Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Najava premijerke Ane Brnabić da će na sednicama Vlade Srbije bar jednom u tri meseca prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Ivica Dačić put je ka formalizovanju ukidanja podele vlasti, tj. ozvaničenju onoga što u praksi već imamo - da je jedan čovek sva vlastu u zemlji, kaže za Nova.rs direktor centra za praktičnu politiku Dragan Popović. Politikolog Cvijetin Milivojević, smatra da nije sporno to što će Vučić i Dačić prisustvovati sednicama, već šta će na njima raditi.

Nakon što je 2. oktobra u Palati „Srbija“ održana tematska sednica Vlade posvećena Kosovu i Metohiji na kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Ivica Dačić, premijerka Srbije Ana Brnabić, saopštila je da ovo neće biti retkost.

Brnabić je gostujući na televiziji „Prva“ najavila da će tematske sednice vlade, kojima će prisustvovati predsednik države i predsednik Skupštine, biti održavane „minimum jednom u tri meseca“.

Povezane vesti:

Direktor centra za praktičnu politiku Dragan Popović kaže za Nova.rs da je ovo još jedan korak ka formalizovanju ukidanja podele vlasti i uvođenja onoga što smo zvanično imali pre 90. godine – jedistva vlasti. Napominje da je u to vrlo opasno za budućnost srpske demokratije.

„Praktično i sad na terenu nemate podelu na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, a posebno je izbrisana granica između izvršne i zakonodavne vlasti. Imate jednog čoveka koji je praktično sva vlast u zemlji i mislim da ovo ide ka tome da se to i ozvaniči“, kaže Popović.

Smatra da predsedniku države nije mesto na sednicama vlade, osim ako nije reč o zaista vanrednoj situaciji, ali da je prisustvo predsednika skupštine još spornije.

„Predstavnik zakonodavne vlasti definitivno nema šta da traži na sednicama Vlade“, kaže Popović i naglašava:

„To je jako opasna praksa koja vodi ka ukidanju vladavine prava u Srbiji. Time se praktično ukida razlika između vlade i parlamenta, a parlament je taj koji bi trebalo da kontroliše vladu.“

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kaže kako bi bih voleo da vidi da li će to biti ubačeno u poslovnik vlade ili će ostati samo na osnovu usmenog poziva premijerke.

Na pitanje da li Vučić svojim prisustvom na sednicama urušava autoritet Ane Brnabić, odgovara da „tu i nema šta da se uruši“.

„Mislim da se čak ni ona se ne buni protiv toga da bude izvođačica radova. Niko u ovoj zemlji ne misli da ona o bilo čemu odlučuje, niti da se pita za bilo šta“, kaže on.

Milivojević: Očekujem novo kršenje ustava

Politikolog Cvijetin Milivojević napominje da su tematske ili zajedničke sednice vlade postale praksa otkako je Vučić „prva glava vlasti – bilo kao predsednik vlade bilo kao predsednik države“.

Cvijetin Milivojević Foto: Ivan Dinić/Nova S
Cvijetin Milivojević Foto: Ivan Dinić/Nova S

Ne vidi kao nešto loše da se predsednici drugih grana vlasti pojave na vladi i razmene mišljenje sa predsedniciom, ali da bi bilo jako loše ukoliko tamo dođu sa drugačijim namerama.

„Bilo bi u redu kad bi Vučić i Dačić otišli da saslušaju šta to ima Vlada da im kaže, a ne da dolaze sa nekim nalozima, zapovestima, ne dao Bog naređenjima. Jer to bi bilo najnovije ozbiljno kršenje onog što bi Ustav Srbije kaže i što jesu nadležnosti predsednika Srbije“, objašnjava Milivojević i dodaje da bi u tom slučaju Ustavni sud morao da reaguje.

Prisustvo Dačić ne vidi kao posebnu opasnost jer bi, kako kaže, „on pre bio neka ikebana“.

Što se tiče Vučića, sumnja da bi on tamo odlazio samo u svojstvu predsednika republike „koji ima osam ustavnih nadležnosti i ni jednu više.“

„U pitanu je čovek koji je na lažnim, nelegitimnim, nelegalnim izborima kao predsednik republike bio nosilac liste za parlamentarne, pokrajinske, gradske i lokalne izbore. Koji je sam raspisao izbore u nevreme, zatim pomerio u vanustavno vreme, iskoristio vanredno stanje koje je uveo sa partijskim drugovima – Maojom Gojković i Anom Brnabić, koji je u vreme vandrenog stanja vodio fukcionersku kampanju za potrebe SNS, pa se sam sa sobom konsultovao i izabrao mandatara za novu vladu kome je izdiktirao imena novih ministara“, kaže Milivojević i zaključuje da pristustvo takvog čoveka na sednicama Vlade ne može biti samo simbolično.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar