Beogradu, stečajni upravnik kompanije NAVIP je krajem avgusta 2020. oglasio prodaju oko 200 hektara zemljišta u okolini Leskovca. Vinogradi, šuma, pašnjaci, njive i objekti koji se nalaze na njima, prodati su Alea Consalting iz Beograda, koja je oko 185 hektara platila 67,7 miliona dinara.
Sem vrednog zemljišta sa šumom i vinogradima, to preduzeće od kompanije NAVIP u stečaju kupilo je i veštačko jezero.

Banjski turizam

Svoje poslovnu svestranost pokazuju i u drugim pravcima, pa su tako ušli i u banjski turizam.

“Milenijum rizorts”, firma koja je u vlasništvu “Milenijum tima”, od države i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kupila je zemljište u Vranjskoj banji za 255.000 evra, iako je njegova procenjena vrednost bila oko 2,8 miliona evra.

Ista kompanija u istoj banji pazarila je i Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju sa pripadajućim objektima i zemljištem za 1,6 miliona evra, mada je samo vrednost objekata procenjivana na 2,1 milion evra. To je objavljeno u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije.

Zbog sumnji da u ovim slučajevima postoje „indicije o organizovanom krivičnom delu“, to telo je predložilo Vladi da se obrati Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Juriš na Institut Jaroslav Černi

U planu je i privatizacija Instituta Jaroslav Černi, a direktor tog instituta Dejan Divac otkrio je da je upravo Milenijum tim zainteresovan za njegovu kupovinu.

Iako je ta firma u međuvremenu objavila da nisu poslali pismo o zainteresovanosti, izvor Nova.rs pre mesec dana naveo je da ljudi iz „Milenijuma“ redovno dolaze u Institut.

„ Oni dolaze u Institut bar dva do tri puta nedeljno. Provode vreme sa ljudima iz različitih službi, dogovaraju se sa njima. To se dešava već mesecima“, rekao je izvor Nova.rs.

Dodaje da se iz toga može zaključiti samo da Milenijum tim definitivno nije odustao od kupovine.

„ Zašto bi inače dolazili tako često i tako dugo“, ocenio je naš sagovornik.

Kako je naš portal pisao, ukoliko bi kupio Institut, „Milenijum timu“ se smeše poslovi na izgradnji metroa. Institut bi sigurno trebalo da radi studije i projekte za na trasi kojom bi trebalo da prolazi budući metro.

BONUS VIDEO Nova.rs u Jadru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare