Foto:printscreen KRIK

Prorežimski tabloidi i TV Pink optužili su istraživački portal KRIK da je saradnik uhapšenog vođe navijača Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe osumnjičene za monstruozne otmice i likvidacije, a nepobitna činjenica je da su upravo novinari ove redakcije godinama unazad istraživali veze državnog vrha sa pomenutim ljudima i o tome obaveštavali javnost. Nastojanja KRIK-a da raskrinkaju vezu države sa ovim delom mafije započeta su još 2016. godine serijom tekstova o tadašnjem vođi navijačke grupe Janjičari Aleksandru Stankoviću, zvanim Sale Mutavi. KRIK je pisao i o Veljku Belivuku koji se teretio za ubistvo Vlastimira Miloševića, kao i o izigravanju suda i pravde kojim su završavana ova suđenja. Ovaj portal je otkrio i veze sina predsednika Srbije Danila Vučića i aktuelnog generalnog sekretara Novaka Nedića sa članovima ove kriminalne grupe.

Novi napad na KRIK nije ni prvi, a verovatno ni poslednji. Ipak, možda je najgnusniji.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je sinoć da se opet našla na meti provladinih medija koji pokušavaju da je diskredituju, ovog puta direktno je povezivajući s uhapšenim vođom kriminalne grupe, Veljkom Belivukom.

Više provladinih tabloida objavilo je na naslovnim stranama svojih izdanja za 10. mart navode da Belivuk sarađuje s portalom KRIK-a i da je to njegov “privatni medij”, s kojim ima “tajni dil”.

U razgovoru za Nova.rs glavni urednik KRIK-a rekao je da iza ovog napada na KRIK stoji direktno predesdnik države Aleksandar Vučić.

“KRIK je po ko zna koji put meta prorežimskih medija koji na svaki način pokušavaju da diskredituju naš rad”, objavio je KRIK na svom nalogu na Tviteru odgovarajući na ove optužbe.

Dovoljno je samo prelistati tekstove ove redakcije na njihovom portalu da bi se utvrdilo da ovakve insinuacije u najmanju ruku nisu logične, niti osnovane.

Istraživanje KRIK-a o navijačkoj grupi Janjičari, koju je najpre predvodio Aleksandar Stanković, a posle njegovog ubistva Veljko Belivuk datira još od 2016. godine.
Upravo tada su novinari KRIK-a pisali o promenama na južnim tribinama Partizanovog stadiona, na borbe između različitih navijačkih grupa i na trenutak kada primat preuzimaju Janjičari.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Privatna arhiva

KRIK je pisao i o tome kako je Aleksandar Stanković 12 puta odlagao izvršenje kazne zbog šverca droge, pravdajući se nesvesticom, povredom vrata, srčanim i problemima sa mokraćnim kanalima. Istovremeno je radio kao obezbeđenje uprave kluba Partizan, posećivao utakmice, upravljao grupom huligana i učestvovao u tučama.

Pisali su i o raznim incidentima za koje je bila odgovorna ova grupa. O bacanju bombe na novobeogradske splavove, demoliranju lokala u Beton hali, ubistvu ispred kluba „Nana“…

Izveštavali su i o ubistvu Vlastimira Miloševića, koji je izrešetan na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta 2017. godine, a za koje je bio optužen Veljko Belivuk. Pisali su i o tome kako je pravda u ovom slučaju izigrana, jer je i pored snimka ovog ubistva, Belivuk od optuženog prešao u status saučesnika, a na kraju oslobođen svih optužbi.

Pisao je KRIK i o misteriji 15 nestalih mladića i vezama tih događaja sa Belivukom.

Ipak, najviše je odzvanjala njihova priča o vezama sina prdsednika države, Danila Vučića sa pripadnicima ove grupe. Tako su u januaru 2020. godine objavii fotografiju na kojoj sin predsednika Srbije sedi za stolom sa još 12 osoba među kojima su Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi i Nemanja Srećković, članovi nasilne huligansko kriminalne skupine „Janjičari“.

Foto: KRIK

Prethodno su 2018. godine objavili fotografiju Danila Vučića sa stadiona u ruskom gradu Samari tokom utakmice Srbija – Kostarika, kada je takođe bio u društvu navijača među kojima su novinari KRIK-a prepoznali one iz ekipe ubijenog Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

Novak Nedic
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Serijom tekstova otkrivena je i veza generalnog sekretara Novaka Nedića sa pripadnicima grupe „Janjičari“.

Otkrili su da je koristio vojno strelište u društvu pripadnika Žandarmerije Nenada Vučkovića Vučka,  ubijenog  Aleksandra Stankovića i Veljka Belivuka. Interesantno je bilo saznanje i da je jedan od advokata koji je branio i odbranio Veljka Belivuka u postupku za pomaganje pri ubistvu Vlastimira Miloševića, radio u advokatskoj kancelariji oca Novaka Nedića.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar