Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto/Arhiva/Privatna arhiva

Generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić jedan je od političkih funkcionera aktuelne vlasti koji se godinama unazad dovodi u vezu sa navijačkim grupama, pre svaga Janjičarima koje je vodio ubijeni Aleksandar Stanković poznatiji kao Sale Mutavi.

Porodica Nedić dugo godina važi za sivu eminenciju fudbalskog kluba Partizan. Potpredsednik FK Partizan do 2016. bio je poznati advokat Vojislav Nedić, otac Novaka Nedića.

Vojislav Nedić je bio i predsednik Advokatske komore Beograd a 2010. godine lično Aleksandar Vučić je obelodanio njegovo pristupanje Srpskoj naprednoj stranci.

Upravo ta pozicija oca, Novaku Nediću je otvorila i vrata u upravi Partizana u kojoj postaje član Upravnog odbora, a zatim i u Vladi Srbije.

Njegov dolazak u Partizan poklapa se sa periodom kada je navijačka grupa Janjičari, koju je predvodio osuđeni kriminalac Aleksandar Stanković, nasilno preuzela tribine. Stanković poznat pod nadimkom Sale Mutavi, u međuvremenu je ubijen. Bivši potpredsednik FK Patizan Vladimir Vuletić izjavio je da je iza te navijačke grupe bio Novak Nedić.

Na pitanje Nova.rs da prokomentariše ove optužbe Nedić nije želeo da odgovori.

Ko je Novak Nedić

Novak Nedić je inače advokat, koji se, kako u zvaničnoj biografiji na sajtu Vlade piše, bavi privrednim i krivičnim pravom.

U Vladu Srbije dolazi 2012. godine kao član Srpske napredne stranke. Bio je prvo zamenik generalnog sekretara Vlade Srbije Veljka Odalovića. Nakon što Odalović odlazi u Ministarstvo spoljnih poslaova, poziciju generalnog sekretara Vlade Srbije preuzima Novak Nedić. To se dešava u mandatu Vlade koju je vodio Aleksandar Vučić.

Nedić je na istoj poziciji ostao do danas.

On je inače i član UO JP Službeni glasnik, kao i predsednik Vladine Komisije za sprovođenje postupaka za izbore direktora.

Što se tiče angažmana u sportu stvari stoje malo drugačije. U Upravnom odboru FK Partizan bio je do 2014. godine kada podnosi ostavku.

U jednom trenutku 2019. učlanio se u FK Crvena zvezda a zatim se iščlanio pod pritiskom navijača. Iste godine je snimljen i u avionu kojim je Crvena zvezda putovala u Helsinki na utakmicu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Blizak odnos sa Janjičarima

Osuđivanom kriminalcu i vođi huligana Aleksandru Stankoviću čak 12 puta je odlagano izvršenje zatvorske kazne na koju je osuđen jer je upravljao grupom koja je švercovala drogu.

Sud je prihvatao zdravastvena opravdanaja iako je Stanković u isto vreme bio na tribinama i učestvovao u tučama. Sve to se moglo videti i u direktnim televizijskim prenosima.

Stanković je ubijen 2016. godine. Njegovoj sahrani prisustvovao je Novak Nedić.

Ono što je dodatno zaprepastilo javnost je skandalozna odluka da se igrači na utakmici pojave u majicama sa likom Aleksandra Stankovića. Od te odluke uprava kluba se ogradila.

Bivši potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić u Utisku nedelje je rekao da je upravo ta navijačka grupa pokušala da preuzme upravu kluba i da je iza toga stajao Novak Nedić.

O vezama ubijenog Stankovića i Nedića u seriji tekstova pisao je i portal  KRIK .

U streljani sa Stankovićem i Belivukom

Naime, Nedić je navodno sa Stankovićem, njegovom desnom rukom Veljkom Belivukom, kao i pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem Vučkom uvežbavao gađanje na vojnom strelištu.

Krivičnu prijavu protiv dvojice generala koji su im to omogućili podneo je Vojni sindikat Srbije.

Aleksandar Stanković i Velja Nevolja Foto: Privatna arhiva

Predsednik sindikata Novica Antić naveo je tada u saopštenju da vojno strelište koriste osobe poznate javnosti pod nadimcima Vučko, Velja Nevoja, Sale Mutavi, koji su pucnjavu vežbali sa sve generalnim sekretarom tadašnje Vlade Novkom Nedićem.

Ova krivična prijava je odbačena zbog nestalih dokaza.

Kako je KRIK pisao, u rešenju kojim je tužilaštvo odbacilo prijavu sindikata, u pančevačkoj kasarni postoji 13 bezbednosnih kamera.

Ispostavilo se da te kamere nisu bile od pomoći jer snimaka nije bilo. Naime, u tužilaštvu su naveli da se čuvaju najduže dva meseca.

Ovaj portal je pisao i da je nakon ubistva Stankovića, vođenje grupe preuzeo Veljko Belivuk koji je u međuvremenu oslobođen optužbi da je pomogao u ubistvu svog prijatelja i saradnika, karatiste Vlastimira Miloševića.

Belivuka branila advokatska kancelarija Nedić

Jedan od advokata koji ga je branio na sudu je iz kancelarije oca Novaka Nedića.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tada je Belivuka koji je tvrdio da ima prihode od 30.000 dinara mesečno branio tim istaknutih advokata i to: Vladan Vukčević, poznat po svojim klijentima iz garniture DB, Dejan Lazarević, branilac Darka Šarića, Dobrivoje Glavonić, bivši istražni i prekršajni sudija, Nikola Ristović, kao i – Vladimir Lučić iz advokatske kancelarije koju vodi Vojislav Nedić.

Nedić optuživan i za seksualno uznemiravanje

Nedić je 2014. postao vinovnik seksualne afere. Naime, kako je pisao Blic, funkcionerka Komisije za hartije od vrednosti L. J. optužila je Novaka Nedića, generalnog sekretara Vlade, za seksualno uznemiravanje.

Ona je, uoči sednice Vlade na kojoj je trebalo da bude razrešena, svojim saradnicima poslala pismo u kome je Nedića optužila za mobing i seksualno uznemiravanje.

Nakon poslatog mejla svojim nadređenima i kolegama, postupak njenog razrešenja je obustavljen i sve se završilo na tome, a Novak Nedić je napredovao na mesto generalnog sekretara Vlade Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare