Veljko Belivuk Foto:youtube.com

Vođa navijača Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su u velikoj akciji MUP i BIA, ali je javnost ostala uskraćena za objašnjenje, kako je najuticajnija navijačka frakcija, koja je godinama unazad povezana sa državnim aparatom, najednom postala državni neprijatelj broj 1.

Opšte je poznato da Belivukova grupa nije mogla da deluje bez znanja državnog vrha, pogotovo toliko dugo, pa se postavlja pitanje kada su službe odlučile da Velju Nevolju ipak puste „niz vodu“.

O hapšenju Belivuka, u akciji u noći između srede i četvrtka, oglasili su se gotovo svi visoki funkcioneri Srbije – predsednik Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik BIA, vršilac dužnosti direktora Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), ali i drugi.

Pročitajte još:

Ipak, pitanje koje se nameće jeste šta se promenilo u odnosu državnog vrha prema vođi navijača.

Da krenemo ispočetka.

Vođa „Janjičara“, kome su konačno stavljene lisice na ruke, prvi put se, bar u poslednjoj deceniji, našao u žiži javnosti nakon prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan Miloša Vazure, a zbog čega je i osuđen na kućni zatvor.

Ipak, defitinivno prekretnica u odnosu Belivuka sa državnih vrhom jeste ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. godine na šinama u Ulici kraljice Marije u Beogradu.

Vlastimir Milošević Foto: Facebook

Ubrzo nakon zločina Belivuk se našao u pritvoru u kome je proveo 11 meseci zbog sumnje da je direktni izvršilac likvidacije. Na optužnici je iznenada postao saučesnik da bi nakon postupka bio oslobođen krivice. Međutim, kada se ponadao da će konačno izaći na slobodu – sproveden je u kućni pritvor da odsluži kaznu za prebijanje obezbeđenja Vazure.

Po izlasku iz pritvora, Belivuk očigledno nije zatekao istu situaciju u odnosu na onu koji je ostavio pre hapšenja, a prema brojnim svedočenjima upoznatih u dešavanja unutar grupe, ostali visokopozicionirani navijači počeli su da se od njega maksimalno ograđuju.

„Na tribini više nije bilo isto, a poslovi koje je nekad Belivuk raspoređivao drugima, najednom su svima bili raspoređeni osim njemu. Faktički je ostao bez posla, novca i načina da zaradi na jedan jedini način na koji ume. Shvatio je da gubi podršku i uticaj, što nije imao nameru da dozvoli“, kazao je za Nova.rs dobro obavešten izvor.

Foto: Nova.rs/Marko Miljković

On dodaje da je u tom trenutku pored sebe imao samo zatvorskog saborca Marka Miljkovića s kojim je postao nerazdvojan, pa su zajedničkim snagama nastavili da mobilišu svoju vojsku, ne bi li povratio sve ono što je verovao da mu pripada.

„Prvi ozbiljniji incident dogodio se na jesen 2018. kada je njegova ekipa ultetla u klub „Komitet“ u Beton hali, naoružana palicama. Pred očima gostiju, klub su u potpunosti demolirali, a potom pobegli. Vest o incidentu stigla je do medija najpre preko društvenih mreža, a uprkos naporima policije da se sve zataška, Velja Nevolja ubrzo je povezan sa incidentom u „Komitetu““,  kazao je naš sagovornik i dodao:

„Počelo je masovno reketiranje javnih ličnosti, došlo je do čak nekoliko otmica i postajalo je sve jasnije da se Velja Nevolja „otrgao kontroli“. Uprkos svemu tome, ostao je nedodirljiv narednih godinu dana“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Principi“ su ubrzo postali najjača navijačka grupa u Srbiji, a u međuvremenu, Belivuk je nastavio da širi svoju moć, između ostalog, postao i jedan od čelnika pančevačkog fudbalskog kluba „Dinamo“.

Sa druge strane, na društvenim mrežama, s vremena na vreme, pojavljivali su se i snimci gde je Belivuk demonstrirao svoju moć nad vođama drugih navijačkih grupa Partizana, terajući ih da kažu da su „Principi“ jedina „ispravna stvar“.

Pročitajte još:

„Službama je bilo jasno da je Belivuk izvan svake kontrole, a krivična dela koja su se nizala, bilo je nemoguće sakriti, posebno nakon što je Dijana Hrkalović napustila MUP. Iskoristio je taj trenutak da se malo pritaji, ali je nastavio da radi na ojačavanju grupe. Masovni navijački obračuni, ubistva, ranjavanja, dovođenje u vezu sa prebijanjima i reketima, došlo je do vrhunca. Vlast to više nije mogla da toleriše, da li svojevoljno, da li zbog stranog uticaja“, ističe naš sagovornik i dodaje:

„Započela je kampanja po tabloidima, koja je okončana jučerašnjim hapšenjem“.

Podsetimo, grupa Veljka Belivuka uhapšena je noćas u velikoj policijskoj akciji. Pretresi i uviđaji u toku noći izvršeni su na 30 lokacija, a oružane snage policije, inspektora i pripadnika BIA, rano jutros su počeli da vrše i pretrese stadiona Partizana i “Rajko Mitić”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram