Foto: N1

Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija i Radna grupa za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) pozvala je danas nadležne institucije da u što kraćem roku reaguju na napade tablioda bliskih vlasti i ugrožavanje bezbednosti novinara istraživačke mreže KRIK, saopštile su te nevladine organizacije.

One taj napad smatraju pokušajem da se pažnja javnosti skrene sa dokumentovane povezanosti vladajućih struktura sa kriminalnim grupama, na koju je KRIK godinama ukazivao svojim istraživačkim radom, a dolazi u trenutku u kome je atmosfera u društvu posredstvom medija dodatno uzdrmana neetičkim izveštavanjem o organizovanom kriminalu.

Kako se ističe, takvo izveštavanje je podrazumevalo i prikazivanje uznemirujućih fotografija u udarnom terminu na čak 13 televizija istovremeno, i stoga predstavlja transparentno crtanje mete na čelu novinara tog portala.

„Ovim se još jednom pokazalo da u Srbiji ne samo da ne postoje uslovi za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava, poput prava na slobodu izražavanja već da je bezbednost novinara ozbiljno ugrožena“, naglašava se u saopštenju, čiji potpisnici očekuju da se tim povodom oglasi i novoformirana Grupa za bezbednost novinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar