Foto: Shutterstock/DMZ001/Printscreen/YouTube/Energotehnika Južna Bačka/Millenium team

Za firme i pojedince koji su dobijali unosne poslove od države, a koji su dovođeni u vezu sa vladajućom Srpskom naprednom strankom, kupovina bnjskih kompleksa postao je novi unosni biznis. Dodatni podsticaj za njih je bila činjenica da im je država za to obezbedila bespovratnu pomoć.

Pravilo da država subvencioniše pre svega proizvodnju promenjeno je 2018. godine. Tada je Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić izmenila uredbu i omogućila bespovratnu pomoć i za sve one koji zidaju ili rekosntruišu hotele u banjama. To je bio signal svim budućim investitorima, među kojima su bile i firme bliske SNS-u, da će to biti ulaganje bez većeg rizika.

Zahvaljujući izmeni uredbe državnu pomoć od oko 10 miliona evra dobio je Milenijum tim za Vranjsku banju, a pre toga ukupno 2,5 miliona evra novi vlasnici hotela Fortuna i Tonanti u Vrnjačkoj banji.

Južna Bačka od garanta kredita SNS do državne pomoći

Među prvima u banjski biznis ušla je firma „Energotehnika – Južna Bačka“ u vlasništvu Dragoljuba Zbiljića, biznismena bliskog SNS-u. Kako je otkrio Krik, ta firma kupila je hotel „Fontana“ u Vrnjačkoj banji po ceni duplo manjoj od procenjene, a zatim je dobila državnu pomoć od 1,4 miliona evra za rekonstrukciju hotela. Sve to se dešavalo 2018. godine, nakon izmene uredbe.

Zbiljić je pre toga hotel prebacio na firmu „Vita asistent“, koja je i danas u vlasništvu poslanika SNS-a u Skupštini Vojvodine, Milana Vlaisavljevića.

Vlasnik Južne Bačke je inače poznat javnosti kao biznismen blizak SNS-u čija kompanija dobija milionske poslove od države. Samo u periodu od 2013. do 2016. ta firma je zaradila oko 110 miliona evra od javnih nabavki.

BIRN je otkrio i da je za izbore 2012. godine, upravo on bio garant kredita od 55 miliona evra koji je SNS uzeo od Univerzal banke.

U banjskom biznisu i sinovac bivšeg direktora Koridora Srbije

U Vrnjačkoj banji je krajem 2015. godine kupljen hotel Slavija za oko 725.000 evra. Kupila ga je firma „Alkantara invest“. Kako je pisao Krik, jedan od vlasnika je Aleksandar Papić blizak bivšem ministru policije i visokom funkcioneru SNS-a, Nebojši Stefanoviću.

Ova firma se nikada pre toga nije bavila hotelijerstvom. Kao osnovne delatnosti u Agenciji za privredne registre navedena je gradnja, izrada nameštaja i uvoz dečije odeće iz Italije.

U međuvremenu, Papić je zajedno sa Darkom Đurovićem, sinovcem Dmitra Đurovića, nekadašnjeg direktora „Koridora Srbije“ i funkcionera SNS , osnovao novu firmu Tonanti koja je postala vlasnik hotela. Darko Đurović je sada jedini vlasnik.

Ova firma je po istom osnovu, za rekonstrukciju hotela, od države dobila 1,1 milion evra.

Milenijum timu od države 10 miliona

Firma Milenijum tim, poznata po unosnim poslovima gradnje i gasifikacije dobijenim od države, u banjski biznis je ušla 2019. nakon što su kupili zemljište i hotel Železničar u Vranjskoj banji.

Zemljište sa nedovršenim hotelom platili su oko 250.000 evra.

Vlasnici Milenijum tima, Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, blisko su sarađivali sa svakom vlašću. To je prvo bio SPS a sada je SNS.

Njihova firma, Milenijum resorts, ćerka firma Milenijum tima, na ime bespovratne pomoći države dobila je više od 10 miliona evra.

Ovo privatno preduzeće izvelo je niz projekata na prostoru Beograda na vodi – gradila saobraćajnice, promenadu i kafić Savanova, stanove za pripadnike službi bezbednosti…

Istraživački portal KRIK je objavio i da je Predrag Mali, brat ministra Siniše Malog, godinama vozio “audi”, koji je u jednom trenutku bio u vlasništu “Milenijum tima”.

Nakon rušenja u Savamali, upravo je “Milenijum tim” nekoliko meseci kasnije obavio rušenje preostalih objekata.

Ova firma je nedavno sklopila ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja o čemu je pisala Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar