Protest protiv izgradnje beogradskog metroa na Makiškom polju završen je, a kako reporter Nova.rs javlja mašine i bageri nastavili su sa radom i kopanjem.

Šta znamo do sad?

-Plan izgradnje beogradskog metroa usvojen je ranije ovog meseca, uprkos brojnim primedbama struke

-Nevladine organizacije i opozicija ukazuju da će izgradnja na ovom lokalitetu dovesti do akcidenta i kompromitacije vodoizvorišta, zbog čega će biti ugroženo snabdevanje pijaćom vodom

-Protest protiv izgradnje metroa dešava se u organizaciji Ekološkog ustanka, a kao je najavljeno pridružiće mu se i opozicione političke stranke

13:30 Protest završen, bageri rade

Protest je završen, dok su mašine nastavile sa radom. Bageri kopaju, kamioni odlažu zemlju, a od okupljenih je ostao samo frulaš i nekolicina aktivista.

13:10 Ponovo pušten saobraćaj, okupljeni zaigrali kolo

Vozila ponovo prolaze ulicom koja je bila blokirana, policija je zamolila okupljene da se pomere na trotoar. Pojedini okupljeni zaigrali su kolo, među njima arhitekta Dragoljub Bakić.

12:35 Branković iz Ne davimo Beograd: Ovo je nasilje nad nama

„Građani i struka nisu konsultovani, sve se radi na brzinu. Ko je napravio projekat za izmenu, s obzriom da je izmenjena trasa kao odgovor na pritužbe građana. Oni nisu planirali da grade ovaj metro, ovo je samo predstava pred izbore. Niko iz vlasti ne kaže odakle nama tolike pare za izgradnju“, rekao je Dragan Branković iz Ne davimo Beograd.

12:25 Zelenović: Za Beograđane Makiš kao Rio Tinto za Jadar

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju kazao je da je Makiš za Beograđane važan koliko i Rio Tinto za Jadar. Pozvao je sve građane da se uključe u borbu i bore zajedno.

Nebojša Zelenović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

12:20 Ćuta: Ostaviće nas bez vode, ovo se rešava na ulici

„Ovde je sve jasno. Pokazali su Srbiji da mogu da je ostave bez vode. Ovo se rešava masovnim protestima na ulici i izborima“, kazao je lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

12:15 Lazović iz „Ne davimo Beograd“: Ovo je maraton, očekujte dugotrajnu bitku

„Ovaj projekat će ostaviti trajnu štetu za budućnost građana. Početak izgradnje metroa ne služi da se reši problem saobraćajne gužve, jer neće povezati najgušće naseljene delove grada. On će ugroziti vodizvorište Beograda, kao i drugi nasip na Savskom vencu“, poručio je Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd.

Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

12:05 Ćorović: Pljačka!

„Kad god mogu da se odazovem bilo kojoj akciji koja je u korist građana, ja ću se odazvati. Jednog trenutka kad počne fašizacija i degradacija društva mi dobijamo ovakve stvari.Radi se samo o novcu, ovde nema govora o tome da se radi nešto za građane, čak i ne pokušavaju da sakriju“, rekla je Aida Ćorović za Nova.rs.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

11:55 Ćuta pozvao okupljene da pređu na put

Učesnici protesta stali su na put i obustavili saobraćaj.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

 

11:50 Demonstranti najavili protest i za ponedeljak

„Sledećeg ponedeljka ćemo opet biti ovde, a danas je dan kada svi treba da nosimo isti dres“, poručili su iz Narodne stranke.

11:40 Nakon kratke pauze jedan od bagera nastavio sa kopanjem

Kako naš reporter javlja, nakon kratke pauze jedan od bagera nastavio je sa kopanjem. Za sada nema kolona vozila jer je policija prethodno preusmerila saobraćaj. Prisutni su i arhitekta Dragoljub Bakić, kao i aktivistkinja Aida Ćorović.

11:30 Ko je za sada prisutan?

Kako javlja reporter Nova.rs među okupljenim građanima su i lider Ne davimo Beograd Radomir Lazović, Nebojša Zelenović, predstavnici Dveri, predsednik DS-a Zoran Lutovac, predstavnici Narodne stranke, SSP-a, lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, kao i brojni građanski aktivisti.

11:20 Počeo protest, blokiran put

Okupljeni su najavili da će blokirati put na sat vremena. Skupu se pridružio i Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, kao i Lutovac iz DS-a. Okupljeni nose transparente „Tuđe nećemo, svoje ne damo“.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

11:05 Bageri rade, stiglo ozvučenje

Kako javlja reporer Nova.rs nekoliko desetina građana za sada se nalazi na Makiškom polju, gde bageri već uveliko rade na prvim iskopavanjima za beogradski metro. Protest je i dalje u pripremi, za sada je stiglo samo ozvučenje.

10:40 Mašine Milenium tima na lokaciji

Beogradski metro pocetak radova protest Makisko polje
Zaustavljen kamion na gradilištu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

10:35 Nećemo da se betonira izvor

Radmila Vasić iz „Dveri“ rekla je da cilj protesta nije da se spreče samo današnji radovi , već svi radovi vezani za metro.

„Mi nećemo odustati, ne želimo najskuplji metro i ne želimo da se betonira izvor vode“, kazala je Vasić.

Iz „Bitke za Košutnjak“ su naveli da su zakazali okupljanje i za dan svečanog otvaranja radova.

10:30 Reporter Nova.rs primetio policijske patrole

Policijske patrole nalaze se u okolini Makiškog polja, dok je primetan i veliki broj policajaca u civilu. Od okupljenih se trenutno nalazi lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, predstavnici „Dveri“, Dejan Jovanović iz „Bitke za Košutnjak“. Predsednika stranke Zajedno za Srbiju Nebojšu Zelenovića je dvoje okupljenih zaustavilo ispred kamiona.

VIDEO: Sprema se protest na Makišu

10:15 Ćuta pozvao opoziiju, Đilas odgovorio da će se priključiti

Lider poketa Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je juče opoziciju, građane, udruženja i medije da se pridruže protestu povodom početka izgradnje metora na Makišu. Mašine za početak radova juče su stigle na Makiš, gde se danas očekuje početak realiziacije plana gradnje.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) na svom Tviter nalogu odgovorio je na Jovanovićev poziv i naveo da će se njegova stranka pridružiti odbrani Makiša.

Bonus video: Ekološki ustanak i građanski pokret Akcija idu zajedno na izbore, Ćuta i Zelenović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare